StoryEditorOCM
ŠibenikI oni svoje volontere imaju

U knjižnicu po znanje: Stotinu djece prošlo kroz besplatne programe

18. prosinca 2017. - 15:25

Priznanje za poseban doprinos u promociji i razvoju volonterstva, koje je voditeljica dječjeg odjela šibenske Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Marina Šimić prije nekoliko dana primila od Volonterskog centra Split, došlo je u prave ruke u pravom trenutku!

Naime, već drugu godinu samozatajni, ali vrijedni knjižničari tog odjela knjižnice okupljaju šibenske volontere i organiziraju različite projekte namijenjene djeci predškolske dobi, osnovnoškolcima i srednjoškolcima. U tim je programima u ovoj godini sudjelovalo više od stotinu djece i desetak volontera. Jedan od najzapaženijih programa svakako su besplatne instrukcije iz matematike, biologije, hrvatskog i engleskog jezika.

- Taj smo projekt pokrenuli lani i odaziv učenika bio je vrlo dobar. Žao nam je što je ove godine nešto lošiji, premda je zanimanje za engleski jezik dobro, možda i zbog toga jer te instrukcije naša volonterka Marijana Šarić radi s terapijskim psom. Imamo, međutim, upita za repeticije iz fizike, kemije i latinskog, no nemamo volontere koji bi ih držali, pa je i ovo prilika da ih pozovemo, jer smo spremni, čim nam se jave, organizirati instrukcije i iz tih predmeta - ističe Šimić.

No, nisu samo školski predmeti ono u čemu šibenski knjižničari žele pomoći djeci. Organizirali su im i radionicu "Mali šef od financija" koju je prošlo 20-ak djece u dobi od 5 do 12 godina, gdje su učili kako se može štedjeti, kupovati na akcijama i popustima, pa čak i kako se računaju kamate.

- Imali smo i radionicu stolnog tenisa koju je vodio trener Damir Čular, a srednjoškolac Marin Baražon održao je radionicu origamija, koja je bila izvrsno posjećena, pa nešto slično želimo ponoviti. Prije mjesec dana pokrenuli smo i pričaonicu za najmlađe, koju vodi volonterka Karmen Bezbradica za djecu do 7 godina, a planiramo organizirati i učenje stranih jezika za predškolce – rekla je Šimić.


Najbrojniji odjel


Dječji odjel ima oko 1700 članova, što je više od trećine upisanih u knjižnicu. Šimić, koja je nakon završene Visoke turističke škole u Šibeniku diplomski studij knjižničarstva završila na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, u knjižnici je zaposlena od 2011. godine, da bi već sljedeće dobila strukovnu nagradu "Eva Verona" kao najbolja mlada knjižničarka u zemlji, a sa svojim kolegama ne prestaje osmišljavati programe za mlade. Dobrodošli su svi - neovisno jesu li članovi knjižnice ili ne. Istaknut će, među ostalim, i satove lektire koji se redovito, jednom tjedno održavaju kao zabavna kombinacija powerpoint prezentacije i kviza, a u Mjesecu hrvatske knjige gotovo svi šibenski prvašići besplatno su se upisali u knjižnicu.

Besplatan upis imaju i djeca do tri godine, a Šimić je posebno ponosna što tu mogućnost koriste mnogi roditelji. Dječji odjel, pohvalit će se, osim knjiga na posudbu od ove godine nudi i igračke. Na predstojećim zimskim praznicima djeca će imati dodatan razlog da dođu u knjižnicu, jer će ih tu čekati kvizovi zabave i znanja o pročitanim knjigama, kreativne radionice i brojne društvene igre. Šimić najavljuje i uređenje posebnog kutka za srednjoškolce, jer je to populacija koja je najmalobrojnija među članovima.

- Zamislili smo to kao teen kutak koji bismo uredili u prizemlju, lijevo od ulaza gdje bismo stavili časopise za mlade, računala i jedan kauč da oni tu mogu doći i družiti se, kazala je na kraju Marina Šimić, koja je već okrunjena titulom najbolje mlade knjižničarke u zemlji.

16. lipanj 2024 04:42