StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH:

Sporovi zbog dana RS-a su bespotrebno podizanje napetosti

Piše Izvor Hina
9. siječnja 2017. - 19:47

 Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak komentirajući spornu proslavu dana Republike Srpske te snažna reagiranja bošnjačkih stranaka iz političkog Sarajeva da se u BiH stalno bespotrebno podižu napetosti čime se izbjegava odgovoriti životnim problemima ljudi.
- Mi bez potrebe stalno dižemo tenzije, bez obzira tko kakve osjećaje ima prema bilo kojem datumu, pa i 9. siječnja. Više sam zagovornik ideje da se bavimo životnim pitanjima, a ne kao što smo, evo, čitavu godinu posvetili danu RS-a koji se do jučer obilježavao, a da nitko nije tome posvetio pozornost. A sad samo pričamo o tome, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru. Rekao je kako unutar Predsjedništva BiH nije bilo usuglašeno angažiranje vojnih snaga, treće pukovnije Oružanih snaga BiH, na ceremoniji proslave dana Republike Srpske u ponedjeljak, no da je po njegovu mišljenju srpski član BiH Predsjedništva Mladen Ivanić imao mogućnost angažirati ih za postroj. 
- Njemu pripada mogućnost angažiranja dijela oružanih snaga kao praćenja rada predsjedavajućeg predsjedništva. To može uraditi drugi i treći član predsjedništva. Mi smo pokušali pronaći zajedničko rješenje koje bi bilo dio kompromisa, ali u tome nismo uspjeli, rekao je Čović. Izrazio je uvjerenost da ovaj slučaj neće spriječiti da NATO za BiH aktivira Akcijski plan za članstvo.
- Uvjeren sam da ćemo krajem šestog mjeseca na prvoj slijedećoj sjednici, gdje će biti svi ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a aktivirati svoj akcijski plan. Ja ne vidim drugog puta nego da zbijemo redove i da našim europskim putem i kada je u pitanju MAP ojačamo svoju međunarodnu poziciju u znatnoj mjeri i naše odnose svojim susjedima i da se bacimo na rješavanje ekonomskih i socijalnih prilika u BiH, rekao je Čović.

29. rujan 2024 02:23