StoryEditorOCM
ŠibenikZekanović u fokusu

Tko će biti presudni glas HDZ-u u šibenskom Gradskom vijeću? Gradonačelnik Burić: ‘Nikakvih trgovačkih aranžmana neće biti‘

Piše Davorka Blažević
13. lipnja 2021. - 12:28

Nedavni lokalni izbori u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji rezultirali su vrlo zanimljivom postizbornom situacijom. Kako kažu neki akteri šibenske političke scene, napokon se osjeća dašak demokracije i u ovoj županiji. HDZ –ov kandidat Željko Burić uvjerljivo je dobio bitku za Grad Šibenik, ali je kandidat te stranke Goran Pauk, izgubio županiju.

A u predstavničkim tijelima, Gradskom vijeću Šibenika i Županijskoj skupštini šibensko-kninskoj, nitko nije dobio dovoljno glasova da može formirati većinu, pa će se tek kod konstituiranja pokazati tko drži uzde u tim tijelima.

Za srijedu, 16. lipnja, sazvana je konstituirajuća sjednica novog saziva šibenskog Gradskog vijeća, u Kući umjetnosti Arsen, a za petak, 18. lipnja, u Drnišu, zakazana je i Županijska skupština. Tko će dijeliti karte i s kim, vidjet ćemo.

U šibenskom Gradskom vijeću koje ima 21 vijećnika, HDZ je osvojio 10 mjesta i nedostaje im još jedan glas za formiranje većine. Po četiri vijećnika imaju Nezavisna lista Stipe Petrine i SDP, dva su pripala grupaciji Hrvatski suverenisti, HKS, Hrast, NHR, a jedan koalicijskoj listi Domovinski pokret, Most, Loza.

Tko će biti taj presudni HDZ-ov partnerski glas u Vijeću? Tko je s HDZ-om pregovarao, kakve je uvjete postavljao i je li uopće dogovor postignut?

Na ta pitanja gradonačelnik Željko Burić, nota bene i šef šibenskog HDZ-a, izrijekom kaže:

- Ne želim prejudicirati tijek prve konstituirajuće sjednice GV-a. Obavili smo razgovore s nekim pojedincima i strankama koje participiraju u Gradskom vijeću, i očekujemo da će oni podržati naše programske projekte i prijedloge, ali nikakve koalicije nisu dogovorene, nikakvih trgovačkih aranžmana neće biti! Moj prijedlog je da predsjednik Gradskog vijeća bude Dragan Zlatović i očekujem da će određeni vijećnici podržati taj prijedlog- kazao nam je gradonačelnik Burić.

- Vidjet ćemo hoće li ta priča ići- kaže Burić- ali, ako ne ide, uvijek postoji opcija. Zašto ne i novi izbori, kad smo se već tako lijepo uhodali- dodat će.

Tko su vijećnici, iz kojih stranaka, s kojima je HDZ, odnosno gradonačelnik, obavio razgovore o potencijalnoj suradnji, Burić ne otkriva, ali prema izjavama ostalih stranaka koje imaju svoje vijećnike u GV-u, nedvojbeno je da HDZ računa na potporu „suverenista“.

A u GV-u su dvojica (Hrvoje Zekanović i Nenad Renje). Tako bi se moglo dogoditi da najžešći kritičari iz kampanje, pa i izvan nje, HDZ u Šibeniku spašavaju od novih izbora. Je li Zekanović spreman igrati „dvostruku igru“, pa u Saboru nastaviti kritizirati, a u Šibeniku paktirati s HDZ-om, vidjet ćemo u srijedu.

Izvjesno je, pak, da SDP suradnju s HDZ-om nema ni u primisli.
-To ne dolazi u obzir. Uostalom, HDZ s nama, očito anticipirajući naš stav prema takvoj suradnji, nije ni razgovarao. Mi ćemo biti čvrsta oporba u GV-u Šibenika, što ne znači da projekte koji su od javnog interesa i na dobro svih građana, nećemo podržati. Kod glasanja o prijedlogu HDZ-a da Dragan Zlatović bude predsjednik Vijeća, bit ćemo suzdržani- poručuje šef šibenskog SDP-a Tonči Restović, kojega će stranka predložiti za potpredsjednika Vijeća.

Iris Ukić Kotarac iz Nezavisne liste Stipe Petrine, također, odbija mogućnost potpore HDZ-u i Željku Buriću.
-Bilo bi neprirodno da im mi dajemo podršku. HDZ predstavlja stranku koja nije prihvatljiva NL SP i našim partnerima. Naša četiri vijećnika će kroz ovaj mandat biti konstruktivna i čvrsta oporba i naravno da nećemo podržati Dragana Zlatovića za predsjednika GV-a Šibenika- jasno i glasno će Ukić Kotarac, inače na recentnim izborima izabrana za zamjenicu župana Marka Jelića.

Pitali smo i koaliciju DP, Most, Loza hoće li njihov vijećnik (Mario Kovač, DP) „pružiti ruku“ HDZ-u i osigurati im većinu u Vijeću.
-Ne, bit ćemo oporba u GV-u, i Zlatovića nećemo podržati za predsjednika- odmah će Lozin Ivica Ledenko, neka vrst koordinatora ove grupacije u nedavnim izborima.

-Nikakvu suradnju s HDZ-om nećemo imati ni u jednoj jedinici lokalne samouprave u županiji. S tim stavom smo ušli u izbore, pa ćemo se toga držati i nakon izbora. U Kninu imamo jednog vijećnika i on će, u dobroj vjeri, podržati kandidata s liste Marka Jelića za predsjendika Vijeća, a ista je situacija i u Bilicama i Vodicama gdje je načelnik, odnosno gradonačelnik iz HDZ-a, ali u Vijeću nema većinu.
Inače, situacija u županiji je dijametralno suprotna onoj u Gradu Šibeniku gdje je HDZ-ov kandidat izabran za gradonačelnika. Naš vijećnik se jasno odredio da se neće prikloniti nikome, a na Vijeću će se opredjeljivati ovisno o programima i projektima na dnevnom redu, ali ni sa kim neće ulaziti u saveze. Tako će biti i u Vodicama, gdje je gradonačelnik iz HDZ-a, a u GV-u smo sastavili većinu bez HDZ. Dašak demokracije napokon dolazi i do Šibensko-kninske županije- smatra Ledenko.

U Županijskoj skupštini koja ima 37 vijećnika, sklopljen je savez NL Stipe Petrine (7 vijećnika), Kandidacijske liste Marka Jelića (6), SDP-a (3) i grupacije DP, Most, Loza (3), koji čini većinu od 19 ruku, a očekuju i dodatnu potporu vijećnika SDSS-a. Kandidat za predsjendika Skupštine je Stipe Petrina, koji će time dobiti punu satisfakciju za sve ono što je tijekom minulih godina prolazio kao vijećnik u toj Skupštini. Navodno, upravo ta pozicija je bila i jedini uvjet Petrine za ovakvu suradnju. Kako neslužbeno saznajemo, njegova je želja bila da bude izabran za predsjednika na konstituirajućoj sjednici, ali mu nije ambicija odraditi na toj dužnosti sve četiri godine mandata. Kažu da je svakom u ovom savezu nudio mjesto predsjednika na godinu dana...

S obzirom da je HDZ osvojio 14 (od ukupno 37) mandata u Županijskoj skupštini, i da, baš kao i u šibenskom GV-u, može po svoj prilici računati tek na „suvereniste“ koji imaju dva vijećnika, izgledno je da će novi župan Marko Jelić u Skupštini imati solidnu većinu. Realno, ona bi trebala biti pojačana i vijećnicima SDSS-a (2), s obzirom da imaju i zamjenika župana iz redova te stranke.

U svakom slučaju, HDZ u Šibensko-kninskoj županiji više nije ono što je bio. Utvrda je pala…

19. travanj 2024 01:36