StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstope zaraženih

Je li sigurnije u apartman primiti Nijemce, Slovence ili Čehe? Brojke otkrivaju koji turisti, i uz najveće mjere opreza, još uvijek mogu biti opasnost

Piše Marina Karlović-Sabolić
14. svibnja 2020. - 07:21

Potiho, da se ne zna javno, za strane su turiste otvorene hrvatske granice. U zemlju mogu ući s važećom potvrdom o rezerviranom smještaju.

No, jesmo li sigurni da među njima nema zaraženih? Ne, sve dok se ne napravi test. Samo tako se sa sigurnošću može otkloniti takva opasnost. Pogledali smo posljednje brojke o širenju koronavirusa. I na temelju njih pokušali detektirati zemlje iz kojih je manja vjerojatnost da se „uveze“ zaraza. Kao i one čiji turisti, i uz najveće mjere opreza, još uvijek mogu biti opasnost.

Prema tim podacima, Slovaci su, recimo, što se korone tiče, prilično sigurni turisti. Broj novih slučajeva u toj se zemlji već dva tjedna kreće oko 10. Ukupno je registrirano 1469 slučajeva, a od infekcije COVID-19 u toj je zemlji umrlo samo 27 ljudi. Na milijun stanovnika u toj je zemlji zaraženo njih 268. Što Slovačku, uz mali broj zaraženih na dnevnoj bazi, čini prilično sigurnom zemljom.

Niske stope

Nisku stopu zaraženih ima i Mađarska. Na milijun stanovnika na COVID-19 pozitivne su samo 343 osobe. I tamo broj novih slučajeva opada. U zadnjih desetak dana on je svaki dan bio niži od 50. Epidemija je pod kontrolom čini se i u Češkoj. U utorak su bila 22 nova slučaja. Ukupan broj testiranih građana koji su pozitivni na koronavirus je 8223. Stopa zaraženih ovdje je nešto veća i iznosi 768 na milijun stanovnika.

Poljska pak ima manju stopu infekcija – 451 na milijun stanovnika – ali se broj novih slučajeva kreće između 228 do 595. Ona ima registriran ukupno 16.921 slučaj na 38 milijuna stanovnika i ni u jednom trenutku nije bila ni blizu kataklizme. Ako s vremenom broj novozaraženih bude padao, Poljaci bi u srpnju i kolovozu mogli biti prilično sigurni gosti.

Na Jadran bi mogli i Slovenci. U Deželi je 1461 slučaj zaraze, odnosno 703 na milijun stanovnika. Broj novih slučajeva opada i u Bosni i Hercegovini, gdje je stopa zaraženih koronavirusom također relativno niska – 658 na milijun stanovnika. Srbija je pak u nešto težoj situaciji s više od 10 tisuća zaraženih. I sa stopom od 1172 oboljela na milijun stanovnika.

Prilično sigurne mogle bi se pokazati baltičke zemlje.

Što se nikako ne bi moglo reći za Britance, Talijane, Španjolce i Francuze. Kao ni za Belgijance, Švicarce, Irce ili Šveđane. Pa ni Nijemce. Zapadnu Europu virus je pogodio snažno pa iako broj novih slučajeva i tamo opada, on je još uvijek dovoljno velik da nitko ne može jamčiti da turisti koji bi došli iz tih zemalja ne bi donijeti virus asimptomatskim prijenosom.

Italija ukupno ima 221.216 slučajeva, što je 3659 zaraženih na milijun stanovnika. Posljednjih pet dana Talijani još uvijek imaju oko tisuću novih slučajeva dnevno. Dovoljno da talijanskim gostima pristupimo s dužnim oprezom.

Trend pada

U Velikoj Britaniji broj novih slučajeva tek je prije četiri dana pao ispod 4 tisuće dnevno. Stopa zaraženih od 3336 na milijun stanovnika u toj je zemlji približno jednako visoka kao i u Italiji.

U Francuskoj je krivulja posljednjih dana pala ispod tisuću zaraženih. No, sa 178.225 ukupno registriranih COVID-19 slučajeva teško je biti siguran da Francuzi sa sobom, potpuno nenamjerno, neće donijeti virus.

Posebna priča je Njemačka. Najveća zemlja Europe uspjela je epidemiju staviti pod kontrolu. Broj novih slučajeva u utorak je bio 595, što je za zemlju od 80 milijuna stanovnika prilično dobra brojka. Stopa reprodukcije infekcije ponovno je pala ispod 1, i sada iznosi 0,9. No, u Njemačkoj je bio velik broj slučajeva - ukupno 173.273. To je 2068 zaraženih na milijun stanovnika. Puno manje nego u Španjolskoj, Italiji ili Velikoj Britaniji. Ipak dovoljno da nitko sa sigurnošću ne može reći koliko je asimptomatskih slučajeva ljudi koji se ne osjećaju bolesnima, a mogu širiti zarazu.

Austrija, još jedno tradicionalno hrvatsko tržište kada je o turizmu riječ, u sličnoj je situaciji. U toj je zemlji već mjesec dana broj novih slučajeva manji od sto. No, udio zaraženih od 1776 na milijun stanovnika još uvijek je dovoljno velik da nitko ništa i nikome ne može jamčiti.

Trend pada svugdje je prisutan i situacija bi do početka srpnja mogla biti bolja. Tada bi i zapadnoeuropski turisti i njihovi hrvatski domaćini mogli biti sigurniji. To, međutim, brojke još uvijek ne pokazuju.

20. travanj 2024 11:47