StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBranila supruga

Selak Raspudić pozvala Jandrokovića da se na HDZ-ovoj listi stavi na zadnje mjesto

Piše Šibenski.hr
27. svibnja 2020. - 17:14

Marija Selak Raspudić, koja na izbore ide kao nezavisna kandidatkinja na listi Mosta, otkrila je u N1 Studiju uživo da se odlučila angažirati jer je riječ o specifičnom trenutku u Hrvatskoj, jer je demokratski poredak ugrožen, a kumuliralo je odlukom o izborima usred pandemije.

Pozvala je sve građane da se i oni angažiraju jer procesi koji su nam, kako tvrdi, nametnuti, vode zatupljivanju naroda. O polemici između svog supruga, Nine Raspudića i Gordana Jandrokovića, rekla je da je očekivana.

„Jer se Jandroković prepao, njegova najveća noćna mora je da mu se Nino Raspudić pokaže u Saboru, a Plenković se nije usudio niti izreći mu ime. Oni su neusporedivi. Jandroković se ne usudi testirati na volju naroda, otvoreno ga pozivam da se sam stavi na zadnje mjesto na listi i da vidimo preferencijalne glasove“, rekla je i naglasila da je Raspudić bio davna simpatija HDZ-a te da je dugo odbijao njihove ponude. Dodala je i da mu je na Škorinoj listi mjesto bilo zagarantirano, ali je svejedno izabrao je Most, gdje ulazi bez utega i agende.

„S druge strane Jandroković samo čeka iskoristiti sramotan izborni zakon i ponovno se ušvercati u Sabor bez utemeljenja u volji naroda“, zaključila je.

Nakon što je njen suprug prozvao medije koji su objavili njenu sliku u 8. mjesecu trudnoće optuživši ih da su to učinili namjerno, na društvenim mrežama mnoge su žene počele objavljivati svoje trudničke slike. Selak Raspudić rekla je da takav tip slanja poruka ne smatra emancipacijskim.

„Ne mora žena nužno biti lijepa u trudnoći, može se osjećati i loše i ružno i nelijepo u vrijeme trudnoće, a i dalje biti ono što je. Fotografije ne smatram vjerodostojnima, neka šalju one autentične, u poodmakloj dobi trudnoće, a ne ušminkane verzije žena kojim su estetski standardi nametnuti izvana“, poručila je i ponovila da je meritum medijska manipulacija vizualnim identitetima, pa je u tom kontekstu optužila i premijera Plenkovića da je, pod izlikom pandemije, pozvao medije da izvještavaju pozitivno.

U politici se planira baviti problemima korupcije, pravosuđa i demografije, ali i nečim što smatra zanemarenim.

„To je virtualizacija naše stvarnosti, pa i u kontekstu Europske unije, praćenje zbog navodnog suzbijanja pandemije, zatim obrazovanje koje prelazi u sferu virtualne stvarnosti, pa se već govori da sveučilište neće biti onakvo, kakvo smo navikli, nego neka nova stvarnost gdje će svatko studirati iz svog malog sobička“, poručila je.

Smatra da se i iz oporbe može puno toga promijeniti, želi vratiti dostojanstvo hrvatskom Saboru jer se tamo odgaja građanski duh ovog naroda, pa je opet iskoristila priliku da prozove premijera i predsjednika posljednjeg saziva Sabora.

„Premijer misli da je to mjesto za muškarčine, gdje se naguravate pa čak i potučete da dokažete da ste pravi muškarac. S Jandrokovićem su degradirane sve funkcije i institucije. Svi slobodno misleći se trebaju uključiti u politiku“, pozvala je.

Nije decidirano odgovorila na pitanje o postizbornim koalicijama.

„Vidjet ćemo tko će s kime koalirati, pozicija MOST-a je poštena, legitimitet dolazi od naroda, sve velike koalicijske kobasice nisu od naroda. Sadašnju politiku neću podržati jer se inače ne bih kandidirala“, poručila i kritizirala izborni zakon koji, kako je ustvrdila, zadržava postojeću oligarhiju i odgovara isključivo stranačkim šefovima koji na liste stavljaju poslušnike.

Na komentare da je konzervativna desničarka, Selak Raspudić za N1 je kazala kako je pravo javnosti da joj dijeli etikete, a sebe doživljava kao centar.

18. travanj 2024 03:45