StoryEditorOCM

S Facebooka i Instagrama uklonjeno 150 HDZ-ovih lažnih profila: lajkali i dijelili objave HDZ-ove službene stranice

Piše T. V.
31. svibnja 2024. - 17:42

Gong je u petak izvijestio da je Meta s facebooka i instagrama uklonila 150 lažnih profila i stranica koju su povezali s članovima Mladeži HDZ-a, nakon što ih je Gong razotkrio i prijavio.

"U sigurnosnom izvještaju za prvi kvartal 2024., Meta, jedna od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija i vlasnik facebooka i instagrama, navodi kako su ih istraživanja Gonga ponukala da samostalno istraže slučaj lažnih profila koji djeluju pod objavama službene facebook stranice HDZ-a", stoji u priopćenju Gonga.

U njemu su, dodaju, utvrdili da uočeni lažni profili krše smjernice zajednice protiv koordiniranog neautentičnog ponašanja, zbog čega su službeno uklonili 150 profila s ovih društvenih mreža.

Iako su osobe koje su sudjelovale u stvaranju lažnih profila nastojale prikriti svoj identitet, Meta je utvrdila poveznicu takvih profila s pojedincima vezanima za HDZ-ovu organizaciju Mladež HDZ-a, čiji je predsjednik Maksimilijan Šimrak odnedavno i saborski zastupnik, navodi Gong.

Podsjećaju da su 20. veljače otkrili da objave službene facebook stranice HDZ-a komentira, lajka i dijeli niz sumnjivih stranica koje su imale nizak broj pratitelja, gotovo iste datume nastanka, slabu aktivnost, mali broj osobnih informacija te profilne fotografije ukradene od drugih osoba. Te su stranice bile aktivne isključivo ispod objava HDZ-a, gdje bi lajkali te pozitivno komentirali HDZ, uz kritiziranje i vrijeđanje oporbe, ali i građana i građanki koje sudjeluju na prosvjedima.

Što se tiče ostalih političkih stranaka, lažni profili nisu bili prisutni u nekoj značajnijoj mjeri, a nije bilo ni dokaza koji bi upućivali na koordinirano djelovanje.

Nakon što su razotkriveni, ovi su lažni profili iste večeri promijenili svoja imena i profilne fotografije, kako bi u novom ruhu nastavili sa svojim aktivnostima.

18. lipanj 2024 05:23