StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREMIJER ZA RTL

Plenković: ‘Spreman sam sjesti za stol s onima koji će Hrvatsku vući naprijed, Škoro to nije‘; O Bandiću: ‘Sumnjam da će prijeći izborni prag‘

Piše šibenski.hr
24. svibnja 2020. - 19:35

O parlamentarnim izborima, ali i svim drugim aktualnim političkim temama za RTL je progovorio premijer Andrej Plenković. S njim je u Banskim dvorima razgovarala Damira Gregoret.

Tema ne nedostaje, prvi čovjek hrvatske politike iza sebe ima najveću krizu 21. stoljeća, a izazova ne nedostaje ni u narednih šest tjedana, koliko je preostalo do 5. srpnja i parlamentarnih izbora.

"U ove izbore ulazimo nakon jednog izazovnog i dinamičkog mandata, u kojem smo ostvarili većinu obećanih ciljeva. Nosili smo se s raznim izazovima, kad su brojni kosturi popadali iz ormara. Nosili smo se krizom pandemije i sad kad smo završili prvo poluvrijeme želimo dobiti povjerenje birača za drugo poluvrijeme, kojim bismo krenuli u gospodarski oporavak", rekao je Plenković pa dodao:

"Pripremili smo program i u njemu je sve što hrvatskim građanima u budućnosti treba. Spremni smo to realizirati."

Hoćete li biti oprezni kad govorite o izbornom programu jer 2016. su obećane stvari koje se nisu dogodili, kao smanjivanje PDV-a i 7500 za novorođeno dijete i puna plaća te drugih šest mjeseci roditeljske naknade?

"Roditeljske naknade dignute su na 5300 kuna. Nijedna vlada nije toliko digla sve mjere koje se tiču socijalnih naknada kao naša. Što se tiče poreznih rasterećenja, u četiri vala rasteretili smo gospodarstvo i građane za devet milijardi kuna. Što se tiče PDV-a, već smo donijeli zakon i u promijenjenim okolnostima... imali smo štrajk. Pitali smo se kako financirati..."

Hoćete li biti oprezniji?

"Neka svi pogledaju program iz 2016., većinu bitnog smo realizirali. Ponosni smo na to, kao na ono što smo ostvarili, a nismo planirali. Posebno na to što smo obranili hrvatski gospodarski i financijski sustav nakon raspada Agrokora. Ponosni smo i na to što smo napravili u javnozdravstvenom smislu. Vidjeli smo kako su se drugi nosili s krizom. Da ne govorim koliko smo stali iza privatnog sektora. Plaće za ožujak dobilo je, zahvaljujući državi, pola milijuna ljudi. Plaće za travanj 600.000 ljudi. Toliko će i u lipnju."

Znate da će nas dočekati gospodarski krah na jesen. Koliko otkaza se očekuje?

"Za razliku od drugih zemalja osigurali smo da nemamo rast nezaposlenosti. Pomogli smo gospodarstvu da nadvladaju krizu u okolnostima na koje nisu mogli utjecati. Postoje tri sektora kojima ćemo i dalje pomagati - promet, turizam i ugostiteljstvo."

Garantirate da neće biti otkaza u lipnju?

"Imamo 9000 novozaposlenih u ovim okolnostima. Želimo omogućiti dolazak turista u Hrvatsku. Kad situacija bude bolja i u bliskim nam zemljama, očekujemo da ljudi iz tih zemalja dođu i da izvučemo maksimum iz sezone."

Je li preveliko kockanje oko turističke sezone? Preuzimamo li tako rizik da se koronavirus vrati u većem broju?

"Prije otprilike tri mjeseca bio je prvi slučaj, momka koji je virus donio iz Italije. Ukoliko imate zemlju koja je uspjela imati manje od stotinu preminulih i više od 2000 oporavljenih, možemo reći da smo se dobro obranili. U pravom trenutku odabrali smo kad otpuštati mjere."

Zakon o neradnoj nedjelji zapravo je potez kojim se dodvoravate desnici?

"Ne, na taj se Zakon pripremamo više od dvije godine. Pratili smo kako se troši iz dana u dan. Većini naših građana, a osobito obiteljima, omogućiti da nedjelje provode zajedno."

Ali, ovo je četvrta godina mandata, baš ste sad izabrali izglasati zakon, sad kad je Sabor raspušten? Tko će usvojiti Zakon?

"Vrlo brzo će se formirati novi Sabor. Izbori su tu, 5. srpnja. To može biti prvi zakon koji će se izglasati. Postoje nedjelje kad je interes da se radi i to je njih 14. Time bi se postigao balans."

Plenković je rekao da će HDZ na nadolazeće parlamentarne izbore ići s partnerima s kojima je surađivao i 2016. godine. "HDZ je svjestan svojih postignuća i na izbore idemo s jasnim planom za hrvatsku budućnost. HDZ ide na izbore da pobijedi. Poslije izbora ćemo vidjeti s kime ćemo razgovarati", rekao je Plenković te dodao da s SDP-om nikada neće u koaliciju. "Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nije partner na koga računamo, pogotovo nakon ponašanja koje je pokazao u posljednje vrijeme."

Plenković je potom upitan o mogućnosti koaliranja s Miroslavom Škorom i Mostom. "Škoro se pokazao kao sjajan partner SDP-u. On je pomogao da se Milanovića izabere kao predsjednika. Tu je odigrao ključnu ulogu. Tu priču dva puta nećemo gledati", rekao je. "Spreman sam sjesti za stol s onima koji će Hrvatsku vući naprijed. Miroslav Škoro to nije, pogotovo ne nakon predsjedničkih izbora. Partneri gospodina Škore su toliko laži, žuči i neistina sasuli na HDZ i na mene. To nije moje društvo. HDZ se nakon unutarstranačkih izbora jasno profilirao. Želim da HDZ-ov glavni partner budu hrvatski građani."

Plenković je dodao da postoji još manje šanse da će HDZ koalirati s Mostom. Kada je upitan za mogućnost koaliranja s Milanom Bandićem, Plenković je rekao da sumnja da Bandić može preći izborni prag. "Sumnjam u to, pogotovo ne nakon toga što je rekao prije nekoliko dana kada je navodio što je tko napravio za Zagreb za vrijeme potresa", rekao je Plenković. "Problemi koji su nastali u izradi Zakona o obnovi Zagreba nastali su na liniji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređanja te Grada Zagreba. Tek kada sam se ja uključio postignut je konsenzus i takav je tekst pušten u javno savjetovanje. Nisam mogao pustiti zakon da mi se prebacuje da sam nekoga pogodovao."

18. travanj 2024 02:24