StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBorba protiv virusa

Sve gore stanje u Americi, u jednom danu umrlo 1000 osoba: Svijet probio granicu od milijun slučajeva zaraze

Piše jutarnji.hr
3. travnja 2020. - 09:20

Svijet je jučer probio granicu od milijun slučajeva zaraze koronavirusom, dok je diljem planete od ove bolesti umrlo više od 50.000 ljudi.

Jučer je i Hrvatska probila granicu od tisuću potvrđenih slučajeva zaraze i trenutno smo na 1011. Od početka epidemije je preminulo sedam osoba, dok je njih 88 ozdravilo.

Članovi kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa gostovali su u emisiji Otvoreno na HTV-u gdje su izrazili zadovoljstvo trenutnom epidemiološkom slikom u Hrvatskoj.

- Mi imamo jako malo smrti na milijun stanovnika. No, što se tiče broja zaraženih, Dalmacija sustiže Zagreb. Mi imamo jako malo umrlih, manje od jedan posto, što znači da smo se dobro pripremili i infektivna bonica je napravila odličan posao što se tiče najtežih bolesnika. Od nas je bolji samo Japan, kod kojih je epidemija skoro gotova. Neke susjedne zemlje imaju manji broj obljelih, ali uvijek se gleda broj umrlih i oboljelih u odnosu na broj stanovnika. Ja bih rekao da su naši rezultati izvrsni, pogotovo što se tiče tog omjera oboljelih i umrlih na veličinu stanovništva, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Virusna imunologinja s riječkog Medicinskog fakulteta Vanda Juranić Lisnić nam je otkrila zašto je Covid-19 zapravo koban za starije, a njezinu analizu pročitajte ovdje.

I dok korona kriza u Italiji i Španjolskoj usporava, najveće žarište pandemije postale su Sjedinjene Američke Države s više od 245.000 zaraženih osoba.

Do četvrtka je u New Yorku, ili 'Gradu koji nikad ne spava', potvrđeno 51.809 slučajeva zaraze, dok su od Covida-19 preminule 1374 osobe. Sablasno praznim ulicama zavijaju sirene, stanovnici su u šoku i strahu, a sada već gotovo svatko zna nekoga oboljelog ili preminulog.

Istovremeno, pojavila se vijest kako se Trumpova administracija čini spremnom povesti za primjerom lokalnih dužnosnika i Amerikancima savjetovati da vani nose zaštitne maske, dok epidemija koronavirusa ne slabi, a broj mrtvih u SAD-u penje se na više od 1000 u samo jednom danu. Na brifingu u Bijeloj kući Debora Brix, članica stožera Donalda Trumpa za borbu protiv koronavirusa, rekla je da će Centri za kontrolu bolesti SAD-a (CDC) tijekom sljedećih dana u preporuke za zaštitu od koronavirusa dodati i nošenje zaštitnih maski.

No, upozorila je da Amerikanci, kojima je preporučeno da izlaze samo ako je nužno, ne bi smjeli razviti "lažan osjećaj sigurnost" da će ih one potpuno zaštititi od bolesti dišnih putova tako što će im prekriti lice. Odgovarajući na pitanja novinara na brifingu, Trump je dodao da ih "ljudi mogu nositi samo ako to žele".

Američka mornarica smijenila je zapovjednika nosača zrakoplova Theodore Roosevelt, Bretta Croziera koji je napisao oštro pismo koje je procurilo u javnost, u kojemu traži oštrije mjere nadzora zaraze koronavirusom koja je izbila na njegovom brodu. Oduzimanje zapovjedništva nad brodom s posadom od pet tisuća vojnika kapetanu Crozieru najavio je američki tajnik za mornaricu Thomas Modly, rekavši da je zapovjednik donio jako lošu procjenu u trenutku krize.

Smjena, do koje je došlo dva dana nakon što je pismo procurilo u javnost, na dramatičan način pokazuje koliko je širenje koronavirusa velik izazov za američke institucije, čak i one koje su naviknute na opasne i složene misije, poput američke vojske.

Posljednjih tjedana vidjeli smo da diljem svijeta države uvode svakakve mjere kako bi suzbile širenje koronavirusa, no ograničenja koja su uvele vlasti u Peruu razlikuju se od gotovo svih dosad izrečenih. Naime, u toj južnoameričkoj državi muškarci i žene moći će napuštati svoje domove u samo određenim danima jer će podjela biti napravljena prema spolu. Tako će ponedjeljkom, srijedom i petkom samo muškarci moći napustiti svoje domove. Žene će moći izaći u utorak, četvrtak i subotu. A u nedjelju će biti strogo zabranjen izlazak bilo kome. Slične mjere prije nekoliko je dana donijela i Panama.

20. travanj 2024 01:14