StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetafera softver

Sud potvrdio! Poruke Žalac i Pleslić (ex Rimac) u kojima se spominje AP ostaju dokaz, bivša ministrica je opet odbijena

Piše Hina
8. srpnja 2024. - 19:55

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda još jednom je odbilo prijedlog obrane bivše ministrice Gabrijele Žalac u tzv. aferi Softver da se kao nezakonit dokaz iz spisa izdvoje poruke koje je razmjenjivala s bivšom državnom tajnicom Josipom Pleslić, a u kojima se spominje osoba inicijala AP.

Obrana na sudsku odluku ima pravo žalbe o kojoj odlučuje Visoki kazneni sud, kazala je novinarima u ponedjeljak sutkinja Irena Kvaternik, zamjenica glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda.

Kvaternik je naglasila da je optužno vijeće dozvolilo obrani uvid u sve nalaze sudaca istrage u kojima su određene tzv. posebne dokazne radnje, jer je obrana osporavala zakonitost onih dokaza koji su sadržani u drugom kaznenom predmetu.

Riječ je o spisu iz afere Vjetroelektrane u kojem se nalaze nalozi na temelju kojih je pregledan mobitel Josipe Plesić, ranije Rimac, optužene bivše gradonačelnice Knina i HDZ-ove državne tajnice. Sadržaj njezinog mobitela je transkribiran na par milijuna stranica i djelomično je procurio u medije, prije donošenja tzv. lex AP kojim je zabranjeno odavanje podataka iz istrage.

"Nakon što je VKS u tom drugom predmetu već odbio žalbe branitelja i odlučio da su ti dokazi zakoniti sada je ovo optužno vijeće, rukovodeći se tom odlukom, donijelo istu odluku kao i ranije i odbilo prijedloge za izdvajanje dokaza iz spisa", kazala je Kvaternik.

Bivša HDZ-ova ministrica, nekadašnji ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric te dvojica poduzetnika Mladen Šimunac i Marko Jukić optuženi su u aferi Softver za preplaćivanje softvera za Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova kojem je Žalac bila na čelu.

Osumnjičeni za štetu od 1,8 milijuna eura

Žalac je optužena za zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, Petrica za zlouporabu položaja i ovlasti, dok su Šimunac i Jukić optuženi za poticanje, odnosno pomaganje u tim nedjelima. EPPO tvrdi da je tim zlouporabama nanesena šteta od 1,8 milijuna eura.

Uskok je u veljači 2022. protiv Josipe Pleslić i još 26 osoba podigao optužnicu u aferi Vjatroelektranekojom ih tereti za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, poticanja za zloporabu položaja i ovlasti, davanja i primanja mita te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Optužnicom je uz Pleslić, obuhvaćena bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac, ali i više državnih dužnosnika, između ostalih i bivši ravnatelj Carine Hrvoje Čović, bivši načelnik Policijske akademije Dubravko Novak te pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, a koji su se u zamjenu za blaže kazne nagodili s tužiteljstvom.

Prvim dijelom optužnice Pleslić se na teret stavlja da je, između prosinca 2019. i svibnja 2020., koristila položaj i autoritet državne tajnice u Ministarstvu uprave, kao i društveni utjecaj koji je stekla višegodišnjim obnašanjem dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru.

Dijelom optužnice koji se odnosi na sređivanje zapošljavanja preko veze i polaganja državnih ispita bilo je, uz Pleslić, obuhvaćeno još šestero osoba koji su ta zapošljavanja i ispite sređivali te jedanaestero koji su tražili zapošljavanja i sređivanje ispita nekome njihovome.
 

 

21. rujan 2024 22:13