StoryEditorOCM
ŠibenikMarijana Radman

Djelatnica restorana Bronzin dobitnica nagrade Inkluzije Šibenik: ‘Cijelu plaću dajem za stan‘

Piše M.P.
21. svibnja 2024. - 16:39

Na svečanoj sjednici Skupštine Centra za socijalnu inkluziju dodijeljena je godišnja nagrada za 2023. Dobitnica je korisnica Centra Marijana Radman, koja već dvije godine radi u restoranu Bronzin kao pomoćna radnica u kuhinji.

- Temeljem našeg natječaja za dodjelu nagrade, a na prijedlog Povjerenstva, odlučili smo je dodijeliti osobi koja je to itekako zaslužila. Prije svega što se svojim radom i zalaganjem istaknula između svih drugih tako što koristi uslugu organiziranog stanovanja i istovremeno je to ne sprječava da radi na otvorenom tržištu. Zaposlena je, a iako svu svoju plaću mora dati za stanovanje, što je odluka države, ona u tom poslu ustraje. Također, uključena je i zagovaranje vlastitih prava, a time i prava svih osoba s invaliditetom - rekla je Marija Alfirev, ravnatelja Centra za socijalnu inkluziju Šibenika te nastavila:

- Marijana Radman se pojavljuje i sudjeluje na okruglim stolovima i konferencijama, javno zagovarajući zakonske promjene koje bi svim korisnicima organiziranog stanovanja omogućile da rade i zadrže dio svojih primanja.

Riječ je dobila i dobitnica Marijana Radman.

- Dobila sam posao uz pomoć asistenata, bila mi je želja raditi. Radim u kuhinji restorana Bronzin, a završila sam tečajeve za pomoćnu kuharicu i konobaricu. Radim četiri sata dnevno i cijelu plaću dajem za stanovanje, što je teško. Nada se da će se zakon promijeniti pa da mi ostaje polovica plaće - rekla je Marijana.

Prije dodjele nagrada, održana je i panel-rasprava o važnosti uloge medija u procesu uključivosti osoba s invaliditetom u svim područjima života. Na panelu su sudjelovali urednici i novinari iz šibenskih medija.

28. lipanj 2024 05:54