StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKONTRA HISTERIJI

Don Josip iz Gorskog Kotara odlučio je narugati se virusu na jedinstven način: ukinuo je davanje lemozine

Piše PSD.
1. ožujka 2020. - 12:39

U slapovima paničnih obavijesti koje se šire hrvatskim medijskim prostorom otkad se svijetom širi koronavirus, pa se toj nervozi pridružila i Crkva pozivajući da se isprazne škropionice s blagoslovljenom vodom, da se vjernici ne rukuju u znak pomirenja, te ne druže nakon misa, jedna župna obavijest sa sjeverozapada Riječke nadbiskupije, iz mnogima nepoznatih župa Kupske doline, glasi ovako:

Važna obavijest za sve župe Kupske doline: s obzirom na paniku koja se stvara oko tzv. koronavirusa, donosi se ODREDBA O UKIDANJU PRIKUPLJANJA MILOSTINJE NA NEDJELJE I BLAGDANE! Pošto su novčanice, tj. novac najčešći prijenosnici virusa, na području župa naše uprave do daljnjega se ukida prikupljanje milostinje. Odredba zadobiva pravnu moć danom donošenja.

U potpisu je velečasni Josip Tomić, upravitelj župa Brod, Kuželj i Turke u Gorskom kotaru.

A to su vam mjesta uz granicu sa Slovenijom koje od Zapada dijeli slovenska žilet-žica.

Potražili smo don Josipa Tomića (40), nekadašnjeg tajnika nadbiskupa Ivana Devčića, koji se parodijom bori protiv korone, a po pitanju para dijeli stav s papom Franjom koji je novac nazvao “đavoljim izmetom”.

- Ma našalio sam se s ovom histerijom koja je zahvatila svijet i na strani sam eminentnih znanstvenika koji upozoravaju da je riječ o jednom od oblika gripe koji se za razliku od ostalih virusnih bolesti lakše prenosi i daleko je to od neke smrtonosne pandemije koja će uništiti čovječanstvo kako bi čovjek mogao pomisliti prateći sve što se objavljuje - kaže nam don Josip.

image
Facebook

Nažalost, dodaje, sveopćoj panici podlegle su i crkvene strukture koje pozivaju da se prazne kamenice s blagoslovljenom vodom i ne dijeli pričest na usta, nego samo na ruku, premda stručnjaci tvrde kako je mogućnost bilo koje zaraze veća u kontaktu rukama nego preko usta.

- Uostalom, ako je moguće da se preko blagoslovljene vode šire virusi, onda se to može dogoditi tijekom cijele godine i za vrijeme sezonskih epidemija obične gripe ili viroze jer je uvijek netko bolestan, pa se ne događa, kao što se ne događa ni prilikom dijeljenja pričesti na usta. Dapače, ja pričest uvijek dijelim na usta i to pod obje prilike, i kruha i vina, i nikad se nitko nije od toga razbolio - navodi župnik Tomić.

Dodaje kako su njegovi župljani redom u visokim godinama i ne kreću se nigdje izvan svojih sela, pa je mogućnost širenja zaraze gotovo ravna nuli.

U Turkama je 125 stanovnika, u Kuželju 78, a u Brodu 300, pretežito starijih, pa pitamo velečasnog Josipa hoće li njegova “terapija”, odnosno “mjera predostrožnosti” o ukidanju lemozine uništiti župne prihode.

- Prihodi od milostinje, a to znaju svi župnici malenih sela poput naših, toliki su da nisu dostatni ni za gorivo, a mi smo vam ovdje daleko i od Crkve i od države. Mislim da većina hrvatskih građana nikad nije ni čula za nas niti bi nas znala naći na karti. Nas ni koronavirus ne može pronaći - smije se don Josip.

Na njegovim župnim društvenim stranicama ipak čitamo kako naveliko obnavlja crkve u ovim malim mjestima.

Tako su u Turkama obnovljeni zvonik i nabavljeno zvono, crkva je elektrificirana, te je kupljena nova stolarija, u Brodu je mijenjan krov, postavljeni pokrajnji oltari i elektrificirana zvona, a u Kuželju će uskoro početi izmjena krovišta.

Sve skupi zahvati koji traže prilično novca, a župnik se – odriče milostinje.

- To od milostinje ne bismo izmijenili za dvjesto godina, niti bih ja od svojih vjernika koji većinom žive vrlo skromno to tražio. Ali pomažu nam donatori, naši župljani, posebno iseljeni, Primorsko-goranska županije i Grad Delnice. Također i ljudi koji nas prate preko društvenih mreža pa im se svide simpatične objave poput ove koju spominjete - ističe župnik Josip Tomić.

05. svibanj 2024 17:11