StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnema popuštanja

Od ponoći se produžuju epidemiološke mjere, covid-potvrde se uvode i u autoškole

Piše Anita Belak- Krile/SD
15. srpnja 2021. - 10:18

Noćas u ponoć istječe rok za propisane epidemiološke mjere do 15. srpnja, no kako se neslužbeno doznaje sve će se one danas produljiti do konca mjeseca. Promjene će tek biti s uvođenjem COVID potvrda za autoškole, a biti će precizno definirano kakve mjere mogu biti propisane za profesionalne umjetničke događaje.

Autoškole će moći teorijski dio i satove vožnje održavati bez ograničenja, ako polaznici, predavači i instruktori posjeduju EU digitalne covid-potvrde. Oni s potvrdama, a riječ je o osobama koje su cijepljene ili su preboljele COVID, moći će sad uživo slušati teorijski dio, a ne samo online.

Također na satovima vožnje više neće morati nositi maske niti će imati druga epidemiološka ograničenja.

Što se profesionalnih umjetničkih događanja, kinoprojekcija, izložba u muzejskim, galerijskim i ostalim prostorima, tu će vrijediti one mjere koje su donesene na nacionalnoj razini osim ako lokalni stožeri ne odluče drukčije. U Zadarskoj županiji primjerice tu su ograničenja jača nego na nacionalnoj razni zbog lošije korona situacije.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Sve osobe na području Hrvatske i dalje su obvezne pridržavati se mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Mjera fizičkog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metara na otvorenom prostoru.

Ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metara na otvorenom prostoru, obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski.

I dalje vrijedi zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 100 osoba na jednom mjestu, osim ako se ne radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom, a za isto je nadležni stožer civilne zaštite lokalne samouprave dao suglasnost.

20. travanj 2024 01:08