StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHitna s krilima

Počinju noćni helikopterski letovi hitne pomoći: zračni doktori dosad su spašavali na Kornatima

Piše B.P.
30. lipnja 2024. - 20:53
Pula, 150524. Helikopter Hitne medicinske sluzbe prevezao je u Rijeku radnika koji je zadobio opekline u eksploziji u trafostanici Elektroistre.Goran Sebelic/Cropix

Početak noćnih  letačkih aktivnosti Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) očekuje se sutra, kako je najavilo Ministarstvo zdravstva. Radom te službe u četiri zračne baze početkom travnja ove godine pokrit će se cjelokupni teritorij države te osigurati brža i kvalitetnija pomoć građanima.

Edukaciju u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu prošlo ukupno 100 polaznika, 50 liječnika te 50 medicinskih sestara i tehničara. Za funkcioniranje svake baze potrebno je po 16 liječnika te medicinskih sestara i tehničara

Na ovaj način stvorena je "karika koja nedostaje", jer na kopnu postoji mrežu novih vozila hitne pomoći, na moru šest novih brodica, a planira se izgradnja još pet. Ovim projektom povezuju se svi dijelovi hitne medicinske službe, kako bi na najbolji način bili od pompći građanima.

Najčešće intervencije u Dalmaciji bile su u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su helikopterima zbrinjavali pacijente na Hvaru, Visu i Braču, Slivnu te na autocesti A1, a njihovi timovi letjeli su i na intervencije na otok Kornat u Šibensko-kninskoj te na Molat u Zadarskoj županiji.

Iskorišteni su postojeći infrastrukturni uvjeti pri zračnim lukama u Osijeku, na Krku, Braču te zagrebačkom Zrakoplovnom tehničkom zavodu.

Baze su povezane s tercijarnim zdravstvenim ustanovama, u kojima se može pružiti najkompleksnija pomoć građanima, a to su Klinički bolnički centri Osijek, Rijeka, Split i Dubrava.

Na taj način koncipiran je ustroj nove hitne medicinske službe. Letačke aktivnosti ugovorene su za razdoblje od sedam godina, a nakon toga će se razmotriti eventualne dopune i izmjene.

Vrijednost projekta uspostave HHMS-a je 62,5 milijuna eura, od čega 10 milijuna eura, bespovratnih EU sredstva, ali u planu je iz slijedećeg višegodišnjeg EU financijskog okvira, namiriti i veći dio potrebnih sredstava.

Samo u proteklih stotinu dana, kako javlja Hina, imali su 208 uspješnih dnevnih intervencija, najviše na splitskom i riječkom području gdje su najčešće spašavali vitalno ugrožene pacijente zbog hitnog internističkog stanja. 

30. lipanj 2024 20:54