StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnacionalni stožer

Beroš: Na prekretnici smo; Božinović: Nisu isključene nove mjere na nacionalnoj razini. Zaraza se najviše širi na privatnim okupljanjima

Piše šibenski.hr
9. travnja 2021. - 11:08

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je objavio nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Konferencija je trebala početi u 11 sati, no počela je kasnije.

Uvodno se obratila Vera Katalinić-Janković.

- U protekla 24 sata zabilježeno je 2599 novih slučajeva i trenutno broj aktivnih slučajeva je 13200. Broj pozitivnih osoba od početka pandemije do danas je 288364. Od početka epidemije testirano je 1 619 663 osobe, a u protekla 24 sata 8994 osoba i postotak pozitivnih je 28,9. Na bolničkom liječenju je 1766 osoba, 175 na respiratoru. U odnosu na jučer na respiratoru je 30 novih. Zaprimljene su 223 osobe, otpušteno 178 osoba. Do danas se oporavilo ukupno 268 929 osoba, u posljednja 24 sata 2116.

U protekla 24 sata imamo 50 preminulih. Ukupna brojka preminulih je 6235 od početka epidemije. Za jednu osobu je nepoznat komorbiditet, kod 4 je evidentiran komorbiditet iz skupine kardiovaskularnih bolesti, ostale su imali multiple komorbiditete. Najmlađa preminula je imala 23 godine i ima potvrđene dijagnoze iz skupine malignih bolesti i akutno zatajenje od strane dišnog sustava. 26425 osoba je u samoizolaciji. 543436 doza je utrošeno s jučerašnjim danom.

S dvije doze cijepjeno je 102 546 osoba, s jednom 336 693 osobe, za 1651 osobu nepoznat je podatak o dozama - kazala je Katalinić-Janković.

- Prije tjedan dana 2.4. imali smo 2362 novooboljela od 8697 testiranih, tjedan prije toga 1802 osobe od 8003 testiranih. U prvih pet dana ovog tjedna imali smo 8338 novooboljelih osoba, dok je u prošlom tjednu bilo 9194 novooboljelih. Brojka je u ovom tjednu za 9 posto manja nego u prošlom tjednu. Trenutna incidencija prosječna za Hrvatsku 14-dnevna na 100 tisuća stanovnika je 593,3. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji. Naša 14-dnevna incidencija nas stavlja na 18. mjesto zemalja EU. Popeli smo se na 18. mjesto. 17. zemalja EU ima nižu incidenciju od nas. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1524, 1 što nas stavlja na 18. mjesto zemalja EU. 9.4. udio pozitivnih u ukupno testiranima je 28,9 posto. Za zadnjih sedam dana to je 32,1 posto, a zadnjih 14 dana 22,4 posto. Imali smo 1189 prijava nuspojava za Pfizer, 916 AstraZenecinom, 153 Modernino, a za dva ne znamo koje je cjepivo - kazao je Krunoslav Capak.

- Uzimajući u obzir broj novozaraženih i preminulih danas, na prekretnici smo. Odaziv na cijepljenje i poštivanja mjera određuju kretanje epidemije. Najviše možemo učiniti sami. Cijepljenje je najsigurnije i njabrži alat za povratak na staro, za čuvanje života građana. Regulatnorne agencije poput EMA-e, HALMED-a i HZJZ-a naš kompas i orijentir u odluci u daljnjem cijepljenju i mjerama u borbi protiv epidemije. EMA je prekjučer dala mišljenje o AstraZeneci i kazala da nadilazi rizike.

Možda treba reći da su rizici minimalni i manji od naših svakodnevnih aktivnosti i loših navika poput pušenja i konzumiranja alkohola. Rizici su minorni. Treba reći da proces razvoja ovog cjepiva je bio nikad brži i to je izazivalo određeni medijski interes. Svaka glasnina je dospjela na naslovnice, na taj način se formirala ne prava slika o pojedinim cjepivima.

Treba dozvoliti struci da jasno artikulira svoje promišljanje. Svaki lijek i aktivna tvar ima svoje nuspojave, ali se one događaju rijetko. Svatko od nas koristi lijekove protiv bolova, visoke temperature, cijepljenje protiv gripe, a rizici postoje i dešavaju se iznimno. Preko 60 milijuna građana na svijetu je cijepljeno AstraZenecom, a kada je riječ o nuspojavama govorimo o desecima slučaja. To ukazuje da je rizik minoran.

Naravno da je potrebno ići u korak s novim zdravstvenim spoznajama, regulatorne agencije to rade. Pomno prate svaku nuspojavu i odlučuju što i kako. Sastanak izvanrednog europskog Zdravstvenog vijeća je bio neki dan i naglašavali smo potrebu koordiniranog pristupa da ne bi odaslali krive poruke pučanstvu i izazivali nove nepotrebne dileme. To smo svi na tom sastanku zaključili. Na njemu je iznesena činjenica da  15 zemalja bez ikakvog ograničenja koristi AstraZenecu, dok samo Danska ima privremenu obustavu tog cjepiva - kazao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

- Najava dolaska veće količine cjepiva u RH će akcelerirati cijepljenje putem masovnog punktova. Danas potvrđenih 1400 sugrađana u Zagrebu koji su cijepljeni dokaz su da proces cijepljenja napreduje i da se polako vraća povjerenje prema AstraZeneci.

U tome nam pomaže platforma koja je uspostavljena i pokazuje pravu vrijednost. S obzirom da je jučer bilo upita o povezanosti liječnika obiteljske medicine s navedenim platformom spomenut ću o čemu se radi. Na cijepljenje se može prijaviti putem platforme, obiteljskog liječnika i pozivom na call centar. Omogućeno je putem platforme naručivanje direktno su sustav e-naručivanja čime smo liječnicima omogućili da procijene rizike, komorbiditete i prioritetno ga naruče putem e-naručivanja na cijepljenje kad dobiva termin i vrijeme.

Do danas smo držali proces dominantnim, zahvaljujem liječnicima na trudu i radu, a od danas je omogućeno da sve pojedinačne liste za cijepljenje od liječnika obiteljske medicine također budu putem platforme plasirane u središnji registar zainteresiranih. To je mogućnost koja je aktivna od danas - kazao je Beroš. 

- Kada je riječ o dugovima veledrogerija, uplaćenih 900 milijuna kuna je znak Vlade da se poboljša stabilnost sustava. Razgovori nisu završili, oni su i danas, idući tjedan planiram sastanak s veledrogerijama. Svi dionici procesa pokazuju svjesnost situacije. Predstavnici veledrogerija su me izvijestili da će od danas normalizirati opskrbu lijekovima bolnica, ali to ne znači da smo problem riješili već da ćemo nastaviti razgovarati - kazao je Beroš. 

Beroš je zahvalio građanima i poslovnim subjektima koji se pridržavaju mjera, zdravstvenim djelatnicima, predstavnicima IT sektora i znanstvenicima. 

- Svi zajedno pušući u isti rog možemo se boriti pred izazovima koji su pred nama - kazao je Beroš. 

Stožer je komentirao prijedlog Primorsko-goranske županije o zatvaranju trgovina i ugostiteljskih objekata.

- Prvo moramo vidjeti što će biti prijedlog, koliko mi je poznato u tijeku je sastanak njihovog stožera. Mi to podržavamo da lokalni i županijski stožer promatraju situaciju na svom terenu i predlažu mjere s obzirom da nitko ne može imati bolji uvid gdje su žarišta. Imamo županije ispod s 200 ili oko 200 incidenciju, neke imaju višu.

Angažman je nužan s obzirom na činjenicu da donosimo mjere kako bi zaštitili živote i zdravstveni sustav ostao održiv u ovoj pandemiji i složenoj epidemiološkoj situaciji, ali naravno imajući u vidu da gospodarstvo mora nastaviti s radom i da ova epidemija i restrikcije traje više od godinu dana. Naše mjere moraju biti fokusirane pogotovo tamo gdje je epidemija uzela maha i vidite i po nekim županijama, primjerice Dubrovačko-neretvanskoj, u jednoj županiji imate tri vrste mjere s obzirom na njihovu težinu. Mislimo da je to ispravan pristup - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Stožer je komentirao i da 1651 osobu nema podataka kojim su cjepivom cijepljenje. 

- Prilikom upisa se dogodila greška i to će se ispraviti. Osoba koja je upisivala nije unijela podatak o cjepivu, to će se ispraviti - kazao je Capak. 

Capak je komentirao i osobu koja je preboljela covid, cijepila se jednom dozom i ima 30 tisuća antitijela i treba li joj druga doza. 

- Ta činjenica pokazuje da je ono što smo govorili prije. To pokazuje da je nepotrebna druga doza i da trebamo nastaviti razgovore u okviru EMA-e i našeg regulatora HALMED-a i HJZ-a da osobe koje su prebolile i primile jednu dozu, da je druga nepotrebna jer je razina imuniteta dovoljno visoka da pruža zdravstvenu zaštitu. Nema opasnosti, pokazuje da je imunitet nakon preboljenja bolesti i cijepljenja odličan - kazao je Capak. 

- Ima upita da različiti testovi imaju različitu vrijednost iznad koje je nešto pozitivno ili negativno. Takvi rezultati se mogu uspoređivati za iste testove. Jedan test ima graničnu vrijednost u jedinici jedan, a drugi pedeset. Neki nazovu i kažu moj prijatelj ima 35 tisuća, a ja sto. On ima test gdje je granica jedan i ima 100 puta veću vrijednost od one koja je granična. Sve što je rekao Capak je tako i sigurno će regulatorne agencije doći do preporuka - kazala je ravnateljica Infektivne klinike 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

Markotić je kazala i da ako je pacijent zdrav da ne postoji opasnost od cikotinske oluje. 

- Poremećaji mogu nastati kod svake bolesti, pa i cijepljenja. Određene imunološke reakcije, autoimune bolesti gdje naš organizam koji ima genetsku predispoziciju da prepoznaje nešto svoje kao tuđe pa napada, mogu nastati bolesti. Kod većine infektivnih bolesti se zna da postoji mogućnost da nastane takva autoimuna reakcija kod obolijevanja, ne cijepljenja - kazala je Markotić.

Markotić je kazala da će se brojke od uskršnjih druženja vidjeti u narednom periodu te da je bio velik broj onih koji su dolazili izvana u Hrvatsku i da je bilo velikih druženja. 

Stožer je odgovorio na pitanje kreće li se idući tjedan s cijepljenjem prioritetnih skupina te što je s mladima i AstraZenecom. 

- U nekoliko navrata smo razgovarali o nastavku strategije cijepljenja. Držimo se plana cijepljenja od 12. mjeseca prošle godine. Većina županija je pri kraju cijepljenja druge faze. Ima nekih koji su u sredini ili na kraju, a kako dolaze velike količine cjepiva paralelno krećemo s cijepljenjem u trećoj fazi gdje je moguće. Razgovarali smo o prioritetima, turistički djelatnici su u tome, ali nismo odredili datum kada ćemo početi. Među njima postoje oni koji su prioritetniji od drugih i to ćemo detaljizirati idućih dana.

Što se tiče cijepljenja mladih AstraZenecom, EMA je rekla da ne može donijeti ograničenja za pojedinu dob ili spol jer prikupljeni podaci govore da je većina tromboemboličkih događaja bila među mlađim ženama ali nemaju podatke koliko je aplicirano po pojedinim dobnim skupinama AstraZenece jer su neke države imale ograničenje da neće cijepiti starije od 65, ali su cijepili mlađe.

Zbog toga je zaključak EMA-e da nema dovoljno podataka da bi se donijelo spolno ili dobno ograničenje za korištenje AstraZenece. Pojedine zemlje su donijele neka ograničenja, ali 15 zemalja među kojima je i RH nema ograničenja. Ne možemo donijeti zaključak da su neke dobne skupine ugroženije od drugih. Zbog toga pažljivo pratimo, ali u ovom trenutku nećemo donositi ograničenja što se tiče dobi ili spola - kazao je Capak. 

Božinović je komentirao zašto djeca ne idu na nastavu, a organiziraju se krizme. Komentirao je i one koji su zbog kršenja mjera ostali bez potpora za radna mjesta.

- Što se tiče škola, prema mojim podacima, pola županija se sprema nastaviti od ponedjeljka na c model, ali ima i velika većina njih koja bi ostavila fizičku nastavu za prva četiri razreda osnovne škole i završni razred srednje škole. To je područje koje koordinira povjerenstvo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. U ovom trenutku nemam taj precizan broj.

Što se tiče ostalih događaja, možemo apelirati na sve, uključujući organizatore krizmi i drugih manifestacija da se pridržavaju mjera i epidemiološkog okvira koje je izradio HZJZ. Ako se toga budu pridržavali, rizik za zarazu je daleko manji i može biti minimalan ukoliko se svi pridržavaju onoga što je propisano. S obzirom na iskustvo koje imamo i zakonske promjene da se mora računati s time da se, kad govorimo o određenim djelatnostima, svi ne pridržavaju mjera.

Prema podacima za ožujak, kod 368 pravnih, fizičkih osoba je izdano 146 prekršajnih naloga, podnesena su 44 optužna prijedloga, izručeno 47 novčanih kazni. Vezano za sankcije kršenja odluka Stožera, ukupan iznos izrečenih kazni je za ožujak 386 500 kuna. Popis osoba koje su sankcionirane tijekom ožujka dostavljen je Zavodu za zapošljavanje i te popise će Ravnateljstvo civilne zaštite objedinjavati - kazao je Božinović. 

Stožeru je postavljeno pitanje postoji li mogućnost u Hrvatskoj da se jedan dan u tjednu odluči da se mogu cijepiti svi koji to žele te su komentirali odluku Francuske da se oni koji su se cijepili jednom dozom AstraZenece moći cijepiti drugom dozom bilo kojeg cjepiva. 

- Doći će trenutak kad će se javno objaviti da se cijepi tko god želi, ali to u ovom trenutku nije moguće. Taj dan će relativno skoro doći. Što se tiče miješanja vrsta cjepiva prilikom davanja druge doze, EMA je objavila da nemaju takva iskustva i da ne bi u vezi s time mogli dati bilo kakvu preporuku. Sigurno je da će to biti moguće ako ćemo docjepljivati da ćemo moći cijepiti drugom vrstom cjepiva jer je antigen isti. Regulatorno tijelo i proizvođač su naznačili da se mora cijepiti s dvije doze istog cjepiva. Nisam znao za odluku Francuske ali ćemo pogledati u literaturi na temelju čega su odluku donijeli, jesu li proveli istraživanja jer bi svima drugima koji imaju registrirano više cjepiva takva odluka dobro došla - kazao je Capak.

Beroš je komentirao u kojoj je fazi pregledavanje dokumentacije za rusko cjepivo Sputnjik V i što su stručnjaci HALMED-a utvrdili.

- HALMED je zaprimio dokumentaciju, napravili su analizu, istaknuli su elemente koje je treba dodatno objasniti. Mislim da ima desetak dodatnih pitanja i ona su upućena ruskom Veleposlanstvu u Zagrebu i u Moskvu. U daljnjoj smo komunikaciji, očekujemo njihov odgovor. Razgovarao sam o tome s ruskim veleposlanikom, u stalnoj smo komunikaciji i daljnji postupci ovise o navedenim elementima - kazao je Beroš. 

Na pitanje postoji li mogućnost da naručimo doze cjepiva prije odobrenja EMA-e, Beroš je kazao da će o tome govoriti kada dobiju odgovore na pitanja. 

Stožer je odgovorio ima li informaciju da se neko cjepivo na punktovima moralo baciti s obzirom na slabiji odaziv građana.

- Sasvim sigurno se to neće dogoditi da se baci neko cjepivo iz razloga što je u Zagrebu cijepljenje AstraZenecom, a ona je najjednostavnije cjepivo po pitanju logistike. Jedino što je bitno da se otvorena bočica koja sadrži deset doza, da kad se jednom načne da se potroši. Zovu se prioritetne skupine koje su na redu, ako ih se ne nađe, cijepi se iduća prioritetna skupina, to je već sad treća skupina. Mogu se zvati mladi zdravi ljudi da se potroše doze koje su ostale - kazao je Capak. 

- Platforma omogućava zatražiti određeni broj poput danas planiranih 1400 hrvatskih građana te im uputiti upit žele li u određeno vrijeme i mjesto doći. U obavezi su na neki način odgovoriti. O odgovorima ovise i naši daljnji postupci što nam omogućava da se prilagodimo onom broju građana koji su zainteresirani i potvrdili dolazaka - kazao je Beroš. 

- Odluka koja je objavljena jučer koja je bila vezana na specifičnu tužbu nije odluka koja je potakla rasprave ni na europskoj niti nacionalnoj razini u Hrvatskoj da bi se nešto mijenjalo vezano za naš pristup cijepljenju. Ono je izlaz iz ove situacije s epidemijom i nema boljeg načina kako ovo dovršiti, ovu novu situaciju s kojom živimo uz sve veće teškoće i opterećenja za ljude, zdravstveni sustav i ekonomiju. To nije razlog da bi se mijenjala ona odluka o dobrovoljnosti kada je u pitanju cijepljenje.

Uz sve napore koji se ulažu na razini RH, EU i svijeta, ljudi i onaj dio sugrađana koji ima skepsu prema cijepljenju u konačnici shvatiti da je odluka da se cijepe u interesu njih i njihovih bližnjih - kazao je Božinović komentirajući slučaj u Češkoj u kojem je Europski sud odlučio da obavezno cijepljenje u Češkoj ne krši ljudska prava. 

Božinović je komentirao i covid putovnice. 

- Što se tiče covid putovnice, Vlada je donijela odluku o imenovanju radne skupine koja će izraditi rješenje koje će biti kompatibilno s europskim rješenjem. Mi ćemo idući tjedan imati prvi sastanak te radne skupine. Ono što je činjenica da su naše informatičke službe neko vrijeme u kontaktu s EU gdje se razmjenjuju iskustva u ovoj fazi i da ćemo biti spremni temeljem baze podataka koje imaju HZJZ, HZZO, napraviti rješenje koje će olakšati putovanje svih građana koji su ili će biti do trenutka prelaska granice ili cijepljeni ili preboljeli unatrag 180 dana, ili će imati negativan test star 48 sati.

Sloboda kretanja je jedna od najvećih vrijednosti EU, jedno ovakvo rješenje je potrebno i sigurno da će ono pridonijeti bržoj protočnosti na granicama, ali i boljem osjećaju sigurnosti svima koje putuju u druge zemlje ili primaju turiste iz drugih zemalja. Nitko ne može reći koliko će ova situacija s pandemijom trajati, tako da to rješenje može potrajati još neko vrijeme - kazao je Božinović.

Sve bi trebalo biti operabilno u pilot projektu od 1.6. kazao je Božinović. 

Božinoviću je i postavljeno pitanje o Primorsko-goranskoj županiji i da se zatvaraju trgovine i kafići te boji li se da bi se to moglo preliti na Istarsku županiju i razmišlja li se o propusnicama kada je riječ o žarištima. 

Božinović je kazao da je u kontaktu sa županima, načelnikom Stožera civilne zaštite te da se to pitanje nije otvorilo i da ono implicira ono što je bilo u par navrata na snazi, a to su propusnice. 

- Mislim da nismo u toj situaciji. Važno je da su se lokalni i županijski stožeri maksimalni angažirali jer mi smo u cijeloj priči o mjerama više govorili o nekakvim rješenjima ili preporukama HZJZ-a, a manje govorili o provedbi. Mjere koje imamo na snazi i na nacionalnoj i županijskim razinama vrlo ozbiljne mjere. U ovom trenutku 12 županija u Hrvatskoj ima strože mjere nego što su nacionalne.

Nije bitno je li mjera donesena na nacionalnoj razini ili ju je predložio županijski stožer. Bitno je da se ona primjenjuje i da se kontrolira njena provedba. To nije jednostavno ali je to jedini način da svi, uključujući zdravstvenu struku i stožere civilne zaštite koji su ruka vlasti lokalnim razinama, se maksimalno angažiraju jer tako možemo podići svijest svih koji se to tiče, da je važno pridržavati se mjera. To je jedini način s kojim možemo izaći iz te situacije.

Bolje da te mjere predlažu oni sami, jer imali smo iskustvo da se mjere, pogotovo u prvoj fazi, donosile na nacionalnoj razini, a onda se s obzirom da je to mjera Nacionalnog stožera netko više ili manje može poistovjetiti s tom mjerom. Ukoliko je ovo mjera koja je donesena na prijedlog županije, siguran sam da će sve službe koje su prisutne tamo na terenu biti angažiranije - kazao je Božinović.

Stožeru je postavljeno pitanje može li doći do pooštravanja mjera i koje su županije zatražile uvođenje nekih svojih mjera.

- Ono što smo nastojali izbjeći, a puno puta se potvrdilo kao opravdano je da govorimo konkretno što ćemo poduzeti u idućem tjednu, ili dva tjedna ili više. Iskustvo nekih drugih zemalja o odlukama koje će donositi u budućnosti su se pokazale kao odluke koje treba mijenjati. Od početka je da mi itekako na dnevnoj osnovi pratimo situaciju - kazao je Božinović. 

Božinović je kazao i da nije isključeno da se donose mjere i na nacionalnoj razini te još jednom apelirao na pridržavanje mjera.

 - Ukoliko bismo ukazivali na načine kako se ljudi mogu najlakše zaraziti i kako se inficiraju. Ovih danas 2500 su sigurno napravili epidemiološki grešku i bili u kontaktu sa zaraženom osobom u blizini, družili se, pogotovo kad govorimo o privatnim okupljanjima koja mi realno ne možemo kontrolirati koliko će ljudi iz kućanstava... Tu se ulazi ozbiljno u kršenje ljudskih prava ukoliko bi policija gledala tko se privatno okuplja. Privatna okupljanja su se pokazala kao mjesto gdje se najbrže širi zaraza - kazao je Božinović. 

Beroš je komentirao onkološke pacijente koji su zbog duga prema veledrogerijama ostali bez lijekova te odgovorio je li računao da će veledrogerije popustiti kako pacijenti ne bi bili ugroženi. 

- Kao odgovorni ljudi i članovi Vlade ne možemo računati da će netko popustiti nekom pritisku ili slično. To nije bio naš stav. Razgovarali smo i pokušavali smo zajednički naći najbolja rješenja. Veseli me što u ovom trenutku izgleda da smo ih našli ali kratkoročno. Zajednički možemo naći izlaz iz ove teške situacije. Osobno sam u svim slučajevima koji su došli do mene zvao ravnatelje zdravstvenih ustanova, provjeravali kakva je situacija, intervenirali, probali smo napraviti sve da građani ne ostanu bez lijekova - kazao je Beroš te dodao da je takva naslijeđena situacija došla na naplatu.

- I danas je sastanak u Ministarstvu financija tako da ćemo se probati prilagoditi novonastaloj situaciji - kazao je Beroš. 

- Nastojat ćemo napraviti sve da se ovo ne bi dešavali svakih nekoliko dana ili par mjeseci. Da li ćemo uspjeti naći rješenje, nisam siguran. Ova Vlada je orijentirana prema važnosti zdravstvene usluge i zdravstvenog statusa građana i da ćemo napraviti sve da nađemo održiva rješenja - kazao je Beroš.  

19. travanj 2024 23:58