StoryEditorOCM
Šibenikodluka na vijećnicima

Županija šibensko- kninska planira kupiti zgradu Studentskog doma na Šubićevcu i urediti Centar za starije i nemoćne

Piše Šibenski.hr
9. prosinca 2022. - 10:34

Županija šibensko- kninska namjerava kupiti zgradu nekadašnjeg ‘Lavčevića‘ na Šubićevcu, a koja se trenutačno koristi kao studentski dom. Budući da će uskoro šibenski studenti u novoizgrađeni dom na Palacinu, ta će zgrada ostati prazna.

Njezin vlasnik Grad Šibenik raspisao je nedavno javni natječaj za prodaju, a čini se kako će novi vlasnik ponovno biti jedinica lokalne samouprave- točnije Županija šibensko- kninske.

Naime, namjera Šibensko- kninske županije je preurediti objekt u svrhe Centra za starije i nemoćne osobe. Predviđena cijena je 14,1 milijun kuna.

Odluka o kupnji zgrade na Šubićevcu i njezinoj prenamjeni u starački dom naći će se na klupama vijećnika Skupštine šibensko- kninske županije u petak. Amenujuli vijećnici tu odluku, krenut će se u realizaciju projekta.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, u Šibensko-kninskoj županiji postoji jedan državni dom ì dva županijska doma za starije i nemoćne, a liste čekanja ukazuju na potrebu proširenja postojećih kapaciteta i otvaranja novih domova.

Namjera Županije je kupovinom objekta osigurati potreban prostor za osnivanje i rad Centar za starije osobe koji će prvenstveno pružati izvaninstitucionalne usluge starijim i nemoćnim osobama, u cilju njihovog što duljeg ostanka u vlastitoj obitelji, a time i smanjiti potreba za stalnim smještajem, kroz socijalne usluge: boravka za starije i nemoćne, boravka za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, usluge prijevoza korisnika, savjetovališta za starije i nemoćne, savjetovališta za članove obitelji koje skrbe o starijim i dementnim osobama, edukacije članova obitelji, osnivanje grupa za podršku članovima obitelji, privremeni, kratkotrajni smještaj u cilju rasterećenja i odmora članova obitelji koja svakodnevno skrbi o starijem i/ili dementnom članu, osnivanje mobilnih timova za pomoć u kući obiteljima u njezi starije i oboljele osobe.

Od institucionalnih oblika skrbi u planu je ustrojavanje posebnih odjela za pružanje usluga smještaja osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Dio objekta planiramo koristiti u druge namjene za potrebe Źupanije i organizacija civilnog društva koje pružaju usluga starijim i nemoćni osobama, ovisno o prostornim mogućnostima.

Sredstava za prilagodbu objekta za pružanje navedenih socijalnih usluga najvećim dijelom planiraju se osigurati u suradnji s Razvojnom agencijom kroz EU fondove.

Pružanje navedenih usluge planira se financirati od strane nadležnog ministarstva kroz mrežu socijalnih usluga, izravnim plaćanjem korisnika usluga, prijavom na natječaje EU fondova, kao i sufinanciranjem jedinica regionalne i lokalne samouprave.

Sredstva za realizaciju planirane kupnje su u Proračunu Śibensko-kninske županije planirana kroz dvije proračunske godine (2023. i 2024.).

05. svibanj 2024 04:08