StoryEditorOCM
ŽupanijaIzvolite! Poslužite se

Bogat Krkin Zeleni stol: Bilo je svega za gricnuti i omirisati...(FOTO)

25. svibnja 2017. - 15:32
Josipa Bare: Moguć je spoj tradicije i modernoga u jednom proizvodu

Na ulazu u Nacionalni park "Krka" na Lozovcu odavno je prilično živo jer posjetitelja nikad ne nedostaje, a posebno u ovo doba godine. U srijedu je, međutim, bilo življe i šarenije nego obično. U povodu Europskog dana parkova, Javna ustanova "Nacionalni park Krka" organizirala je svoj "zeleni stol". Manifestacija je to izložbeno-prodajnog i prigodnog karaktera, objasnila nam je Katja Župan, glasnogovornica Ustanove, a namijenjena je registriranim proizvođačima autohtonih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina na užem i širem području Parka.

- Projekt je pokrenut 2015. Ovo je, dakle, prvi ovogodišnji "Krkin zeleni stol", kojeg prakticiramo treću godinu, a cilj mu je unaprjeđenje suradnje s lokalnim stanovništvom te promocija autohtonih proizvoda u Nacionalnom parku "Krka". Specifični cilj je pomoć pri proizvodnji i plasmanu proizvoda - veli Župan.

Na javni poziv za takva druženja iz "Nacionalnog parka Krka" redovito se javlja Milenko Čavlina, čiji je OPG "Marasovine" poznat po ekološkim ljekovitim pripravcima od meda. U širokoj paleti proizvoda Milenko, uz ostalo, nudi medne likere, ocat od meda i propolis... U jednoj staklenki zamjećujemo i šparoge u mednom octu iliti kvasini.

- Kako ide prodaja?
- Odlično - zadovoljan je Čavlina - na ideju sam došao sasvim slučajno. Jednom prilikom sam u Istri vidio i kupio šparoge u klasičnom vinskom octu, i kada sam ih donio kući svojoj šefici, predložila je da ih i mi mariniramo u mednom octu.
- Ko je god to probao, oduševio se. Med je sladak, a prirodna octena kiselina dobivena prirodnim putem iz meda odlično se sljubljuje sa šparogama koje su gorke. Kad tu deliciju izvadite na pijat, pa polijete maslinovim uljem, vrhunski se slaže sa pečenjem, domaćim pršutom, sirom, ma s čim god poželite! Važno je da svakako sačuvate ocat iz staklenke. On je ljekovit, a može poslužiti i kao začin za salate i sve i svašta - savjetuje Milenko.

Na dugačkom stolu poslagane su vrećice s lavandom i mnogim bočicama ulja, hidrolata, macerata, sapuna... "Ko po špagu" posložila ih je Ljubinka Antolić iz OPG-a "Antolić". I njoj su drage ovakve manifestacije jer su odlična prilika za promociju proizvoda. Lavandom se bavi već devetu godinu i, najkraće rečeno - baš je zadovoljna.
- Ljudi se jako zanimaju za moje proizvode, od malih do velikih. To su prirodni proizvodi, višestruko primjenjivi. Služe za opuštanje, a pomažu i u liječenju glavobolje, opeklina... Uostalom i dekorativni su, lijepo ih je viditi - ponosna je Ljubinka.

A lijepo je vidjeti i proizvode kninske udruge "Carza", čija predstavnica Josipa Bare ne krije zadovoljstvo dobrom organizacijom tradicionalnog "Krkinog zelenog stola".
- Mi se u Udruzi bavimo kulturom i umjetnošću. Cilj nam je očuvanje tradicije, kulture i kulturne baštine na području dalmatinske Zagore, pa nam ovakvi skupovi odlično dođu za predstavljanje svega što proizvodimo, od unikatnih proizvoda sa tkalačkog stana do svilenih torbica s apliciranim fotografijama kninskih umjetnika.

"Boje" Socijalno-radne zadruge "Branitelj", "branio" je za "zelenim stolom" sam upravitelj Davor Krnić, i to kroz proizvode svog zadrugara, a riječ je o višestruko nagrađivanom ekstra djevičanskom maslinovu ulju.
- Na mnogim sajmovima to je ulje nagrađeno zlatnim i srebrnim medaljama, plaketama... Ovakvi nam sajmovi puno znače, posebno u marketinškom smislu. Prezentiramo svoje proizvode. NP "Krka" ugošćuje ljude iz cijelog svijeta. Kupe pokoji proizvod, dijelimo im naše podsjetnice, možda ih put nanese opet ili stigne koja narudžba - razgovorljiv je upravitelj, baš kao i Gorka Trokić (tako joj se zove i OPG) iz Zatona poviše Krke.

Spojila je, veli, ugodno i korisno. Ugodno joj je izrađivati pitariće od kamenčića, u njih saditi sukulente i kaktuse, a korisno zaraditi koju kunu od prodaje. U ponudi su još i proizvodi od lavande kojom je, priča, ukrasila svoj ranč.
- Nema više smrdelja, nema jasena, nema drače... Svugdje je lavanda koju preporučujem svima, i za sadnju i za različitu primjenu - naglasila je Gorka.


RASPORED

Još tri stola ovoga ljeta
Ovog ljeta održat će se još tri Krkina zelena stola, i to u utorak, 11. srpnja (u povodu Svjetskog dana stanovništva) na Lozovcu, u srijedu, 2. kolovoza (u povodu Gospe od Anđela) na Stinicama te u petak, 18. kolovoza (u povodu Preobraženja Gospodnjeg) u manastiru Krka.
Ove godine Europski dan parkova obilježava se pod sloganom Mijenjajući klimu mijenjamo parkove!, kako bi se naglasila važnost održivog razvoja i suradnje parkova s lokalnim stanovništvom u zajedničkoj brizi za prirodu. U zaštićenim područjima u 22 europske države organizirano je više stotina različitih aktivnosti.


PROMOCIJA
Projekt je pokrenut 2015. Ovo je prvi ovogodišnji "Krkin zeleni stol", koji prakticiramo treću godinu, a cilj mu je unaprjeđenje suradnje s lokalnim stanovništvom te promocija autohtonih proizvoda


22. studeni 2024 12:51