StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetoptimistične prognoze

Nazire li se kraj kriznoj situaciji u Italiji? Institut iz Rima predviđa kraj širenja koronavirusa početkom svibnja, a zaključke temelje na algoritmu 

Piše PSD
31. ožujka 2020. - 13:20

Institut za ekonomiju i financije Einaudi u Rimu predviđa kraj širenja koronavirusa u Italiji 5. svibnja. Svoje zaključke donose na osnovu algoritma koji uzima u obzir sve značajne parametre pandemije koje svakodnevno pruža Civilna zaštita -  broj novozaraženih, hospitaliziranje, oporavak pacijenata i stopu smrtnosti.

Kako navode znanstvenici s Instituta, akutna faza pandemije trebala bi se smiriti već sredinom travnja.

- Početkom do sredine svibnja moglo bi se vidjeti smanjenje broja slučajeva koronavirusa u Italiji. To proizlazi iz statističkih izračuna koje je objavio naš institut. Očekuje se da će u regiji Trentino - Južni Tirol izvanredna situacija biti ukinuta već 6. travnja, a zatim i u regionima Basilicata, Ligurija i Umbrija dan kasnije. Regija Lacio prestat će prijavljivati nove slučajeve zaraze do 16. travnja - navodi se u izvještaju Instituta.

Kako prenosi TASS sjeverne regije Veneto i Piemont, koje su među prvima prijavile slučajeve bolesti na svom teritoriju, proglasit će kraj epidemije 14. i 15. travnja. Najteže pogođena regija Lombardija i njen administrativni centar Milano, prema podacima Instituta, izbijanje koronavirusa trebali bi suzbiti do 22. travnja. 

Susjedna regija Emilia - Romagna, koja ima drugi najveći broj potvrđenih slučajeva u Italiji, učinit će to 28. travnja. a posljednja talijanska regija koja bi trebala prijaviti nula novih slučajeva bit će Toscana, 5. svibnja.

Talijanski zamjenik ministra zdravstva Pierpaolo Sileri, koji je bio jedan od prvih oboljelih od koronavirusa u zemlji, rekao je u ponedjeljak kako će zemlja preboljeti vrhunac infekcije za otprilike 7-10 dana.

Trenutno stanje u Italiji pokazuje da je broj zaraženih osoba gotovo 102 000, dok je od posljedica bolesti Covid-19 preminulo 11 591 osoba. Italija je tako prva u svijetu po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom. 

19. travanj 2024 13:26