StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVukovarski don Quijote ili karijerist?

Kako se profesor tjelesnog probio do ravnatelja i gradonačelnika, a sada bi i na čelo HDZ-a: važne uloge u karijeri Ivana Penave odigrali su Karamarko, Brkić, ali i Milanović

Piše Marina Karlović-Sabolić/Slobodna Dalmacija
18. listopada 2019. - 19:50

Da vukovarski branitelj Darko Pajčić nije umro, Ivan Penava vjerojatno danas ne bi tako žustro "gonio" ćirilicu iz Vukovara.
Niti bi pompozno lupao o pod Statutom grada Vukovara. Onoga koji su mu, u ćiriličnoj verziji, u petak uručili lokalni SDSS-ovci nakon što im je priopćio da od ravnopravne upotrebe njihova pisma u Vukovaru neće biti ništa.
Pogledajte snimku incidenta u vukovarskoj vijećnici: Penava je na pod bacio statut na ćirilici, a njegov zamjenik pripremio 'dar' za vijećnika SDSS-a; Iz Bruxellesa se o incidentu oglasio premijer

Pajčić je, naime, Penavin šogor. Bivši logoraš koji je 12. studenoga 2013. krenuo razbijati ćiriličnu ploču pred vukovarskom policijskom stanicom. U tom ga je poslu presreo specijalni policajac Saša Sabadoš. I odgurnuo. Pajčić, čija je sestra udana za Penavu, pao je na pločnik. U bolnici mu je dijagnosticirano nagnječenje mozga.

Bolje 'rat' nego pakt?

Pajčić je toga dana, utvrdila je istraga, imao 2,7 promila alkohola u krvi. Policajac koji ga je udario nije Hrvat. Nije doduše, ni Srbin. Nego Rusin. No, i to je bilo dovoljno da čitava priča – u naelektriziranoj atmosferi koju su na ulice Vukovara dovele dvojezične ploče – poprimi i nacionalnu dimenziju.

Dvije godine kasnije Pajčić je preminuo. Penava, kao i njegov savjetnik, bivši šef Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, uvjereni su da je Pajčić umro od posljedica Sabadoševa udarca.
A ne, kako tvrdi službena verzija, nakon što je – ponovno u vidno alkoholiziranom stanju – završio na podu jednog vukovarskog kafića, nakon čega mu je oštećena moždana ovojnica, a on pao u komu.

Penava je, dakle, zbog Pajčića strašno ljut na Milanovićevu Vladu. No, on štošta zamjera i svojima u vrhu HDZ-a. Najviše pakt sa SDSS-om, zbog kojeg je, uvjeren je Penava, njegova stranka sama sebi vezala ruke – i kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru, i kada je riječ o ćiriličnim pločama u gradu na Dunavu.
Zbog toga je Penavi statut tiskan na ćirilici dvostruki šamar. I zbog toga što je došao od stranke koja se – bar kad je o Vukovaru riječ – nalazi u žestokoj oporbi tamošnjem HDZ-u. I zbog toga što je upravo HDZ – tada u paktu sa SDSS-om – 16. srpnja 2009. gradskim Statutom dopustio pripadnicima srpske nacionalne manjine "slobodnu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu, te u službenoj komunikaciji". Drugim riječima, uveo ćirilicu u grad heroj.

Povukao ručnu

Penava je u vrijeme srpske agresije bio tinejdžer, srednjoškolac koji se iz rodnog Borova naselja s obitelji 1991. sklonio u Varaždin. Završio je zagrebački MIOC, zbog ljubavi prema veslanju diplomirao na Kineziološkom fakultetu, a potom se, nakon Tuđmanove mirne reintegracije, vratio u Vukovar i tamo predavao tjelesni odgoj. A onda, ne bez stranačkog "poguranca", došao na mjesto ravnatelja vukovarske Ekonomske škole. Dogurao je i do doktorata. Postao vukovarski gradonačelnik. A onda – na krilima priče o lošoj politici i pokvarenom pravosuđu koje goni razbijače ćiriličnih ploča, ali ne i ratne zločince – najavio i svoju kandidaturu za šefa HDZ-a.

Penavu su dugo vremena povezivali s Milijanom Brkićem. Upućeni u odnose unutar HDZ-a tvrde da među ovom dvojicom perjanica desne stranačke struje postoji "međusobno uvažavanje". Ali ne i da je Penava kandidaturu objavio u dogovoru s Brkićem.

Ono što je poznato jest da se uoči prošlogodišnjeg prosvjeda u Vukovaru intenzivno konzultirao sa Zlatkom Hasanbegovićem, Josipom Jurčevićem i ekipom koja je preko Neovisnih za Hrvatsku pokušala destabilizirati Plenkovića. Ipak, Penava je u posljednji trenutak ipak pokazao da misli svojom glavom. I povukao ručnu. Vukovarski prosvjed odradio je s mjerom, a svoje mentore – bilo je tada sumnje da se među njima nalazio i Tomislav Karamarko – ostavio pomalo razočaranima.

Stara veza proradila?

Moguće je da je stara veza proradila. A moguće je i da se Penava naprosto uživio u ulogu Don Quijotea. I naumio ispraviti sve nepravde koje je HDZ tijekom zadnjih 30 godina napravio prema Vukovaru: od ostavljanja na cjedilu 1991. godine, premlaćivanja zapovjednika nakon pada grada, silovatelja koji su, pred nosom policajaca i tužitelja, godinama šetali Vukovarom.
Do nepisanog "deala" tijekom reintergracije po kojemu Hrvati neće čačkati po ratnim zločinima Srba, a Srbi po prijeratnim likvidacijama svojih civila od strane Hrvata.
Nepravde koje se, zapravo, ne mogu ispraviti.

Sve njegove bitke: prvi na molitvi u pravoslavnoj crkvi
Unatoč tome što se žestoko protivi uvođenju ćirilice,
 

Sve njegove bitke: prvi na molitvi u pravoslavnoj crkvi

Unatoč tome što se žestoko protivi uvođenju ćirilice, Penava je prvi vukovarski gradonačelnik koji je prisustvovao molitvi u tamošnjoj pravoslavnoj crkvi.
Prigovarao je zbog nagle smjene istražitelja ratnih zločina u Vukovaru Nikole Kajkića. Objavio je video učenika srpske nacionalnosti kako na nogometnoj utakmici sjede za vrijeme pjevanja hrvatske himne. Branio je, iz pozicije ratne 1991., pozdrav "Za dom spremni".
Bunio se protiv nadgrobnih spomenika s četničkim obilježjima. Polemizirao s protejerejem Goranom Goranovićem, parohom iz Bobote, koji se pohvalio da je "tragedija dokle su Hrvati stigli" na nogometnom prvenstvu u Rusiji i poručio da se njegova "ćerka neće zaljubiti u Hrvata, niti se za njega udati".

 

20. travanj 2024 05:00