StoryEditorOCM

Donosimo najnovije podatke o broju oboljelih po županijama; U našem susjedstvu situacija nije dobra

Piše jutarnji.hr
30. ožujka 2020. - 12:20

Iz zadarskog Stožera civilne zaštite izvijestili su da od petka u Zadarskoj županiji imaju 7 novozaraženih koronavirusom, što je ukupno 28 osoba, a u samoizolaciji nalazi se 878 osoba. Za 784 je istekla samoizolacija, a od jučer je novih 110 u samoizolaciji.

Od sedam pozitivnih, njih šestero su vezani kontakti ranije zaraženih u Biogradu, a jedna od zaraženih je ženska osoba koja je radila u Austriji kao kuharica.

Od 28 zaraženih, 16 ih je povezano s biogradskom bolnicom: 6 pacijenata i njihovi kontakti te 4 zdravstvena djelatnika i njihovi kontakt.

Uzeto je 25 uzoraka te su oni poslani na analizu u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ortopedska bolnica u Biogradu jučer je dezinficirana, a tim HZJZ-a i epidemiologije na dnevnoj bazi analizira kontakte zaraženih.

Za 29 djelatnika bolnice trijažom je utvrđeno da nisu bili u kontaktu sa zaraženima te oni mogu nastaviti raditi, a pripremit će ih se za situaciju da bolnica postane mjesto za smještaj lakše bolesnih i teže bolesnih pacijenata.

Od 28 pozitivnih pacijenata njih 17 smješteno je u bolnicu Zadar na COVID odjel, a tih 17 stanje jedne osobe je teško, te su još dva pacijenta teže bolesna. Broja zaraženih, kako tvrde, raste linearno te je zdravstveni sustav stabilno.

U bolnici Zadar dva liječnika pozitivna su na koronavirus. 26 liječnika, 31 medicinska sestra i 4 nezdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji.

U protekla 24 sata četiri osobe su kršile mjeru samoizolacije, pet osoba je policija upozorila zbog zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, a s policijskih nadzornih punktova vraćena je  71 osoba zbog neposjedovanja valjane propusnice.

Unatoč svim kršenjima, izvijestili su da se velika većina građana u županiji pridržava ograničenja.

Također, Nacionalni krizni stožer poslao je zadarskom stožeru medicinsku opremu i radio uređaje te je otvoren još jedan način komunikacije na svakodnevnoj razini.

Kako su kazali, javljaju im se gospodarstvenici iz cijelog svijeta koji pomažu s donacijama kako bi se kupila neophodna oprema.

- Više nema importiranih slučajeva, sad smo svatko svakome potencijalni izvor zaraze. Ako se ponašamo tako da razmišljamo da smo inficirani, to će biti najvažnija mjera.  Za očekivati je da će biti još pozitivnih uzoraka, ali pozivamo na odgovorno ponašanje jer svi skupa možemo spriječiti daljnje širenje - poručili su iz stožera.

Na području Splitsko-dalmatinske županije 10 je novooboljelih od koronavirusa. U Solinu 5 osoba, Splitu 2 osobe, Dugom ratu 2 osobe i Sinju 1 osoba. Opće zdravstveno stanje oboljelih je stabilno.

Ukupno na području Splitsko-dalmatinske županije trenutno je 81 osoba pozitivna na koronavirus; od toga je 26 zdravstvenih djelatnika. U ovom trenutku ukupno 128 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji, izvijestili su iz stožera.

Na području Primorsko-goranske županije zabilježena je jedna novozaražena osoba s koronavirusom, kazali su u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu. Broj zaraženih u PGŽ trenutno je 37, a dvije osobe, prvozaraženi i njegova kći, su ozdravili. Ukupno 36 pacijenata je hospitalizirano u KBC-u Rijeka, a među njima su dvije osobe na respiratoru, od kojih je jedna iz Pule.

Stožer je izvjestio i da je za oko 1300 osoba završena mjera samoizolacije, dakle prošla su dva tjedna, a pod tom mjerom je trenutno oko 940 ljudi.

Stopa rasta broja novozaraženih u PGŽ od sredine prošlog tjedna je stabilna i iznosi 1.08.

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar kazao je i da je, što se tiče kršenja propisanih mjera, na ovom području stanje povoljno te da su brojke u opadanju.

Stožer civilne zaštite izvijestio je da su u istarskoj županiji zabilježena još tri slučaja zaraze koronavirusom.  U nedjelju tijekom večeri uzeto je još 6 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19) te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Sada su u Istarskoj županiji ukupno 72 osobe zaražene koronavirusom.

Dubrovački stožer civilne zaštite izvijestio je da su u Dubrovniku zabilježena dva nova slučaja koronavirusa te da su ukupno oboljele 34 osobe.

Županijski stožera civilne zaštite Krapinsko-zagroske županije izvijestio je da je zabilježeno pet novih slučajeva koronavirusa. Ukupno je 55 osoba zaraženo koronavirusom.

Osječko-baranjska županija od ponedjeljka broji 46 oboljelih od koronavirusa, što znači da se njihov broj u odnosu na nedjelju povećao za dvoje. Među njima je i jedan policajac iz PU osječko-baranjske županije, o čemu je izvijestio načelnik PU Ladislav Bece.

Dodao je i kako je 11 policijskih službenika u samoizolaciji. Kad je riječ o oboljelima i dalje ih je četvero na respiratoru, ali prema riječima doc. dr. sc. Željka Zubčića, ravnatelja KBC-a Osijek njihovo je stanje stabilno i nisu u životnoj opasnosti.

Župan Ivan Anušić najavio je kako će se od sada po jednom članu obitelji dodjeljivati propusnice za odlazak u mjesta izvan mjesta prebivališta, ako u njima imaju svoje vrtove, voćnjake ili vinograde kako bi ih mogli obraditi. Što se tiče KBC-a Osijek u samoizolaciji je 119 djelatnika, ali nitko nije pozitivan.

Ravnatelj ZZJZ Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić najavio je kako u sljedećih nekoliko dana stiže i novi kontigent testova na koronavirus čime će biti povećan i broj testiranja, a dio njih radit će se i u samom KBC-u Osijek.

Kad je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji, tamo imamo još jednog novooboljelog, čime je broj zaraženih porastao na 10. Među oboljelima je i jedan liječnik Opće županijske bolnice u Vinkovcima, dok su sedam liječnika i dvije medicinske sestre u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije izvijestio je da su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba. Ukupan broj oboljelih je 24.

U Zagrebačkoj županiji još je jednoj osobi dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, tako da ih je sada 63, objavila je u ponedjeljak Županija pozivajući se na podatke Zavoda za javno zdravstvo do 11 sati.

Županijski Zavod ima osam ispostava, svaka obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine.

Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u ispostavi Samobor u kojoj su potvrđena dva oboljela, dok ih je u Svetoj Nedjelji potvrđeno 15.

U ispostavi Zaprešić je 14 potvrđenih slučajeva, u Velikoj Gorici 16, Dugom Selu devet, u Svetom Ivanu Zelini tri, a Ivanić-Gradu dva. U ispostavama Jastrebarsko i Vrbovec potvrđen je po jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Županija poziva svoje stanovnike da poštuju upute Stožera civilne zaštite, poručujući kako jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, te zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju iz Zagrebačke županije.

19. travanj 2024 12:51