StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkorak po korak

Austrija nakon Uskrsa postupno popušta s mjerama, no Kurz ipak poručuje da se sloboda putovanja i ljetnih odmora zaboravi do pronalaska cjepiva 

Piše PSD
5. travnja 2020. - 15:23

Sudeći prema najavama kancelara Sebastiana Kurza, Austrija nakon Uskrsa planira postupno omekšavanje propisa i mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Pozvavši sunarodnjake da izdrže do Uskrsa, predsjednik austrijske Vlade je najavio vraćanje „korak po korak“ u prijašnje stanje, no samo ako se Austrijanci i tijekom uskrsnih blagdana budu i dalje suzdržavali od pretjeranog druženja i putovanja rodbini, te socijalne kontakte svodili na minimum.

Davši intervjue čitavom nizu austrijskih medija, Kurz je obećao kako će na uskrsni ponedjeljak objaviti hodogram planova za nastupajuću normalizaciju javnog života. Započet će se s trgovinom, što znači postupno otvaranje šoping centara, tržnica i trgovačkih kuća, no pod uvjetom da se strogo propiše obveza nošenja maski u svim javnim prostorima.

Austrijske škole još uvijek neće početi s uobičajenim radom, nego će se pratećim aktivnostima postupno prilagođavati potrebama roditelja koji se budu vraćali na posao. Za granice i zračne luke Kurz je najavio do daljnjega ostaju zatvorene i tu će daljnja praksa ovisiti o epidemiološkom stanju u drugim državama. Dosadašnje slobode putovanja te uobičajenog planiranja ljetnih godišnjih odmora neće biti tako dugo dok se ne pronađe cjepivo – pojasnio je austrijski kancelar, što je poruka koju itekako jasno trebaju čuti i naši turistički radnici.

Uz zadržavanje strogih standarda građanske distance, Kurz je kao mogućnost spomenuo i praćenje daljnjeg širenja zaraze putem specijalnih privjesaka ili smartphone aplikacije austrijskog Crvenog križa za pozitivne osobe, no ustavno-pravni temelj takve mjere još se uvijek provjerava. Austrija je dosad imala oko 12 tisuća oboljelih i oko 200 mrtvih od Covida-19.

19. travanj 2024 21:12