U stoljetnoj kamenoj kući u staroj jezgri Vodica, Fržopovi su konobu, u koju se ulazi s ulice, „pretvorili“ u kušaonicu maslinovog ulja koja je svečano otvorena u kolovozu 2017. godine. Prva je to kušaonica ulja u turističkim Vodicama i među prvima u Šibensko-kninskoj županiji. Na širom otvorenim vratima kušaonice uređene u starinskom duhu, s brojnim motivima maslina, priznanja i obiteljskih fotografija o zidu, starinskog namještaja i vitrinom punom boca djevičanskog maslinovog ulja, dočekala nas je Marijanka Fržop, prema svemu što nam je ispričala, trenutno glavna članica OPG obitelji Fržop.
Kušaonica je, kaže, nastala kao normalan slijed nakon što se obitelj počela ozbiljnije baviti maslinarstvom, a uz to je i dio nove turističke ponude grada. U 2016. godini OPG Fržop je uz tehničku podršku LAG-a More 249 prijavilo projekt na javni poziv raspisan od Ministarstva turizma - Mjera A3 za opremanje kušaonice maslinovog ulja te im je odobreno 40 tisuća kuna.
Punionica i skladište
- Prostor je relativno mali i u njega, i da nije korone, može stati desetak ljudi. U normalnim okolnostima maksimalno petnaest ako želite da se ljudi ugodno osjećaju i poslušaju priču o maslinama i ulju. Naš je cilj prezentirati ulje na stručan način, ali ih upoznati i s vremenima kad se ulje drugačije radilo. Dobro nam je krenulo 2018. i 2019. godine i bilo je dosta organiziranih, ali i pojedinačnih posjeta. Imamo više koncepata dolaska i u tome nam pomažu turističke zajednice Županije i grada Vodica koje su nas stavile na svoje web stranice. Naravno, ima i turista koji dolaze na odmor u Vodice i čuju za našu kušaonicu ili u nju „nalete“ slučajno. Zahvaljujući jednoj stranoj televizijskoj koja je usmjerena na nautičare, a čija ekipa je bila kod nas i snimila reportažu o kušaonici, često nam dolaze nautičari. Evo, prošle godine kad smo mislili da zbog korone od turizma i turista neće biti ništa, ciljano su našu kušaonicu dolazili posjetiti upravo jahtaši. Nadamo se da ćemo ove godine u suradnji s turističkim agencijama, a radimo na tomu, imati grupne posjete od desetak ljudi što će poboljšati i našu financijsku situaciju – govori Marijanka.
Osim kušanja, posjetitelji mogu kupiti ekstra djevičansko maslinovo ulje u različitim pakovanjima, od decilitra do jedne litre. Kao suvenir ili za konzumaciju i tako u svoj dom ponijeti okuse i mirise vodičkih, Fržopovih maslinika. A u dogledno vrijeme posjetiteljima kušaonice ponudit će dodatni sadržaj. Naime, kroz mjeru Ministarstva poljoprivrede tip operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih obiteljskih gospodarstva“, preko LAG-a More 249 koji je raspisao natječaj 2018. godine, prijavili su projekt punionice i skladišta i dobili potporu od 15 tisuća eura.
- U stražnjem dijelu kuće, iza kušaonice, radi se punionica i skladište. Malo su nam se radovi zbog korone oduljili, tako da ćemo zatražiti tri mjeseca produljenja roka. Pola sredstava smo dobili i dio utrošili u kupnju male mehanizacije u masliniku, a veći dio ide za građevinske radove i uređenje prostora za skladištenje ulja i punionicu – kaže Marijanka i dodaje da bi time ciklus zaokružili.
Ekološki uzgoj maslina
Marijanka, po zanimanju bibliotekarka koja nikad nije radila u struci već se bavila poduzetništvom, je i licencirani ocjenjivač maslinovog ulja i članica Udruge senzornih analitičara „Olea“ Šibenik, a OPG Fržop je član Udruge maslinara grada Vodica „Traulik“ i LAG-a More 249. Fržopovi su se maslinarstvom počeli baviti hobistički, davne 1993.godine, a prije desetak godina registrirali su OPG-e nositeljica kojeg je kći Vlatka Skelin. Među upisanim članovima OPG-e su i Marijankin suprug Ante i sin Ive, a kako su se kroz minule godine mnoge stvari u životu Fržopivih promijenile, sve je, više-manje, danas palo na Marijankina leđa.
- Ive je uvijek bio skloniji zanatima, manje prirodi i poljoprivredi i već nekoliko godina „radi svud po svitu“… Irska, Saudijska Arabija i druge zemlje, a Vlatka je odnedavno mlada mama. Zbog zdravstvenih tegoba suprug više ne može raditi kao prije, tako da je nekako sve na meni. Uz to, ove mi je godine jako teško, jer su cijene radnika za košnju i druge poslove u masliniku jako visoke – govori Marijanka.
Od samog početka bave se ekološkim uzgojem maslina te su 2015. dobili certifikat za ekološku proizvodnju. Iako su sve godine bili pod nadzorom, certifikat su iz nekih Marijanki nedovoljno jasnih, administrativnih ili nekih drugih, razloga ostali bez certifikata i sad su u postupku ponovnog certificiranja. Postupak za dobivanje ekološkog certifikata ranije je trajao pet, a sada je tri godine, tako da se Fržopovi nadaju da će, po drugi put, „crno na bijelo“ o ekološkom uzgoju maslina dobiti ove godine.
Danas imaju oko 180 maslina autohtone sorte oblica na tri lokacije u vodičkom zaleđu. U njihovom vlasništvu su Prage i Vitrenice, dok su lokaciju Vodokrt uzeli u najam od rodbine koja živi u Beču. Neovisno o problemima na koje, kao većina vodičkih poljoprivrednika nailaze, a to su loši putovi i prilaz do parcele, ulažu u proširenje i povećanje poljoprivrednog kapaciteta za 2.500 kvadrata novog maslinika.
Lavanda među maslinama
- Problema ima, ali mi smo uporni i kako stvari stoje morat ćemo sami probijati put do te „nove“ parcele. Inače, pripremu tog projekta, analizu tla i mehanizaciju Šibensko-kninska županija nam je 2020. sufinancirala s 19 tisuća kuna – reče Marijanka.
Na pitanje koliko u jednoj godini prosječno dobiju ulja, kaže da je to teško odgovoriti. Evo i zašto.
- Možete vi imati tone maslina, a koliko ćete dobiti ulja ovisi o randmanu, o tome koliko će plod ulja dati. Minimalno smo imali 350 litara, a najviše što smo do sada dobili bilo je 620 litara ulja. Ovo što mi radimo i imamo nisu prinosi od kojih vi možete živjeti da ulje prodajemo po ne znam kojoj cijeni. Nismo mi veliki proizvođači i neovisno što imamo OPG-e osobno smatram da je maslinarstvo kojim se bavimo i dalje hobistički – kaže Marijanka.
U ekološkom smislu išli su i korak dalje te su na lokaciji Prage između redova maslina posadili lavandu uz financijsku potporu Grada Vodica za kupnju sadnica.
- Lavanda je prirodni insekticid. S jedne strane štiti masline od nametnika, a s druge malo se probamo razvijati i u korištenju mediteranskog bilja i njegovih pripravaka. Nema tu nekog financijskog efekta, ali je dio priče o ekološkom uzgoju maslina i ekstra djevičanskom maslinovom ulju koju možete ispričati posjetiteljima u kušaonici – reče na kraju Marijanka.