StoryEditorOCM
ŽupanijaDAN GRADA U SJENI KORONE

Drnišani Proslavili sv. Roka bez tradicionalne fešte

Piše MARIJA LONČAR
NIKŠA STIPANIČEV/Hanza media
16. kolovoza 2020. - 17:10

Dan grada i blagdan sv. Roka, Drnišani su ove godine obilježili bez tradicionalne fešte, no svog nebeskog zaštitnika ipak su u nedjelju, uz propisane epidemiološke mjere, proslavili.

Počelo je budnicom ulicama grada koju je izveo drniški Gradski puhački orkestar, a potom je od crkve sv. Roka krenula procesija do Poljane gdje je služena koncelebrirana sveta misa koju je predvodio visovački gvardijan fra Marko Nimac. Vjernici su pozvani da održavaju međusobni razmak, kako bi spriječili moguću zarazu novim koronavirusom. Sudeći prema prizorima s Poljane, neki se tih preporuka baš i nisu pridržavali, ali bilo je i onih savjesnih koji su uz propisanu udaljenost još i zaštitne maske nosili.

Nakon procesije i mise, proslava Dana grada Drniša nastavljena je u poslijepodnevnim satima kada je održana i svečana sjednica Gradskog vijeća. Vijećnicima i gostima obratio se gradonačelnik Josip Begonja, a podijeljene su i nagrade i priznanja zaslužnim građanima.

Tako je nagradu za životno djelo dobio diplomirani ekonomist Ivan Tarle za poticaj razvitku gospodarstva na drniškom području. Laureat ovogodišnje Nagrade grada Drniša je mlada nastavnica Josipa Ivić koja je to priznaje dobila za doprinos u razvoju i poticanju izvrsnosti u informatici u sklopu odgojno-obrazovnog procesa.

Počasnim građaninom Drniša proglašen je pak akademski kipar Ante Dabro, rođen u Čavoglavama, koji je karijeru ostvario u dalekoj Australiji. Grad Drniš na taj je način zahvalio Dabri na njegovu umjetničkom radu i stalnom prisjećanja rodnog kraja, odnosno na promicanja imena i ugleda Drniša u svijetu.

U proslavi Dana grada Drniša na svoj su se način uključili i najmlađi Drnišani. Dječje kazalište "Smješko" izvelo je edukativnu predstavu "Znakovi za najmanje", a na Poljani je izvedena i predstava za djecu "Naš zeleni svijet" u kojoj glume Barbara Vicković i Mirta Zečević.

05. listopad 2024 15:13