StoryEditorOCM

Odvjetnica kojoj nisu rekli da ima rak: ‘Ministar Beroš me zaprepastio odgovorom, meni hitno treba kemoterapija‘

Piše Šibenski.hr
19. veljače 2023. - 13:16

Lina Budak, zagrebačka odvjetnica koja je mjesecima čekala nalaze i tek onda saznala da ima karcinom, gostovala je danas u programu N1 televizije i govorila o svom slučaju. Zamoljena za komentar izjave ministra Vilija Beroša da ima druge motive, kazala je: 

- Ja sam zaprepaštena ovako drskim i bezobraznim odgovorom, pozivam Beroša da jasno kaže kakve ja to prikrivene motive imam. Podsjetit ću da sam ja Berošu pisala u prosincu 2022. godine. Napisala sam da mi vrijeme curi i da ovo činim sa željom da se nikad nikome više ne dogodi ova strahota koja se dogodila meni. To sam napisala ministru prije više od dva mjeseca i do danas nisam dobila odgovor.

Ne znam je li Beroš pročitao moju pritužbu. Nadam se da institucije koje plaćamo čitaju naše pritužbe jer nikakav odgovor nisam dobila u odnosu na tu pritužbu. Dobila sam prije dva dana jedan e-mail u kojem vidim da je započet inspekcijski nadzor vezan uz drugi dio pritužbe koji sam poslala 13. veljače - kazala je. 

O svojim motivima rekla je sljedeće: 

- Moj motiv je moje zdravlje koje je upropašteno propustima Klinike za tumore. Ja se 10 punih mjeseci ne liječim, tek sam prije tri tjedna operirana.  Moj karcinom je u trećem stadiju, tumor se višestruko povećao, moje zdravstveno stanje je jako loše, meni je potrebna hitna kemoterapija. Ja sam zgrožena noćnim mailom predstojnika Klinike za onkologiju, gospodina Pleštine.... U moj slučaj se uključila pučka pravobraniteljica.

Budak je također naglasila i sljedeće:

- Želim pohvaliti i sjajne ljude iz HALMED-a kod kojih sam provjeravala postoji li kemoterapija u Hrvatskoj kako mi preporučuje njemački liječnik. Na moj mail vrlo sam brzo dobila odgovor da postoji takva terapija u Hrvatskoj.

Čim sam dobila mail poslala sam je njemačkom kirurgu i pitala odgovaraju li sastojci tih svih lijekova preporučenoj kemoterapiji i on je rekao da da. Odgovorio mi je u roku dva sata. Nakon toga sam se obratila doktoru Pleštini, šefu onkologije na Rebru, koji mi je u noćnom mailu napisao da lijekovi jesu dostupni, ali da ne rade iz tuđe recepture. Pa to nije tuđa receptura! To je receptura za moje stanje, univerzitetske klinike u Muenhenu. Postoji univerzalno liječenje, postoji protokol za liječenje, za liječenje takvog stanja kakvo je moje.

Na pitanje ima li kaznenog djela?

- Smatram da je nemoguće da osoba koja vodi Kliniku za onkologiju nakon ovakvog pisma ostane na toj poziciji. Podsjetila bih i pozvala državno odvjetništvo i gospođu Hrvoj Šipek da provjeri ima li u mom slučaju elemenata kaznenog djela kaznenog djela nesavjesnog liječenja i kaznenog djela nepružanja pomoći u hitnim stanjima.

Htjela bih istaknuti da mi se čini da bi ravnatelj KBC Sestre milosrdnice sada trebao biti žrtveno janje jer mi se ispričao pismenim putem u prosincu.

05. svibanj 2024 00:13