StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEuforija je došla kasnije

HDZ-ovci i sami iznenađeni velikom prednošću: znali smo da ćemo biti bolji od Restarta, ali ne u ovoj mjeri

Piše Anita Belak-Krile
6. srpnja 2020. - 10:15
Vili Beroš: Mi se nismo fokusirali na našu kampanju i protivnike, nego na aktualna pitanja, probleme Goran Mehkek/HANZA MEDIAGoran Mehkek/Cropix

Ni sami HDZ-ovci nisu se nadali da će u ovoj mjeri potući Bernardićevu Restart koaliciju.
– Imali smo svoju analitiku i znali smo da ćemo biti bolji od Restarta, ali ne u ovoj mjeri. Rezultat je i nas same pozitivno iznenadio – priznao nam je visoki HDZ-ov dužnosnik.

Iako su u stranku počeli stizati prvi rezultati koji su govorili o njihovoj pobjedi odmah iza 19 sati i za vrijeme prvih izlaznih anketa svi su bili oprezni u izjavama.
Pljeskalo se, ali nije bilo euforije. Ona je došla kasnije.
Zbog koronavirusa, stožer je smješten na otvorenoj terasi Arheološkog muzeja u samom središtu Zagreba. U početku se većina HDZ-ovaca pridržavala epidemioloških mjera, pozdravljali su se laktovima i šakama, nije bilo rukovanja, no kako je večer odmicala, zaboravilo se na koronu, krenulo je grljenje, ljubljenje i čestitanje.
Nije bilo transparenata, kao ni mahanja barjacima i valjanja po podnu, uobičajenih za neka prijašnja hadezeova izborna slavlja. Papirnate hrvastke zastavice stigle su na stolove oko 22 sata, kako bi se s njima mahalo za vrijeme Plenkovićevog pobjedničkog govora.

Plenković uz 'Nadalinu'

Plenković se kolegama se pridružio oko 20.30, a oni su ga dočekali burnim pljeskom dok je s razglasa svirala "Nadalina". U kutijama su šampanjci bili pripravni za službene rezultate Državnog izbornog povjerenstva. Naveliko se komentirao fijasko najjače oporbene stranke SDP-a te prognoziralo kad će šef SDP-a Davor Bernardić dati ostavku na mjesto predsjednika stranke: istu večer ili sutradan. Također, mnogi su HDZ-ovci uvjeravali su kako će Plenković lukavo 'driblati' u pregovorima i na koncu uspjeti formirati vlast i bez Domovinskog pokreta.
– Bit će Škoro manji od makova zrna – kazao je tako jedan ministar.
Glavni tajnik Gordan Jandroković zahvalio se svim građanima koji su glasali za njih, i koji su "prepoznali sigurnost i kontinuitet".
– Ovo nije vrijeme za politikanstvo i prepirke. Hrvatskoj treba stabilna većina koju će zemlju suočiti izazovima koji su pred nama. Mi smo u HDZ-u imali nekakva interna istraživanja koja su nam davala prednost. Nekako smo znali da ćemo biti relativni pobjednici, ali jako nas je iznenadila baš ovolika prednost. Što se tiče koalicija, mogu reći da čekamo službene brojke – komentirao je Jandroković.
Na dočeku rezultata sinoć su se pojavili svi vodeći HDZ-ovci, ministri i zastupnici kao i veterani poput Vladimira Šeksa. Bili su tu i pripadnici struje koja je izgubila na unutarstranačkim izborima – Miro Kovač i Ivo Stier, no ne i Milijan Brkić.

Počinju pregovori

Vrh HDZ-a je izlazne ankete i rezultate čekao u restoranu preko puta Arheološkog muzeja, dok je u obližnjim kafićima Mladež HDZ-a pjevala i slavila, a između ostalih čuli su se i Škorini hitovi.
Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved najavio je da će već u ponedjeljak započeti razgovori s potencijalnim koalicijskim partnerima i pripremama za formiranje nove vlade.
Razgovarat će, kaže, sa strankama koje svjetonazorski i programski podupiru HDZ.
Vili Beroš glasao je ujutro u Splitu, a navečer je bio u Zagrebu.
– Nastojali smo svjedočiti naše rezultate u našem mandatu. Vjerujem da su građani prepoznali naš mandat. Hvala svim građanima i građankama u Dalmaciji što su prepoznali. Mi se nismo fokusirali na našu kampanju i protivnike, nego na aktualna pitanja, probleme, kako zdravstvene tako i ekonomske – rekao je Beroš.

19. travanj 2024 14:06