Emilio Randon, novinar talijanskog lista Il Corriere della Sera, stigao je u Rovinj kako bi provjerio ono što, kaže, govore turisti koji se vraćaju u Italiju - da gosti bježe iz Hrvatske zbog dizanja cijena.
Talijanski je novinar posjetio Rovinj i opisao kako je izgledalo njegovo iskustvo s hrvatskim turizmom.
- “Možemo prihvatiti da trešnje stoje 20 eura, kava 1,50 euro ili čak 1,80 te da kuglica sladoleda košta 3,50 eura, ali molim vas, otvorite nam vrata! Nalazim se pred portafonom jedne rezidencije u Rovinju u kojoj sam smještaj rezervirao plaćanjem 150 dragocjenih eura i nitko mi ne otvara vrata. Na engleskom ponovo molim da mi otvore vrata. Na treći povik otvara mi mlada žena, možda Nizozemka ili Dankinja: “Ovo je moj apartman”. Bila je to prava noćna mora. Nimalo lijep način da započnemo naše istraživanje cijena u Rovinju, kako bismo provjerili je li baš onako kako kažu: da su u Hrvatskoj poludjeli, da turisti bježe i da se talijanski hotelijeri raduju. Talijani koji se vraćaju s odmora u Istri o tome govore dok im se diže kosa na glavi. Rovinj je u tim pričama najskuplji grad na Jadranu”
- Nimalo lijep način da započnemo naše istraživanje cijena u Rovinju, kako bismo provjerili je li sve baš onako kako kažu – da su da turisti bježe i da se talijanski hotelijeri raduju. Talijani koji se vraćaju s ljetovanja u Hrvatskoj u Istri o tome govore dok im se diže kosa na glavi. Rovinj je u tim pričama najskuplji grad na Jadranu - napisao je Emilio Randon, čije impresije prenosi Novi list.
Jednu je gospođu pitao kako ona živi s cijenama u Rovinju: pizza 15 eura, trešnje 20 eura…
- Ne kupujem ih za 20 eura, a pizzu ne jedem. Što se ostalog tiče, guram nekako! - rekla je ona.
Kako je beogradski Blic Biznis nedavno pisao, nakon poskupljenja u Hrvatskoj koja su uslijedila po uvođenju eura, češki turisti sve više napuštaju svoju "prvu morsku ljubav". Češko izdanje časopisa Forbes nazvalo je Poljsku "novom Hrvatskom za Čehe", ukazujući na neočekivanu promenu preferencija, a o tom trendu piše i poljski dnevnik Gazeta Wyborcza.
Zbog visokih cijena, ljetovanje na Jadranu je mnogima postalo krajnje izazovno, pa čak i imućnijim strancima – posebno iz Njemačke, koji su najbrojniji gosti. Sada se priča proširila i na Poljake.
- Turisti ove sezone trebaju spremiti čak 22 eura za burger, 18 za lignje, i oko šest za palačinke. A ako požele kilogram sveže ribe, za to zadovoljstvo treba izdvojiti 110 eura.
Mario iz Austrije kaže da obožava Hrvatsku, ali zbog cijena u Hrvatskoj koje su skočile "u nebesa" razmišlja da koktele iduće godine ispija u Grčkoj ili Egiptu.
– Samo apartman bez ičega košta nas oko 2.200 eura za dva tjedna. Prije dvije godine, slično bih platio upola manje – iskren je Mario, prenosi blic.rs.