StoryEditorOCM
ŠibenikGdje je novac?

Kasne plaće u Domu zdravlja Šibenik, zaposlenici u teškoj situaciji. Župan tvrdi: ‘Kriva je Vlada!‘

Piše Marko Podrug
21. lipnja 2024. - 11:41

Zadnja dva mjeseca plaće zaposlenicima Doma zdravlja Šibenik ne isplaćuju se na vrijeme. S tom informacijom obratilo nam se nekoliko zaposlenika ovoga tjedna koji kažu da kašnjenje plaća uzrokuje veliku nesigurnost i nezadovoljstvo među djelatnicima.

- Ovaj problem posebno pogađa medicinske sestre, koje su već ionako pod velikim pritiskom zbog kroničnog nedostatka osoblja u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske - kaže nam jedan djelatnika šibenskog Doma zdravlja koji je inzistirao na anonimnosti.

- Prema informacijama koje sam dobio od županijskih vlasti, sredstva za isplatu plaća su redovno uplaćena Domu zdravlja Šibenik. Unatoč tome, plaće nisu isplaćene u zakonski predviđenom roku, što dovodi u pitanje upravljanje financijama unutar same ustanove. Zbog ovog problema, mnogi zaposlenici se nalaze u teškoj financijskoj situaciji, što dodatno opterećuje već zahtjevan posao u zdravstvu. Medicinske sestre, kao ključni dio zdravstvenog sustava, suočavaju se s ogromnim izazovima. Njihov rad je izuzetno zahtjevan i odgovoran, a radni uvjeti su često daleko od optimalnih. U Hrvatskoj već postoji kronični manjak medicinskih sestara, što dodatno otežava situaciju. Kada se na to nadoveže neisplata plaća ili njihovo kašnjenje, dolazimo do situacije koja može imati ozbiljne posljedice po kvalitetu zdravstvene skrbi - tvrdi naš sugovornik.

Ravnatelj Doma zdravlja Petar Čagalj, kojega smo htjeli pitati za komentar situacije, ne javlja nam se cijelo jutro na telefon, no javio se šibensko-kninski župan Marko Jelić.

- Ovo je posljedica povećanja plaća koje je napravila Vlada, a da pritom nije osigurala dodatna sredstva pa je sve u konačnici palo na osnivače koji u načelu ne mogu podnijeti toliki financijski pritisak. Dakle, predizborno povećanje plaća je uzrokovalo povećane troškove koji su prebačeni na osnivače. Mi jesmo za povećanje plaća, ali onda budi fer te iste plaće pokrivaj. Treba tražiti rješenje i mi ga i tražimo - tvrdi župan.

- Apeliram na odgovorne osobe u Domu Zdravlja Šibenik da hitno riješe ovaj problem i osiguraju da plaće budu isplaćene na vrijeme - nastavlja naš anonimni sugovornik iz Doma zdravlja.

- Također, pozivam nadležne institucije da provedu temeljitu istragu i utvrde razloge kašnjenja u isplati plaća te poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih situacija u budućnosti.

 

25. lipanj 2024 12:07