StoryEditorOCM
ŠibenikNajmoprimci, pozor:

Gradski stanovi idu na prodaju, a od novca će se kupiti - kadrovski

Piše Marina JURKOVIĆ NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
11. veljače 2017. - 11:39

Iz šibenske gradske uprave, usporedo s terminom početka gradnje stanova iz programa poticane stanogradnje na Šubićevcu, stiže vijest koja će sasvim sigurno zanimati "gradske podstanare", odnosno najmoprimce stanova u vlasništvu Grada Šibenika. Na osnovi plana upravljanja gradskom imovinom koji je usvojen na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, revidirat će se, najavljuje šibenski gradonačelnik Željko Burić, svi gradski stanovi te utvrditi mogućnost njihova otkupa. Ukupno je, inače, 88 zaštićenih najmoprimaca te još 57 slobodno ugovorenih korisnika gradskih stanova.

– Razmotrit ćemo koje od tih stanova možemo ponuditi na prodaju nositeljima stanarskih prava, odnosno stanarima koji su pravo na stambeno zbrinjavanje u gradskim stanovima stekli po različitim osnovama. Definirat će se koji će se gradski stanovi i po kojim uvjetima moći otkupiti, no sigurno je da će se voditi računa i o njihovim najmoprimcima, ostvarivanju olakšica pri kupnji, građevinskom stanju stanova, smještaju i položaju, potrebama za održavanje zajedničkih dijelova zgrade i drugim detaljima. Drugim riječima, stvorit će se pretpostavke za provedbu modela otkupa gradskih stanova, a novac koji ćemo dobiti na taj način nećemo "upucati" u gradski proračun, nego ćemo ga iskoristiti za kupnju novih stanova ili onih koji nisu u novogradnjama ali su u solidnom građevinskom stanju. Hoće li to biti pet, šest ili sedam stanova, u ovom je trenutku manje važno. Bitna je, međutim, njihova namjena. Oni se, ovaj put, neće dodjeljivati po socijalnom kriteriju građanima lošijeg socijalnog statusa, kao što se prakticiralo godinama. Riječ je o stanovima koji će biti namijenjeni mladim stručnjacima iz različitih oblasti koje Šibenik u ovom trenutku nema, a prijeko su potrebni u mnogim područjima života – ističe gradonačelnik.

U većim gradovima, a osobito Zagrebu, dodaje, ima mladih znanstvenika ili znanstvenih novaka, liječnika specijalista, doktora znanosti i drugih stručnjaka koji bi životnu sredinu u kojoj za njih nema posla, a i stambeno su nezbrinuti, rado zamijenili manjom sredinom koja im takvo što može ponuditi.
– Takvi kadrovski stanovi poslužili bi nam da ih pozovemo u Šibenik, ponudimo posao na našim visokoškolskim ustanovama, u bolnici ili drugim institucijama te otvorimo mogućnost znanstvenog napredovanja. Poslije, nakon pet-šest godina, kad se stabiliziraju, imali bi mogućnost kupnje stanova iz programa poticane stanogradnje, sa svim olakšicama koje su predviđene. Kadrovske stanove tada bismo vratili gradu za nove mlade stručnjake. Smatram da je taj model višestruko korisniji razvoju Šibenika negoli su sredstva koje uprihodujemo od najma gradskih stanova – zaključio je Burić.

U prilog tomu govore i konkretne brojke. Naime, prema evidenciji Upravnog odjela za financije Grada Šibenika, na kraju 2016. godine gradski najmoprimci dugovali su Gradu točno 758.304 kune na ime neplaćenih najamnina, pa su protiv njih 44 pokrenute ovrhe.

02. lipanj 2024 04:24