StoryEditorOCM
Šibenikoštećena u potresu

Hoće li Vrpolje dogodine dobiti novu školu? Ministar je obećao novac, sad sve ovisi o Gradu Šibeniku... Evo što kažu odgovorni u gradskoj upravi

Piše Katarina Rudan
5. srpnja 2021. - 19:29

Da li će učenici s područja Vrpolja i Perkovića te okolnih naselja na jesen 2022. godine nastavu pohađati u novoj školskoj zgradi, prema svemu sudeći ovisit će o efikasnosti šibenske gradske administracije. Kako je za obilaska školske zgrade u Vrpolju, koja je oštećena u potresu što je šibensko područje pogodio 8. lipnja s epicentrom upravo u tom naselju, izjavio ministar znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchs, novac neće biti problem. Evo što je tada izjavio:

- Budući da postoji lokacija i da nema imovinsko-pravnih prepreka, grad može krenuti u pripremu projektne dokumentacije za gradnju nove školske zgrade. Ministarstvo će natječaj raspisati koncem godine, pa bi, zadovolje li se svi preduvjeti, početkom sljedeće godine mogla započeti gradnja. Očekujemo da bi učenici mogli sjesti u školske klupe nove škole 2022./2023. godine“.
Dakle, na Gradu Šibeniku, koji je osnivač ove i još osam škola na svojem administrativnom području, i gradskima službama je da se „uhvate posla“ i pripreme potrebnu dokumentaciju kako bi spremno dočekali raspisivanje natječaja. Podsjetimo, radi se o glavnoj školskoj zgradi koja je sagrađena davne 1938. godine i u koju se malo ulagalo. Zbog toga su stanovnici Vrpolja često „dizali glas“ negodujući zbog (ne)brige gradskih vlasti za njihovu školu i djecu. Desetljećima se govorilo o nužnosti izgradnje škole u Vrpolju, a kako su godine prolazile sve manje đaka je bilo u učionicama. Područne škole su zatvorene, osim u Perkoviću, a dobar broj vrpoljačke djece roditelji su upisivali i upisuju u najbližu školu u gradu, na Vidicima. Danas osmoljetku u Vrpolju, uključujući i Područni odjel Perković, pohađa oko 130 učenika.

image
Zgrada osmoljetke je nastradala u potresu koji je pogodio Šibenik i okolicu
Nikša Stipaničev/Cropix


Da nije bilo potresa…

Nedavno je za Šibenski ravnateljica škole Marija Konjevoda izjavila:

- Županija je obnovila sve škole kojima je osnivač, a mi smo gradska ustanova. Uvažavajući sve druge potrebe i prioritete, pa i one ostalih škola, smatram da Vrpolje konačno treba doći na red - ta neće nam zemlja valjda potpuno opustjeti“.Na sreću ili nesreću, potres jačine 4.7 po Richteru, rastrešena i oštećena zgrada, ponovo su aktualizirali potrebu sanacije i adaptacije postojeća tri objekta u kojima se nastava održavala. Najviše je stradao najstariji i glavni objekt. Zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, jedan od glavnih koji su zaduženi za provedbu projekta škole u Vrpolju, podsjeća da je nakon izlaska statičara na teren, odmah nakon potresa, u roku od sedam dana napravljen elaborat postojećeg stanja konstrukcije objekata s prikazom mjera sanacije.

image
Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta
Nikša Stipaničev/Cropix

- Ako bismo uspoređivali stanje s objektima na sisačko-moslavačkom području, oni bi dobili „zelenu markicu“. Statičar je dao dodatne mjere koje bi se u ta tri objekta mogle napraviti da se pojača statika. Međutim, za boravka u Šibeniku ministar Fuks je obećao da ćemo dobiti sredstva za izgradnju nove školske zgrade, što je za nas odlična vijest. Podsjetit ću da je Grad već u dva navrata radio idejni projekt vrpoljačke škole. Zadnji put je to bilo 2014. godine kada je na nacionalnoj razini bila aktualna priča o javno-privatnom partnerstvu kod izgradnje škola, ali od tog nije bio ništa. Štoviše, nije bilo niti previše zainteresiranih partnera za takav oblik gradnje – govori Mileta.

Pročelnica šibenskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić dodaje da je Grad pokušao naći partnere u Splitu, Omišu, Koprivnici i Zagrebu, ali bez rezultata. I tu je stalo. Danas je priča drugačija. Prema ministrovim riječima očekuju se znatna sredstva uz europskih fondova namijenjena školstvou i upravo u toj „niši“, nova vrpoljačka osmoljetka ima šansu.

image
Mirjana Zurić, pročelnica šibenskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti
Nikša Stipaničev/Cropix


Revidiranje idejnog projekta

- Zemljište na kojem se škola može graditi već imamo. Radi se o terenu površine oko 6.500 metara četvornih u vlasništvu Grada, uz cestu prema Danilu. To je područje Vlake, kako ga mještani nazivaju i oko 500 metara je zračne linije od sadašnje lokacije tri školska objekta. Prema pedagoškim standardima, većina dogradnji ili gradnji novih škola, planiraju se za jednosmjenski rad. Na tom principu je i idejni projekt iz 2014. godine, kojeg ćemo revidirati i u novu zgradu će ići ne samo djeca iz Vroplja već i iz Perkovića i ostalih naselja koja Vrpolju gravitiraju. Kapacitet škole planirat ćemo za 150 učenika, a prema standardima škola mora imati i sportsku dvoranu, vanjska igrališta, kabinete i da ne navodim ostalo.Trenutno čekamo smjernice iz Ministarstva kako bismo čim prije doradili idejno rješenje koje će "upasti" u tražene okvire natječaja – kazao je Mileta.

Zbog toga, nastavio je, nema potrebe za raspisivanjem natječaja za izradu idejnog projekta, ali za glavni i izvedbeni projekt natječaj se mora raspisati. Za to će pak trebati osigurati i sredstva u gradskoj blagajni, što će zahtijevati i rebalans proračuna. Na pitanje koliko, u prosjeku, treba vremena da se sve zakonom propisane procedure provedu, odgovara da je to oko devet mjeseci i to ako sve ide "kao po loju".

- Ali, pitanje je da li će biti potrebno imati građevinsku dozvolu za prijavu na natječaj – odgovorio je. Tomu se nada i pročelnica Žurić i dodaje da do kraja mjeseca očekuju dobiti smjernice i prionuti poslu.

Sastanak s ravnateljima

Na isti natječaj moći će se prijaviti i drugi školski projekti i zbog toga će ovaj tjedan u gradskoj upravi održati sastanak sa svim ravnateljima šibenskih osnovnih.

- Strategija ministarstva je rad svih škola u jednoj smjeni, odnosno cjelodnevna nastava kao u drugim europskim zemljama. Da bismo to mogli ostvariti mi moramo riješiti glavni problem, a to su prostorni uvjeti škola. Naše škole koje imaju veliki broj učenika rade u dvije smjene i nekoj fali više ili manje učionica za prelazak na rad u jednoj smjeni. Te škole treba ili nadograđivati ili graditi nove. Osim ravnatelja na sastanku će biti i kolege iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i Upravnog odjela za prostorno planiranje, kako bismo dobili informacije o imovinsko-pravnom statusu prostora oko škola i gdje se može dograđivati ili graditi – zaključila je Žurić.

28. lipanj 2024 08:27