StoryEditorOCM
Šibenikveliki korak

Šibenik konačno dobiva pravi javni prijevoz?! Ide se u totalnu rekonstrukciju autobusa i stanica, donosimo sve o projektu modernizacije

Piše Toni Veljača
21. rujna 2021. - 20:20

Grad Šibenik raspisao je natječaj za nabavu novih informativnih ekrana, kojima bi se trebao upotpuniti izgled i funkcionalnost autobusnih stajališta kojima uskoro slijedi temeljna obnova.

Velik je to iskorak ka poboljšanju javnoga gradskog prijevoza u Krešimirovu gradu koji će napokon doživjeti potpunu rekonstrukciju. Procijenjena vrijednost projekta sufinanciranog iz EU fondova iznosi 1,57 milijuna kuna, dok je rok za dostavu ponuda potencijalnih isporučitelja opreme 12. listopada.

Predviđeno trajanje radova je šest mjeseci, a informativni displeji bi trebali biti postavljeni na 17 prometno najfrekventnijih lokacija u gradu, konkretno, modernizacija autobusnih stajališta obuhvatit će sljedeća (pri)gradska područja: Tržnica (Ulica Ante Starčevića), Baldekin 1 i 2, te Križ (sve u Ulici Stjepana Radića), Poljana 1 i 2 (obje u Ulici kralja Zvonimira), Njivice 1 i 2 (obje u Ulici Ivana Meštrovića), Meterize (Put Gvozdenova), Mandalina okretište (Ulica Milice i Turka), Šubićevac (Ulica Ivana bana Mažuranića), Ražine (Ulica Narodnog preporoda), Ražine (Ražinska ulica), Vidici (Ulica Frane Supila), Zablaće (Ulica Leoni Mate) Brodarica (Jadranska magistrala) i Bioci (Put Bioca).

Modernizaciju autobusnih stajališta koju građani mogu uskoro očekivati, komentirao nam je Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik.

– Info displeji koji će se postaviti na autobusnim stajalištima prikazivat će, među ostalim, autobusne linije i realno vrijeme dolaska vozila javnog prijevoza, te će biti povezani s prometnom aplikacijom koju također imamo u planu – naglasio je Mileta.

Podsjetimo da je investitor radova i opreme Grad i da je nabava spomenute opreme dio projekta "Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u gradskom prijevozu" čiji su nositelji lokalna vlast i javna tvrtka "Gradski parking".

image
Dizajn informativnih zaslona potpisuje Ante Filipović Grčić
GRAD ŠIBENIK

U sklopu tog projekta u planu je i nabava 11 novih niskopodnih autobusa, reorganizacija postojećih prometnih linija te nova mobilna i računalna aplikacija putem koje će građani moći pretraživati slobodna parkirališna mjesta na javnim prostorima za smještaj vozila, plaćati parking, kupovati karte za razne oblike prijevoza i imati pregled nad cjelokupnom mrežom javnoga gradskog prometa.

Nakon (pre)dugog čekanja gradska vlast ide prema sustavnoj reorganizaciji javnog prometa, čija je manjkavost i više nego očita, a mnogi će reći i da je javni prijevoz putnika u Šibeniku najlošiji među četiri županijska središta u Dalmaciji.

Gradonačelnik Željko Burić nedavno je najavio i osnivanje nove tvrtke za gradski prijevoz putnika. Linije na području Šibenika i bliže okolice, njih ukupno 13, čiji je trenutni koncesionar privatna tvrtka "Autotransport Šibenik" u vlasništvu "Čazmatransa", ali bi ATP, prema svemu sudeći, tu ulogu na administrativnom teritoriju grada trebao izgubiti.

image
Na gradskim 'prugama' već desetljećima voze ATP-ovi autobusi
Nikša Stipaničev/Cropix
26. travanj 2024 09:25