StoryEditorOCM
Šibenikčestitao im i gradonačelnik

Šibenski franjevci slave velike obljetnice: evo kako će se obilježiti 800 godina njihovog boravka u Krešimirovom gradu

Piše Šibenski.hr
25. svibnja 2023. - 12:56

U povodu svečane proslave velikih franjevačkih obljetnica, gradonačelnik Željko Burić sastao se danas s gvardijanom Samostana sv. Frane u Šibeniku fra Josipom Ivanovićem i svećenicima fra Željkom Klarićem i fra Augustinom Kordićem.

U crkvi sv. Frane i Hrvatskome nacionalnome svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku ovih godina obilježava se 800 godina franjevačke prisutnosti, 700 godina sadašnjega samostana unutar gradskih zidina te 600 godina posvete crkve posvećene Bogu u čast sv. Franji Asiškom.

Središnja proslava okruglih obljetnica održat će se u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine.

- Bogata kulturna i sakralna baština s kojom se grad Šibenik ponosi usko je vezana uz kršćanstvo i vjeru, a Šibenčani su, kako kroz povijest, tako i danas, posebno vezani uz franjevce i franjevački red. Samostan sv. Frane jedan je od ljepših prostora u našem gradu, a svjedoče to brojni vjernici i posjetitelji koji ovdje rado dolaze i zadržavaju se u molitvi i razgledavanju. Zadovoljstvo je pratiti vaš rad“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić čestitavši franjevcima velike obljetnice i bogatu, osam stoljeća dugu prisutnost u našem gradu.

Gvardijan samostana fra Josip Ivanović zahvalio je gradonačelniku na lijepim i poticajnim riječima:

- Zadovoljstvo je služiti u ovom stoljetnom gradu, među vjernicima koji njeguju živo kršćanstvo. O ovim velikim obljetnicama nastojali smo dodatno otvoriti vrata samostana, kako bi se što veći broj ljudi upoznao i sa našom bibliotekom i drugim kulturnim vrijednostima koje samostan baštini- kazao je gvardijan.

Crkva sv. Frane posvećena je 31. svibnja 1423. godine, iako je izgrađena ranije. Prema tradiciji franjevci su došli u Šibenik izvan zidina 1221. godine, a 1319. godine preselili su se unutar gradskih zidina gdje su uz postojeće crkvice sv. Mihovila i sv. Martina započeli izgradnju samostana, a potom i današnje crkve sv. Frane.

Svete mise u crkvi sv. Frane u ponedjeljak 29. svibnja slavit će se u 8 i 19 sati. Svečanu svetu misu u 19 sati predslavit će uzoriti Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup u miru.

Euharistijskom slavlju prethodi doček sv. Franje Asiškoga na šibenskoj rivi (ispod samostana) u 18.30 sati te procesija prema crkvi.

image

Šibenski franjevci slave velike obljetnice

17. travanj 2024 15:29