StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkolaps mreže

Što je izazvalo nestanak struje u Šibeniku? Kriva je preopterećenost sustava uslijed visokih temperatura

Piše Hina
22. lipnja 2024. - 08:59

Čelnici ministarstava energetike Crne Gore i Albanije kao uzrok za nestanak struje u petak u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te velikim dijelovima Hrvatske i Albanije naveli su preopterećnost sustava uslijed ekstremno visokih temperatura.

Distribucija električne energije povezana je diljem Balkana te su bez struje u petak iza podneva ostali Crna Gora, BiH, Albanija i veći dio hrvatske obale.

Crnogorski ministar energetike rekao je da je prekid opskrbe uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije izazvanim visokim temperaturama i samim toplinskim preopterećenjem sustava.

"Ovo se samo čekalo da se dogodi po ovoj vrućini", rekla je Reutersu Gentiana, 24-godišnja studentica u glavnom gradu Crne Gore Podgorici. Temperature su dosegle 40 stupnjeva Celzijusa u cijeloj jugoistočnoj Europi.

Struja i wifi mreža bile su u prekidu od oko 13 sati, rekli su dužnosnici i korisnici društvenih mreža, navodi Reuters. Dobavljači u četiri zemlje rekli su da su počeli obnavljati opskrbu do sredine poslijepodneva i da je struja uglavnom vraćena do večeri.

Na početku nestanka struje kvarovi na semaforima uzrokovali su zastoje u glavnom gradu Bosne Sarajevu i gradovima Banja Luci i Mostaru, rekli su Reutersovi izvjestitelji.

Mnogi su ostali bez vode u Podgorici jer su pumpe prestale raditi, izvijestili su mještani. Isključili su se klima uređaji i topio se sladoled u turističkim trgovinama.

Automobili su se zaustavljali i u hrvatskom primorskom gradu Splitu, izvijestila je državna TV HRT. Sirene hitne pomoći oglasile su se diljem grada, dodaje se.

"Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog visoke temperature i samih visokih temperatura", rekao je crnogorski ministar energetike Saša Mujović u televizijskom prijenosu.

Stručnjaci još uvijek pokušavaju utvrditi odakle je nastao kvar, dodao je.

Crnogorska televizija Vijesti objavila je da je primijećen požar na dalekovodu od 400 KW u krševitom području uz granicu s Bosnom - iako nije odmah jasno je li to mogao biti uzrok ispada sustava ili je na neki način povezan s njim.

Izvješće se poziva na neimenovane izvore iz tvrtke za prijenos električne energije CGES kojoj će, kako se navodi, trebati helikopteri za pristup mjestu.

Albanska ministrica energetike Belinda Balluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i dijelovima Hrvatske i Bosne.

Potpuna istraga bi potrajala, ali rane analize sugeriraju da su "velike količine energije u prijenosnom sustavu u ovom trenutku i vrlo visoke temperature u rekordnim razinama stvorile ovaj tehnički problem", dodala je Balluku u video obraćanju.

Opskrba električnom energijom u Albaniji ponovno je uspostavljena u roku od pola sata, ali je zemlja i dalje izložena visokom riziku od daljnjih isključenja jer su potrošnja struje i razine topline i dalje visoke, rekla je.

Promjene u opskrbi energijom u regiji opteretile su prijenosne sustave, kažu dužnosnici iz industrije.

Zemlje zapadnog Balkana doživjele su procvat ulaganja u solarnu energiju, s namjerom da se ublaži energetska kriza koja je prijetila odmakom od ugljena.

Infrastruktura, međutim, nije pripremljena za nove izvore energije, rekli su za Reuters predsjednik Regulatorne komisije za energetiku Sjeverne Makedonije i druge osobe iz industrije u travnju prošle godine.

26. lipanj 2024 10:03