StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAntikorupcija

Mislav Kolakušić upisivao u Šibeniku nove članove u svoju udrugu: Hrvatski zakoni su katastrofalni, pišu se za unaprijed poznate osobe koje će tako zaraditi ogroman novac

16. studenog 2018. - 14:45

Predsjednik udruge Antikorupcija, Mislav Kolakušić, u petak se susreo sa Šibenčanima koje je pozvao da se učlane u ovu građansku inicijativu pokrenutu radi organizirane borbe protiv korupcije na svim razinama.

Zainteresiranim građanima Kolakušić je predstavio projekt Hrvatska bez korupcije i pozvao ih da dostave udruzi svoja saznanja o koruptivnim djelima, podatke i dokumentaciju, obećao im savjetodavnu pomoć.

U mjesec dana aktivnog angažmana udruga je, kazao je Kolakušić, upisala oko šest tisuća članova, no njezin je cilj pridobiti čak sto tisuća građana. Članstvo se upisuje direktno na štandovima ili preko internet-pristupnice.

Korupcija je posvuda, ne samo u pravosuđu, ona je prisutna i u zapošljavanju, zdravstvu, školama, sve je prožeto korupcijom i onemogućava normalni tijek života, naglsio je. Korupcija, dodat će, nije samo davanje mita, to je i zapošljavanje putem političke ili obiteljske pripadnosti, dakle, svaka vrsta nepotizma i to je ono što moramo zaustaviti ako želimo naprijed.

-Korupciju mogu prijaviti isključivo građani koji rade u sustavu, samo oni mogu vidjeti što iskače iz normalnog kolosijeka, neka javna nabava, zapošljavanje itd. Korupciju je iznimno teško rješavati izvana, ona se događa u četiri oka. Trebaju nam zato "zviždači" koji će prijavljivati korupciju. Dosad smo- rekao je u Šibeniku Kolakušić- imali zviždače koji bi prijavili korupciju i ostali bez posla ili doživljavali stalni mobing na poslu, a osoba koju su prijavili za korupciju ne bi trpjela nikakve posljedice. To se mora zaustaviti. Kako? Tako da se građani probude i da nas bude puno, da nas u udruzi Antikorupcija bude sto tisuća i onda nas moraju slušati- poručio je.

Građani mogu koruptivne radnje prijaviti sami, mogu podnijeti prijavu i ostati potpuno anonimni i zaštićeni. Ljudi se, kaže, stalno javljaju, prijavljuju slučajeve pretvrobe i privatizacije, predstečajnih nagodbi itd.

Čelnik udruge, inače sudac, posebno naglašava kako se ne može reći da je samo pravosuđe katastrofa, a sve ostalo idealno. Jer, korupcija je ravnomjerno raspoređena i ako rješavate jedan dio sustava, svi se mijenjaju.

Kolege u pravosuđu, reći će, nažalost, nisu dovoljno uključene u brobu protiv korupcije. No, Kolakušić se nada da će se napokon uključiti i početi čitati ono što piše u Ustavu, Zakonu o sudovima, a to je da sudovi sude temeljem Ustava, međunarodnih ugovora, evropskih pravnih stečevina i tek na kraju su zakoni. A zakoni u Hrvatskoj su, ustvrdio je, katastrofalni, pišu se u interesu unaprijed poznatih osoba koje će tako zaraditi stotine milijuna kuna ili milijarde.
 

02. svibanj 2024 22:39