StoryEditorOCM
ŠibenikUPIRU JAČE-NE STIŠĆU IH GAĆE:

Šibenska trenerica Dijana Urukalo, jedina vlasnica triju zahtjevnih svjetskih certifikata u Hrvatskoj - StrongFirst, Tacfit i TRX kaže: Njivicama teče znoj, a svi sretni... (FOTO)

28. travnja 2018. - 12:20

Cure skakuću u trendi tajicama i markiranim patikama, sa znojnicima oko ruku i, eventualno, fluorescentnim trakama oko glave... To bi bila prva pomisao na spomen dvoranskog vježbanja u grupi. No, takvu asocijaciju, koju je još 70-ih godina brendirala Jane Fonda, vrijeme je odavno pregazilo. Tako se više ne skakuće.



Makar ne u dvorani popularnog šibenskog kluba XFORM u Njivicama, koji uz puno profesionalnog mara i samoprijegora vodi Dijana Urukalo. Šibenska trenerica, koja je jedina u Hrvatskoj ponosna vlasnica triju zahtjevnih svjetskih certifikata- StrongFirst, Tacfit i TRX, svoje cure snaži i metodički "kleše" čeličnom rukom. I ne samo cure. Kondicijski trening u XFORM-u odrađuju i vaterpolisti "Solarisa", a iz dvorane nitko ne izlazi bez prolivenog znoja.
- Pratiti svjetske trendove u tjelovježbi zadatak je svakog trenera jer bez edukacije se tapka na mjestu, odnosno nazaduje - objašnjava Dijana zašto se odlučila za certificiranje nekoliko programa.



- Ove trake za vježbanje s ručkama ključne su kod TRX programa i na prvi pogled izgledaju prilično bezazleno, no kada se počne vježbati na njima, postanete svjesni svakoga grama vlastite težine. Kod polaganja sam trebala ujednačiti pravilno gibanje s otporom jer kad se otkrije taj "klik", onda sve ide kao podmazano. Mogu vam reći da sam oduševljena TRX-om jer razvija onu sirovu, funkcionalnu snagu, izdužuje mišiće, a mobilnost podiže na višu razinu.



Tacfit je druga priča. Za tu sam se licencu preznojila tisuću puta jer se radi o 26 treninga podijeljenih po stupnju zahtjevnosti u četiri razine. Postoji i šest takozvanih protokola koji imaju strogo zadano vrijeme izvođenja pojedinačnih vježbi. Da vam ne govorim kako se stalno mjeri puls i onda zadaju nove vježbe.



Za licencu StrongFirsta, vrhunskog svjetskog trenerskog programa baziranog na vježbama s girijama, odnosno kettlebellima, valjalo se, dodaje Dijana, mjesecima naporno pripremati.
- Tri dana sam trenirala po 8 sati, a onda su nas testirali zadnji dan. Stvarno je bilo teško i vara se svatko tko misli da se bilo kome "gleda kroz prste". Doslovno nam se "puhalo za vratom" i pratio svaki pokret - slikovita je trenerica.



Otprilike istu taktiku Dijana primjenjuje i na svoje vježbač(ic)e. Doznali smo to "upadom" na jedan od grupnih treninga.
- Bez obzira koliko nas vježba u dvorani, primjećuje svaki krivi pokret. Kao da ima oči i na leđima. Istog trenutka se "nacrta" kod nas i ispravlja ruke i noge, glavu.... Ispada kao da svaka od nas ima individualnog trenera, a to je stvarno fantastičan osjećaj nakon osmosatnog sjedenja ispred kompjutora i rada sa strankama. Treninzi kod Dije su i tjelesna i duševna terapija - iskreno će Snježana Jerat.



I Anita Paić i Josipa Perkov, dugogodišnje vježbačice još iz razdoblja nekadašnjeg kluba AeroDI, prethodnika XFORM-a, tvrde da su sati treninga s Dijanom i "čudesima" od rekvizita poput kakvih opijata.
- Fantastičan je osjećaj otkrivati nove mišiće u tijelu... Mogu vam reći da je to bolno iskustvo, ali svaka od nas se uvijek vraća po još. Što mislite zašto? Pa predivno je! To nam je jednostavno postao stil života - kaže Anita.
Toliko se, velli Slavica Konjevoda, taj stil uvriježio da svaki put kad neopravdano izostane s treninga, a rijetke su to prigode, osjeća teško grizodušje.
Alenki Skubic se učinilo važnim napomenuti kako njihova trenerica trenira zajedno s njima i ulaže u osmišljavanje novih vježbi i tehnika koje zajednički razvijaju.



- Prije par dana bila je toliko oduševljena što je grupa uspjela napraviti muški sklek bez oslanjanja na noge - kao da je dobila na lotu. Raduje se našem napretku i rezultatima, sjajna je motivatorica i na našim treninzima sa sigurnošću mogu reći da nikome nije dosadno - istaknula je Alenka.



Nije, osvjedočili smo se, bilo dosadno ni vaterpolistima "Solarisa" koji su marno "bildali" kondiciju. Kako nam je kazao Andrija Vlahović, prava je šteta što trening u dvorani XFORM-a odrađuju samo jedanput tjedno.
- Tri godine sam u Zagrebu imao kondicijske treninge u bazenu tri-četiri puta tjedno kod Pere Kuterovca, najboljeg kondicijskog trenera u Hrvatskoj, a u Šibenik sam došao prije tri mjeseca. Mogu vam reći da su ovi treninzi jedno totalno drugačije iskustvo, nešto novo s čime se do sada nisam susreo. To je drugačiji svijet i da je moguće imati još koji trening, bilo bi odlično. Stvarno se dobro oznojimo i dobro odradimo. Nemam nikakvih zamjerki – otvoren je bio Vlahović.



Razgovarali bismo još s pokojim vaterpolistom, ali nismo imali vremena. Stigla je u dvoranu nova grupa šibenskih službenica, liječnica, odvjetnica, srednjoškolki, trgovkinja, poduzetnica... koje je Dijana zarazila strašću prema girjama, svojom, kako reče "željezarijom". Dame se za godine ne pita, ali uočili smo da duhom sve imaju 20. Svjetski su vježbački trendovi definitivno stigli u Šibenik i pustili korijenje.

21. travanj 2024 12:43