StoryEditorOCM
ŠibenikSUFINANCIRA DRŽAVA

Na Krešimirovom domu i dvije osnovne škole postavit će se foto - naponske elektrane, vrijednost radova 75 tisuća eura

Piše Zdravko Pilić
4. lipnja 2024. - 15:11

Temeljem Ugovora o neposrednom sufinanciranju projekta korištenja obnovljivih izvora energije od 9. prosinca 2022. godine, sklopljenom između Grada Šibenika i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Gradu Šibeniku odobrena su sredstva pomoći Fonda za ugradnje fotonaponskih elektrana na 5 lokacije.

‘Riječ je o športskom centru Bazeni Crnica, Osnovnoj školi Petra Krešimira IV. Šibenik, Gradskoj upravi (Krešimirov dom) Osnovnoj školi Vidici Šibenik, te Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca Šibenik. - kazao nam je Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika.

image

Danijel Mileta

Niksa Stipanicev/Cropix

No, u međuvremenu su dva objekta otpala s ovog popisa. Provedba mjera ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) za vlastitu potrošnju – FOTONAPONSKA ELEKTRANA na lokaciji Osnovne škole Petra Krešimira IV. Šibenik sufinancirat će se u sklopu projekta DUBINSKE OBNOVE i temeljem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Energetska obnova zgrada javnog sektora koji se financira iz Mehanizma za oporavak i otpornost, te zbog nemogućnosti izvedbe fotonaponske elektrane na zgradi bazena u Crnici – premala nosivost krova - iznos sufinanciranja projekta od strane FZOEU umanjit će se za iznos koji s odnosi na navedene zgrade.

Tako će se iznos sufinanciranja izgradnje fotonaponskih elektrana te usluge stručnog nadzora za tri objekta – Krešimirov dom, OŠ Vidici te OŠ Jurja Dalmatinca dobiti 31 tisuću eura, što je 40 posto ukupne vrijednosti projekta. Za radove ugradnje fotonaponskih elektrana sklopljen je Ugovor sa tvrtkom ELCOR d.o.o.,Imotski te dodatak Ugovoru, a sukladno kojima ukupna vrijednost radova ugradnje fotonaponskih elektrana na ove tri lokacije iznosi: 74.765,50 eura. Ukupna instalirana snaga tri fotonaponske elektrane bit će 85 kW, a očekivana godišnja proizvodnja struje 105 Mwh.

17. lipanj 2024 17:35