StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVakulino upozorenje

Stiže ekstremna vrućina, vrhunac će biti u petak kada bi mogli pasti i temperaturni rekordi

Piše Šibenski.hr
18. lipnja 2024. - 08:50

"Ovaj tjedan će biti vruć kao malo koji u ovom dijelu godine. U zemlji bi mogli pasti lipanjski rekordi temperature zraka i to osobito u petak. Dakle, do petka zagrijavanje iz dana u dan, pri tome će i jutarnja i poslijepodnevna temperatura biti sve viša, najčešće vrijednosti će biti oko 35 stupnjeva Celzijusa, no u četvrtak, a pogotovo u petak će biti i iznad 35, nije isključeno i blizu 40!", rekao je za HRT naš najpopularniji meteorolog Zoran Vakula.

Tek smo na početku ljeta, što očekivati od ostatka ljeta kada je već sada ovako, pitala je kolegica s HRT-a.

"Mi smo ove godine srušili i temperaturne i oborinske rekorde. Ono što će biti nezgodno u ovom tjednu je silna vlaga koja se skupila zbog kiše. Kad krene isparavati zbog visoke temperature, mnogima će biti neugodno. Prema svim prognozama koje imamo za ovo ljeto, bit će iznadprosječno toplo. To nužno ne znači rekorde, ali ne bi me čudilo padnu li i apsolutni rekordi", iskren je Vakula.

Nadalje, tvrdi da će hladnih razdoblja u lipnju biti vrlo malo i nedovoljno da bi isti spustili mjesečni temperaturni prosjek.

"Vrijeme će u ovom tjednu i vjerojatno u ostatku ljeta mnogima biti teško podnošljivo", priznaje.

Postoji li mogućnost da se u sedmom i osmom mjesecu ponovi onakva ekstremna oluja kakve se ljudi pribojavaju i kakva je bila prošlog ljeta?

"Ukratko, da", kaže Vakula za HRT. "Pogotovo ako je atmosfera prezagrijana kao što smo imali prošle godine i kao što će, gotovo sigurno, biti i ove godine. Ne bi me iznenadilo da već ovaj vikend u kontinentalnom dijelu Hrvatske bude i izraženijih grmljavinskih nevremena, oluja i tuče, zaključio je Vakula.

Cijeli video prilog sa Zoranom Vakulom pogledajte na stranici HRT-a.

 

26. lipanj 2024 18:58