StoryEditorOCM
ŽupanijaU PIROVCU

Hrvatski branitelji započeli berbu maslina: ‘Ovdje nikoga ne pitamo kako je i koje tablete pije, već učimo o obrađivanju maslina‘

Piše Šibenski.hr
8. listopada 2024. - 15:35

Članovi Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSPa Šibensko-kninske županije, jutros su, u svojemu masliniku u zaleđu Pirovca, počeli berbu maslina. Za njih to nije samo posao, već vrlo uspješna terapija.

Maslinik su, prije 23 godine, dobili u zapuštenom stanju. Danas je slika potpuno drugačija, izgrađena infrastruktura, prilazni putevi, stare masline obnovljene, a nove posađene. Sada je to radno-terapijski, rehabilitacijski i edukativni centar Maslinik

Mjesto je to gdje branitelji zaborave na svoje probleme, kaže nam Ljiljan Ivanković koji je u udruzi već 8 godina:

- Družimo se, radimo. Misliš o tim maslinama a ne o nekim drugim stvarima - kazuje Ljiljan za HRT.

Radna terapija pokazala se vrlo učinkovitom, ovdje nikoga ne pitamo kako je i koje tablete pije, već učimo kako se obrađuju masline, kaže predsjednik udruge Branko Smrček:

- Oni i ne primjećuju da se na takav način liječe. Kroz ovu šalu, zafrkanciju i druženje oni ispucaju svoje probleme, čuju da i drugi imaju probleme, savjetuju se. Napozitivnija stvar je kad me ponekad zovnu članovi obitelji i kažu mi: "On se otvorio, želi razgovarati s nama". To nam je mjerilo našega rada - kazao je Smrček. 

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

 

08. listopad 2024 15:36