StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPredizborno buđenje

Šibenski župan Marko Jelić i njegova nova stranka AP napali Vladu: “Od 1. siječnja ozakonjena je pljačka umirovljenika. Tako se nisu ponašali ni komunisti!"

Piše Šibenski.hr
10. siječnja 2024. - 12:10

 

Izbori se približavaju pa i novoosnvoane stranke postaju aktivnije. Tako se oglasila i Akcija za promjene (AP) na čijem je čelu kao supredsjedatelj šibensko-kninski župan Marko Jelić.

AP, stanka čija kratica pobuđuje zanimljive asocijacije, reagirala je na najnovije zakonske promjene vezane za privatnu mirovinsku štednju iz drugog stupa, a koje su na snazi od 1. siječnja ove godine.

Naime, prema izmjenama zakona, novi umirovljenici imat će rok od 12 mjeseci za sklapanje ugovora o isplati mirovine, a ukoliko to ne učine, Mirovinsko osiguravajuće društvo će novac umirovljenika prebaciti u prvi stup, odnosno u državni proračun, poručuju AP-enovci.

U Akciji za promjene smatraju kako je riječ o legalnoj pljački umirovljenika te su u vezi s tim poslali i svoje priopćenje.

-Nevjerojatno je što Vlada Republike Hrvatske radi. Prvo motivira građane da svoj novac stavljaju u obliku štednje u drugi mirovinski stup, a zatim ih ucjenjuje i prijeti da ako novac u zadanom roku ne konzumiraju u obliku mirovine da će ga doznačiti u državni proračun. Jesu li naši umirovljenici uopće svjesni o čemu se ovdje radi? Država im je kroz zakonski tekst ukazala da će im oteti novac ako s njim ne naprave ono što im je ta ista država naredila - izjavio je Marko Jelić, predsjedavajući supredsjednik Akcije za promjene i aktualni Šibensko-kninski župan.

Dodao je kako se prema novcu građana ovako nisu odnosile ni komunističke vlasti.

-Ovo je eklatantan primjer otimačine privatnog novca i zadiranja u ljudska prava umirovljenika koji je svojstven za diktature, a ne europske demokracije. Nitko, ali baš nitko ne bi smio uvjetovati građane što će raditi sa svojim novcem, a pogotovo ne bi smio prijetiti da će im ga oteti ako se ne odluče na isplatu mirovine. Na državi uopće nije da promišlja o privatnom novcu građana. Novac netko možda hoće konzumirati kroz mirovinu, a netko drugi možda samo želi taj proces odgoditi ili još prištedjeti. Zato kao politička stranka apeliramo na Ustavni sud da sam pokrene postupak za ocjenu suglasnosti ovog zakona s Ustavom - kazao je Jelić dodavši kako zahtjev za ocjenu ustavnosti ima pravo podnijeti i Predsjednik Republike Hrvatske.

Dodatno, prema novom zakonu fleksibilizirani su i uvjeti za jednokratnu isplatu korisnicima osnovne starosne ili prijevremene starosne mirovine. Radi se o sredstvima koja osiguranici drugog stupa mogu odmah povući kad krenu u mirovinu, ali samo u iznosu od 20 posto ukupnih sredstava, navodi se u priopćenju AP-a.

-Nejasno je zašto se država uopće hvali podatkom da je fleksibilizirala uvjete isplate nečijeg vlastitog novca. Onaj tko je tijekom života marljivo štedio i uplaćivao svoj novac u fond onda taj novac može i treba koristiti kako hoće pa čak i tražiti isplatu u cijelosti. Poražavajući je podatak da ogroman postotak hrvatskih umirovljenika kroz mirovinu ne konzumira niti blizu jednake iznose koje su za života uplatili u državni proračun ili fondove. Država im to onemogućava kako bi mogla s tuđim novcem ulagati u alternativne fondove i puniti proračun. Tome može stati na kraj samo opcija koja ima snage u Hrvatskoj provesti ozbiljne i odlučne reforme - zaključio je Jelić.

31. svibanj 2024 21:29