StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVole je i Šibenčani

Nakon neretvanskih mandarina, opasna kemikalija pronađena i u prehrambenoj namirnici iz Kine

Piše M. L.
13. lipnja 2024. - 18:25

U prehrambenoj namirnici iz Kine otkrivena je kemikalija opasna po zdravlje ljudi, izvijestio je europski sustav za sigurnost hrane, piše Danica.hr.

Ostaci zabranjenog i iznimno štetnog pesticida klorpirifos etil pronađeni su u svježem đumbiru iz Kine. U uzorku izuzetom s prodajnog mjesta ustanovljeno je 0,037 mg/kg sporne tvari, a dopuštena razina je 0,01 mg/kg.

Riječ je o proizvodu svježi đumbir, serija: 190324 i prodaje se na veliko. Dobavljač je, kako doznajemo, hrvatska tvrtka Stjema promet iz Dugog Sela, pa je europski sustav za sigurnost hrane o svemu obavijestio i našu zemlju.

Sporni đumbir prodavao se u trgovinama tvrtke Tuš u Sloveniji. Zasad nije poznato je li bio distribuiran i na tržište Hrvatske i u koje trgovačke centre.

“Svježi đumbir prodavao se u od 10. svibnja do 7. lipnja ove godine u većim poslovnicama tvrtke Tuš”, ističu u slovenskom uredu.

U mandarinama

Klorpirifos etil je insekticid koji se koristi u borbi protiv štetočina na biljkama, ali je jako opasan po zdravlje ljudi.

“Mnoge znanstvene studije povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije”, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe koja je u EU stupila na snagu 2020. godine.

Sporni pesticid lani je bio otkriven i u neretvanskim mandarinama. Nagađa se kako ga neki poljoprivrednici kupe u BiH ili Srbiji, gdje nije bio zabranjen, te ga ‘prošvercaju’ u Hrvatsku, podsjetila je Danica.hr.

13. lipanj 2024 18:27