StoryEditorOCM
ŠibenikZa svakog ponešto

Blago djeci i roditeljima: Ljeto u Knjižnici donosi radionice, igraonice, kvizove te, prvi put, razmjenu udžbenika za osnovnu i srednju školu

11. srpnja 2018. - 15:08

Trebaju vam novi udžbenici za školu, ali vaš kućni proračun zbog te stavke svake godine puca po šavovima, a željeli biste i da vaše dijete ljetne praznike ne provodi samo na kupanju ili po ulici, nego da bude i kreativno te da kroz igru ponešto i nauči? Ako su to neka od pitanja koja vas muče, odgovor na njih možda bi vam mogla dati šibenska Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić".

Ljeto u knjižnici donosi radionice, igraonice, kvizove te, prvi put, razmjenu udžbenika za osnovu, ali i srednju školu. Također, u knjižnici su promijenili dosadašnju praksu da se radi dvokratno te je prvi put zadržano uobičajeno radno vrijeme kao i u ostatku godine što znači da je knjižnica otvorena radnim danom od 8 do 20, a subotom od 8 do 13 sati.

Voditeljica dječjeg odjela Marina Šimić ističe kako je jedna od prvih akcija knjižnice u srpnju razmjena školskih udžbenika, koja će trajati do kraja idućeg tjedna, 13. srpnja.

– Razmjenu organiziramo u suradnji sa šibenskim Društvom "Naša djeca" i održava se u popodnevnim satima od 18 do 20 sati. Pozvali smo djecu i roditelje koji još nisu nabavili školske udžbenike za iduću školsku godinu, neovisno radi li se o osnovnoj ili srednjoj školi, da dođu i donesu udžbenike koji im više ne trebaju i da u razmijeni s drugima nađu što im treba – kazala je Šimić.

Akcija je počela u prošlu srijedu, ali odaziv za sada nije bio velik, kaže. Javilo se petero roditelja, no kako nisu mogli naći ono što im je trebalo, odlučili su knjige prodati u antikvarijatu koji otkupljuje stare udžbenike, objasnila je Šimić.

– Dvoje roditelja je ipak ostavilo rabljene udžbenike, pa ćemo sada vidjeti kako će se to dalje razvijati. Prije nekoliko godina ta se razmjena održavala na Starom pazaru i relativno je dobro funkcionirala.

U ponedjeljak, 9. srpnja počeo je serijal radionica slaganja kockica, a održavat će se još petkom od 10 do 12 sati.
– Riječ je o tzv. unico plus kockama. Slične su lego kockicama, no malo su zahtjevnije za slaganje i namijenjene su djeci od 5 do 9 godina. Naša je želja bila da tijekom ljetnih praznika organiziramo zabavno i edukativno druženje djece. Poželjno je da se djeca unaprijed prijave, kod nas u knjižnici ili na našoj Facebook stranici, premda nećemo nikoga odbiti. U program koji smo osmislili tijekom ljeta mogu se uključiti sva djeca, neovisno o tomu jesu li članovi knjižnice ili ne – rekla je Šimić.

Bez dobne granice bit će radionica origamija, koju će voditi šibenski srednjoškolac Luka Barižon koji je u već surađivao s knjižnicom. Svakojake likove i oblike od papira, bez škara i ljepila, prema tradicionalnoj japanskoj vještini, Šibenčani će učiti kreirati 16., 18. i 20. srpnja, a pozvani su oni koji su već prošli kroz Lukine radionice, kao i oni koji se s origamijem prvi put susreću.

U kolovozu će na svoje doći ljubitelji kviza.
– Ljubitelji čarobnjaka Harryja Pottera, kao i oni koji će to postati mogu se okušati u kvizu koji će obuhvaćati svih sedam nastavaka knjige. Također, za kraj kolovoza pripremamo i Teen kviz. Za tinejdžere smo izabrali četiri romana koji se bave određenom problematikom mladih, a svi su i ekranizirani. To su romani "Trinaest razloga" Jaya Ashera, "Charliejev svijet" Stephena Chobskog, "S ljubavlju" Simon Becky Albertalli i "Čudo" Raquel Jaramillo Palacio – istaknula je Šimić.

Dodala je kako u knjižnici dogovaraju još neke radionice i igraonice vezane uz glazbu, crtanje i čitanje, koje bi se također održale u kolovozu.

22. svibanj 2024 17:04