StoryEditorOCM
Šibenikkomunalna infrastruktura 

Manje novca za program gradnje; ulice Nova 7 i Nova 8 u Njivicama i dalje na čekanju

Piše Katarina Rudan
14. srpnja 2020. - 08:50

Kako je iz šibenske gradske uprave najavljeno, već krajem srpnja Grad Šibenik provest će rebalans proračuna, koji će zbog posljedica pandemije koronavirusa biti smanjen za najmanje 20 posto.

Prije nekoliko dana za Slobodnu Dalmaciju  je Slobodan Tolić, pročelnik Upravnog odjela za financije, izjavio da će prijedlog "korona-proračuna" Gradskom vijeću biti na iznos od 335 milijuna kuna. Osim proračunskih korisnika, "uštinut" će se i planirana sredstva u gradskim upravnim odjelima, među kojima je i Upravni odjel za komunalnu djelatnost. Na programu redovitog održavanja komunalne infrastrukture, kaže pročelnik tog upravnog odjela Ante Nakić, uštede ili smanjenje planiranih rashoda nije moguće provesti. Zbog više razloga, kaže pročelnik.

– Za djelatnosti koje su u nadležnosti ovog Upravnog odjela u proračunu je za ovu godinu planirano oko 46 milijuna kuna, 23 za redovito održavanje i isto toliko za program gradnje komunalne infrastrukture. Redovito održavanje komunalne infrastrukture na administrativnom području Šibenika, koje se financira iz komunalne naknade, podrazumijeva brigu o javnoj rasvjeti, nerazvrstanim cestama, održavanje, čišćenje i pranje javnih površina, održavanje zelenih površina, groblja, prometne signalizacije te ostale poslove. To su poslovi koji se moraju obavljati i male su mogućnosti, zapravo nema prostora da se na bilo kojoj stavci održavanja komunalne infrastrukture uštedi – govori Nakić.

Ulice Nova 7 i 8 na čekanju

Kad je riječ o programu gradnje, koji se financira iz komunalnog doprinosa kao strogo namjenskih sredstava, on je i u ovoj godini bio prilično ambiciozan. Uostalom, kao i prethodnih, ali se – s koronom ili bez nje – u pravilu neke planirane projekte "prebacivalo" za sljedeću godinu. Sredstva se planiraju, ali se iz nekih razloga planirano ne uspije realizirati. Najbolji primjer tomu je Ulica 7. kontinenta, smještena podno tvrđave Barone, koja se nekoliko godina nalazila u programu gradnje, a tek je nedavno uređena. Te sreće nisu bili stanovnici ulica Nova 7 i Nova 8 u Njivicama, na Smričnjaku, koje su i dalje na čekanju.


– Zbog svima poznate situacije i slabijeg priljeva sredstava u proračun od komunalnog doprinosa, bit ćemo primorani određene planirane projekte izbaciti iz programa gradnje i prebaciti za sljedeću godinu. Nažalost, ulice Nova 7 i Nova 8, koje su prvi put bile uvrštene u proračun još 2014. godine, morat ćemo i ove godine odgoditi za sljedeću. Budući da sam na ovoj funkciji odnedavno, ušao sam u problematiku ovih ulica. Tu je bilo dosta problema oko sređivanja imovinskopravnih odnosa jer se probijanjem ulice u Novoj 8 ulazi u privatne posjede, pa je i za to trebalo dvije, tri godine dok se posao ne privede kraju. Idejni projekti su napravljeni, lokacijske dozvole su ishođene, procjena vrijednosti zemljišta koje treba otkupiti od privatnog vlasnika također je napravljena i nadam se da će Procjeniteljsko povjerenstvo Grada dati pozitivnu ocjenu na procjenu i Grad tada može krenuti u otkup zemljišta. Ako se to ne dogodi, mora se ići u postupak izvlaštenja. Kad se taj postupak završi, tek tada možemo tražiti izdavanje građevinske dozvole, a taj će proces sigurno potrajati do kraja ove godine. Zbog toga nema smisla da u rebalansu proračuna te ulice ostavljamo u programu gradnje komunalne infrastrukture za ovu godinu te ćemo ih prebaciti za sljedeću. Osobno ću, a i Grad, dati sve od sebe da do kraja godine riješimo te imovinskopravne probleme kako bismo u sljedećoj godini napokon uredili te ulice – rekao je Nakić.
Među ostalim, u programu gradnje komunalne infrastrukture u ovoj godini planirano je i uređenje ulice Put Gvozdenova, koja je u jako lošem stanju i za koju je pripremljena sva projektna dokumentacija. Planirano je i uređenje Parka Roberta Vizianija, šibenskog đardina.

Samo najgore stanje

– Sve sada stavljamo na vagu. Na primjer, za uređenje Parka Roberta Vizianija planirano je 1,8 milijuna kuna, a kako je park fizički podijeljen u tri cjeline, razmišljamo o tome da se njegovo uređenje provodi u dvije ili tri faze. Što se tiče rekonstrukcije ulica u staroj gradskoj jezgri, u dogovoru s poduzećem "Vodovod i odvodnja" d.o.o. Šibenik odredit ćemo prioritete. Naime, ondje gdje je vodovodna i kanalizacijska mreža u najgorem stanju, kad oni budu išli u rekonstrukciju, Grad će ići u parterno uređenje ulica. Naravno, u dogovoru s HEP-om nastojat ćemo da se i elektroinstalacije ondje gdje je to moguće stave pod zemlju – na kraju će Nakić.

16. travanj 2024 05:35