Tek oko trećine hrvatskih građana razumije razliku između navođenja roka trajanja "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do", objavilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede na temelju rezultata istraživanja koje su na reprezentativnom uzorku hrvatskih građana proveli Ministarstvo i Hrvatska agencija za hranu (HAH).
"Nerazumijevanje ovih navoda može dovesti do konzumiranja hrane koja nije sigurna, ali i nepotrebnog bacanja zdravstveno ispravne hrane", ističe se u priopćenju.
Stoga su Ministarstvo poljoprivrede i HAH pokrenuli informativnu kampanju.
Iz Ministarstva objašnjavaju kako navod "upotrijebiti do" ukazuje na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne bi smjeli konzumirati, jer se radi o brzo pokvarljivim namirnicama koje mogu predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje.
Navod "najbolje upotrijebiti do" govori o kvaliteti hrane, tj. nakon njegovog isteka hrana je još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju pod uvjetom da se čuvala prema uputama navedenim na pakiranju i da pakiranje nije bilo oštećeno. Međutim, proizvođač više ne jamči da će proizvod biti jednake kvalitete.