StoryEditorOCM
ŠibenikKultura i nekultura

U Varošu srušili dvorišni zid i ostavili hrpu smeća iza sebe. Prolaznici negoduju, oglasio se i direktor TZ-a

Piše Marija Lončar
18. lipnja 2024. - 12:03
Trošna kućica sa smećem prizor je koji već mjesecima dočekuje prolaznike stotinjak metara od PoljaneMarija Lončar/

-Ovo stvarno nije u redu: srušili su zid dvorišta prema ulici i sve ostavili ovako da svi sada moramo gledati ovo smeće. Ne znan što bi rekla, a čini mi se da su neki iskoristili situaciju pa umisto u kantu svoje smeće sada ostave ode. Nekako mi se čini da je tog smeća sve više – požalila nas se gospođa iz Varoša, a spomenuti "smećarski" prizor nalazi se u raskrižju Miminca, Težake i Ulice Nikole Tesle.

Kuća o kojoj govori mala je prizemnica u prilično derutnom stanju. Bila je opasana visokim kamenim zidom i u njoj godinama nitko ne živi. Novi vlasnici od prije koji mjesec srušili su dio dvorišnog zida, pa su susjedi mislili kako je vjerojatno počelo uređenje navedene kućice. Nekima je to "otvaranje" dvorišta izgledalo samo kao pokušaj da se napravi mjesto za parking, budući da na kući kada su počeli radovi nije bila postavljena ploča s potrebnim informacijama kojom se treba označiti gradilište. Tako je na srušenom zidu sve stalo, pa je trošna kućica s kojekakvim vrećama smeća, kantama boje i šute razbacanim po dvorištu sada "ukras" navedenog raskrižja!

image

Na ostavljeno smeće žale se Varošani

Marija Lončar/

Prizor ovakve kulture stanovanja udaljen je svega dvije-tri minute hoda od Poljane i centra grada. Dakle, nije riječ o nekoj zabačenoj ulici na periferiji grada, premda nijedna lokacija nije opravdanje za ovakav nered. Budući da je na privatnoj parceli, ne mogu ga očistiti gradski smetlari, a i komunalci u ovom slučaju očito imaju zavezane ruke. Ili možda nemaju, pa ih ova crtica potakne da pronađu načina kako natjerati vlasnika da nešto poduzme i očisti smeće!

Jer, ružno je to gledati, kazao nam je i direktor TZ Šibenik Dino Karađole. I zaista, u gradu koji se hvali svojim turističkim uzletom ne bi se smjele događati ovakve slike. Uostalom, nekoliko metara od ove hrpe smeća na početku Ulice Nikole Tesle postavljena je turistička signalizacija za Tvrđavu Barone.

Dakle, put do šibenske kulturne baštine vodi preko šibenske nekulturne sadašnjice!

image

Ružan prizor na putu do Tvrđave Barone

 

18. lipanj 2024 12:04