StoryEditorOCM
Zanimljivosti30. GODIŠNJICA

‘Sam u kući‘: Svi smo mi Kevin McCallister, a gledanje božićnog klasika ove godine će biti drukčije obiteljsko iskustvo

Piše Marko Njegić/SD
25. prosinca 2020. - 14:16

Razmišljate kako vrijeme leti i osjećate se starim? Omiljena božićna komedija "Home Alone" (1990.) redatelja Chrisa Columbusa i scenarista Johna Hughesa navršila je 30 godina, a glavni dječji glumac Macualay Culkin – 40. Nesretni Culkin pao je u zaborav, ali ne i njegov veliki kinohit.

"Sam u kući" se prometnuo u nezaobilazni blagdanski klasik koji se iz godine u godinu emitira u ovo doba. Nekima je zbog toga lagano već dosadio ili, čak, počeo ići na živce, što iskazuju stvaranjem ili dijeljenjem posprdnih "memeova", kao da ih netko "tjera" da film "moraju" gledati kad god se ukaže na nekom od televizijskih kanala.

{infobox-gray}225170{/infobox-gray}

Autor ovih redaka je uspješno izbjegavao susret s "Home Alone" posljednjih oho-ho godina i bio mu je prilično svjež na ovo gledanje, prvo od valjda sredine ili kraja devedesetih.

Tad je mislio da je "prerastao" blagdansku dječju/obiteljsku komediju, no danas cijeni što ga je uspjela vratiti u djetinjstvo, kao i njezinu filmofiliju i žanrovsku subverziju vidljivu odraslijim očima.

Film posjeduje magiju Spielbergovih Amblin produkcija osamdesetih na kakvima je Columbus pekao zanat ("Gremlini"). Djeca glume kao da se nalaze u nekom Spielbergovu hitu koje Columbus evocira od jedne scene do druge (trag vruće kvake na ruci provalnika/"Otimači izgubljenog kovčega", strah od paukova/"Indiana Jones II"), odavajući posvetu i starim crno-bijelim filmovima iz ere Charlieja Chaplina čiji je duh prisutan u sekvencijama "slapstick" komike bliske crtiću, što ublažava "nasilje".

Posebno su, za potrebe filma, snimljene scene c/b gangsterijade "Angels With Filthy Souls", nalik Cagneyjevim "Anđelima garava lica", koje mali Kevin McCallister gleda i njima plaši lopove ("Dat ću ti vremena dok ne izbrojim do deset... Jedan, dva... deset... Zadrži ostatak, prljava životinjo!").

S druge strane, za jedan božićni "family friendly" film "Sam u kući" subverzivno izbacuje obitelj iz jednadžbe. Ovo je "obiteljska komedija bez obitelji", fokusirana na iskustvo klinca nakon što spletom okolnosti ostane sam u kući i najprije se suočava sa strahom od te spoznaje da bi potom udarao brigu na veselje, a udarat će i provalnike (Joe Pesci, Daniel Stern) kad odluči obraniti dom od njih.

"Ovo je moja kuća, moram je obraniti", kaže Kevin koji se, naoružan zračnom puškom, pretvara u dječjeg Ramba i Johna McClanea iz "Umri muški", akcijskog filma kojemu dođe kao sinčić – "Umri muškić". Kevin se nalazi u kući pod opsadom, ne u neboderu, ali odlučuje pokazati zube negativcima (ne)primjereno junaku dječje/obiteljske komedije.

Mališan priprema improvizirane zamke za pljačkaše (glačalo, kante, plamenik...), kao što ih je heroina Nancy Thompson pripremala za Freddyja Krugera u hororu "Strava u Ulici brijestova", samo što njegove "booby traps", kakve bi postavili i Gooniesi da su se našli u sličnoj situaciji, uključuju i igračke i božićne kuglice.

Rambo je sigurno ponosan na Kevinove zamke, zbog čega odnedavno opstoji "meme" s namontiranom glavom Slya i natpisom "Home Stallone". To su diverzije u božićnom filmu koji "Sam u kući" čuva u srcu i čine ga danas interesantnijim. Interesantno je i da su se okrugla obljetnica hita i Culkinov rođendan dogodili baš u godini kad je "Home Alone" ispao ponešto vizionarski božićni film.

Vizionarstvo se krije u naslovu – "Sam u kući". Naglasak je na "u kući". Diljem svijeta Božić će se ove godine dočekati doma kao nikad prije, a netom pred doček, na Badnju večer, RTL kao udarni božićni hit emitira upravo "Home Alone". RTL-ovci su očito shvatili s čime raspolažu i pripremali su gledatelje proteklih tjedana za "main event" emitirajući serijal "Sam u kući" od zadnjeg i najslabijeg dijela prema natrag (peti, četvrti, treći, drugi...) do prvog i najboljeg.

Gledanje "Home Alone" ove godine, u koronsko-karantenskim okolnostima, moglo bi biti krajnje drukčije obiteljsko iskustvo, najviše u duhu samoga filma, premda je on ostao isti. Da, "Sam u kući" se nije promijenio, ali svijet oko njega jest, kao i oni koji su ga gledali u približnoj dobi njegova protagonista. Kevin je ostao vječni klinac, gledatelji su odrasli i ostarjeli, poput Culkina.

Protok godina daje materijala za razmišljanje i želju za ponovnim proživljavanjem nevinijeg djetinjstva uz "Home Alone" koje dozvanog magičnom glazbom Johna Williamsa, a tu je i dječja misao koja se u filmu motala po glavi samome Kevinu, nešto što djeca mogu reći naglas ili pomisliti u sebi, makar to stvarno i ne misle.

Podsjetimo se, Kevin je poželio da mu familija nestane nakon što je bio za kaznu izoliran na tavanu obiteljske kuće i, ljutit, rekao majci (Catherine O'Hara) da će, kad odraste i oženi se, živjeti sam. "Kad bi barem svi nestali", naglas p(r)omisli malac i "Pale sam na svijetu" scenarij mu se ispuni.

Spremajući se u žurbi da stigne na avion za Pariz u stresnoj sceni s kojom se danas u užurbanijem svijetu lakše poistovijetiti nego onda, mnogoljudna obitelj je zaboravila na jednu sitnicu – Kevina. "Učinio sam da mi obitelj nestane", dječje zaključi dječak koji će brzo premostiti strahove od toga da je sam u kući ("čudovište" iz podruma) i guštati u samoći.

Ne bi bilo iznenađujuće da su se mnogi članovi kućanstava ove godine, napose ovih dana, uhvatili kako razmišljaju baš poput Kevina i, pomalo siti izolacije s najmilijima, na vrhu jezika im je zaželjeti dječju želju da i njihova obitelj nestane. Da se želja ispuni(la), vjerojatno bi uživali u slobodi kao Kevin ili Hughesov lik Ferris Buller prije njega.

Radili/jeli/gledali bi što im se prohtije i uživali u "me time" – djeca bez roditelja koji brane da jedu previše slatkoga i gledaju nedozvoljene filmove, roditelji bez djece, pa i žene bez muževa i obratno. Međutim, s vremenom bi se i oni osjetili usamljenima, naučili božićnu lekciju i od Djeda Mraza zatražili samo jednu iskupničku želju kakvu je imao i Kevin – da im vrati obitelj i da zajedno provedu blagdane u zagrljaju voljenih.

U većini božićnih filmova (npr. "Najluđi Božić") likovi se koškaju s članovima šire obitelji za blagdane i pokušavaju "preživjeti Božić" s njima da bi u konačnici shvatili kako ne mogu živjeti bez bliskih ljudi, neovisno o tome što ih ponekad dovode do ludila, odnosno baš zato.

To je centralni "X-mas movie" motiv i "Sam u kući" ga p(r)ovlači u glavnom zapletu i podzapletu s Kevinovim susjedom, "strašnim" starcem s lopatom za snijeg. Za božićnu dirljivost filma jednako je važna finalna scena kad Kevin potrči u zagrljaj majke, kao i starčićevo ponovno povezivanje s otuđenim sinom. Merry Christmas.

{infobox-gray_full}225172{/infobox-gray_full}

19. travanj 2024 16:59