StoryEditorOCM
ŠibenikVAN PAMETI Godinama u Šibensko – kninskoj županiji nedostaje kuhara, konobara, slastičara, pekara, zidara...

Država obrazuje 'tehničare' koji nikom ne trebaju

7. prosinca 2016. - 12:38

Na temelju Uredbe Vlade Republike Hrvatske o praćenju, analizi i predviđanju potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, te izradi i uzimanju u obzir preporuka za obrazovnu upisnu politiku regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, provode i objavljuju svake godine analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima, te izrađuju preporuke za obrazovnu upisnu politiku.
Tako za područje Šibensko – kninske županije naveli kako su trogodišnji obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata slijedeći: Od trogodišnjih srednjoškolskih – konobar/ica, kuhar/ica, pekar/ica, slastičar/slastičarka i zidar/zidarica. Od četverogodišnjih i petogodišnjih zanimanja to su – medicinska sestra, odnosno medicinski tehničar. Za stručne studije nema preporuke, a za sveučilišne studije preporučaju se – arhitektura, edukacijska rehabilitacija, elektrotehnika, farmacija, fizika, građevinarstvo, matematika, medicina, pedagogija, psihologija i socijalni rad.

Kvalifikacije iz Austro-Ugarske

– Preporuka 'biroa' je sasvim na mjestu, evo, i prije neki dan je Pučko otvoreno učilište prekvalificiralo 12 ljudi u zanimanja kuhara, konobara i slastičara. To država plaća preko Zavoda za zapošljavanje, i to ide nekoliko puta godišnje i na taj način mi dolazimo do kadrova u ugostiteljstvu – kazao nam je Joso Smolić, predsjednik šibenske obrtničke komore i član Ceha ugostitelja HOK-a. Čekajte, jesmo li se dobro razumjeli – država s jedne strane financira obrazovanje srednjoškolaca za zanimanja koja više nikom ne trebaju, razno razne socijalističke 'tehničare, a onda ista ta država financira i njihovu prekvalifikaciju?! Pa to je van pameti! – pitamo Smolića, a on samo potvrđuje: – Eto, vidite, čim se malo zagrebe ispod površine, odmah se vidi kako kod nas stoje stvari. Čim se koja gospodarska grana pokrene, mi dođemo u probleme s radnom snagom.S Josom Smolićem slaže se umnogome i njegov prezimenjak Zoran Smolić, šibensko – kninski dožupan, kojem su kao dugogodišnjem profesoru i ravnatelju u šibenskom srednje školskom sustavu prosvjetne prilike dobro poznate.
– Mi imamo definitivno problem s kvalifikacijama. Kvalifikacija kod nas traju još iz Austro – Ugarske, a ne pet godina kao u normalnim zemljama – navodi Smolić, dodajući kako je brojne tehničarske kvalifikacije naprosto pregazilo vrijeme. I to ne samo PTT tehničare.

Kalafata ni za lijek

– Mi, primjerice, uredno obrazujemo tehničare za brodogradnju, iako nemamo ni jedno brodogradilište u županiji koje ih treba. Brodograditelji u Betini trebaju kalafate, ali mi njih ne školujemo. To je jedna vrlo ozbiljna tema. Načelno, država bi trebala financirati obrazovanje za zanimanja koja tržištu trebaju, a ostalo prepustiti tržištu. Ako tko želi nešto drugo neka plaća iz svog džepa. Zašto mi nismo mogli napraviti jednu školu za zanimanje zabavljač, ili animatora gostiju u turizmu? Zašto ne bi imali jednu ozbiljnu školu u koji bi se obrazovali primjerice folklorni plesači, zabavljači, pjevači, zašto samo operni pjevači moraju biti zanimanje. Vremena se mijenjaju, takve kadrove danas tržište i turizam, od kojeg živimo traži. Mislim da je zabluda vjerovanje da industrijalizacija zapošljava. To je bilo jučer, danas tu nema kruha, tu su ušli roboti, koji su zamijenili masovnu, niže i srednje kvalificiranu radnu snagu, tu danas ima posla samo za vrhunske obrazovanu radnu snagu, za visokosofisticirana zanimanja. Mi se moramo okrenuti zanimanjima poput vodiča u turizmu, instruktora ronjenja i(li) jedrenja na dasci, moramo stalno tražiti nove kvalifikacije i nove oblike zapošljavanja –vrlo uvjerljivo zvuči Smolić.

26. lipanj 2024 07:43