StoryEditorOCM
Šibenikvape za obnovom

U Šibeniku koji ponosno nosi titulu ‘grada prijatelja djece‘ dječja igrališta su mahom u katastrofalnom stanju

Piše Šibenski.hr
25. travnja 2023. - 13:24

Šibenik je još od 2009. na popisu Gradova prijatelja djece, no sudeći prema stanju dječjih igrališta, u gradu se o sigurnosti i dobrobiti djece baš i ne brinu. Gotovo svako igralište i park za djecu su devastirani i vape za obnovom, ali ponajprije odgovarajućim održavanjem. Videokamere su na igralištima odavno postavljene, ali nisu u funkciji, a kada se i dozna tko je imovinu uništio, kazne nema, piše HRT

Opasna, nesigurna i devastirana, najbolji je opis mnogih dječjih igrališta u Šibeniku.

- Parkovi u Šibeniku su zapušteni jako, ne održavaju se, podloga je katastrofa.Znači svugdje je kamenje, šljunak veoma je riskantno za djecu, rekla je Danijela Baranović. 

- Opasno je, budu šarafi, razlomi se, djeca starija ostave smeća, psi ovdje ostavljaju svoju obavljaju svoju nuždu, tako da za djecu je ovo grozno, kazala je Jadranka Smolić. 

Stoga Šibenčani zazivaju obnove.

- Za sigurnost djece ovdje još uvijek neke stvari se trebaju popraviti, poručio je Ivan Rajić.

Popravke čeka i igralište na Vidicima, popularni Rasadnik. Dječje igralište je nedavno obnovljeno, no dijelom je već devastirano.

Prije su se tamo održavali nogometni turniri, a danas?

- Treba što prije renovirati, jer se ne može baš igrati na ovome, dosta se ozljeda događa i teško je igrati, rekla je Petra. 

- Kada su ga napravili bilo je puno bolje i želimo obnovu što prije jer ovo mjesto obožavamo i živimo na njemu, dodao je Toni.

Slaže se s njima i predsjednik mjesnog odbora Vidici. 

- U kontaktu smo s gradom Šibenikom. Znači već smo odradili par sastanaka i kompletna, izjavio je Marijo Baić, predsjednik Mjesnog odbora gradske četvrti Vidici.

Nova igrališta na Lozovcu, Gorišu i Danilu

Potvrdili su nam to i u gradskoj upravi. Čeka se idejni projekt. 

- Mi smo od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osvojili 425 tisuća eura između ostalog i za obnovu parka Rasadnik, poručio je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Grad planira u ovoj godini napraviti nova igrališta u Lozovcu, Gorišu i Danilo Birnju. Nabavljaju i nova igrala koja će zamijeniti dotrajala i slomljena. Vjeruju kako će videonadzor, koji će u funkciju na ljeto, spriječiti nove devastacije.

- Jedna kontrolna soba u samoj policijskoj upravi dobiti će asistenciju policije koja će onda kažnjavati takve vandale, dodao je Mileta, zaključuje HRT

30. travanj 2024 01:26