StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetna snazi od rujna

Poskupljuje tehnički pregled automobila, vozači negoduju; Centar za vozila Hrvatske: Naknade nisu mijenjane 10 godina

Piše vijesti sd
8. kolovoza 2024. - 20:37

Sredinom rujna trebao bi poskupjeti tehnički pregled, i to u prosjeku za 15-ak posto, odnosno 10 eura. I dok vozači negoduju, iz Centra za vozila ističu da se naknade nisu mijenjane 10 godina te da će to pridonijeti sigurnosti u prometu i preciznosti tehničkog pregleda.

Najavljeno poskupljenje nije dočekano s odobravanjem. Iako cijene tehničkog pregleda nisu rasle 10 godina, dodatni je to udar na budžet vozača. Nezadovoljni su i poduzetnici koji vozilima zarađuju za život.

- Za nas nije dobro i sve manje smo konkurentni, i na našem i na europskom tržištu, tako da je nama sve teže poslovati. Nemamo nikakve subvencije, nikakve poticaje, s obzirom na to da imamo stari vozni park. Prijevoznici u Hrvatskoj na ovaj način će početi odumirati, rekao je predsjednik Udruženja prijevoznika grada Zagreba Zdravko Bubnić, izvještava HRT.

U Hrvatskoj je 160 stanica za tehnički pregled, a vlasnik većine je Centar za vozila Hrvatske. Objašnjavaju da poskupljenje od 15,4 posto nije preveliko, a prikupljena sredstva uložit će se u nabavu novih uređaja. 

- Do promjene cijena tehničkih pregleda i registracijskih postupaka dolazi zbog usklađivanja s inflatornim kretanjima kojima smo svi svjedoci u posljednje vrijeme. Radi se o razlici cijena od 2 do 5 eura ovisno o registracijskom postupku ili o vrsti tehničkog pregleda, istaknuo je Tomislav Škreblin iz Centra za vozila Hrvatske.

Ministarstvo unutarnjih poslova odluku o poskupljenju naknada uputilo je u javnu raspravu 2. kolovoza i očekuje se da će više cijene tehničkog pregleda vozila na snagu stupiti sredinom rujna.

image

Hrvatski vozači za tehnički pregled morat će dublje posegnuti u novčanik (ilustracija)

Afp
18. rujan 2024 10:17