StoryEditorOCM
Zanimljivostivatrogasci upozoravaju

Ovaj uređaj glavni je uzrok požara u kući: ‘Nikada ga ne uključujte u produžni kabel!‘

Piše Šibenski.hr
17. lipnja 2024. - 18:48

Jeste li znali da jedan predmet koji većina nas ima doma, čak i po nekoliko komada, može izazvati požar u vašem domu? Vatrogasci upozoravaju da je taj uređaj produžni kabel kojeg, prema njihovim riječima, možemo preopteretiti. A to svi radimo.

Primjerice, kad su TV, računalo i lampa uključeni, dodatno uključivanje klima uređaja može dovesti do požara u domu. Većina proizvođača klima uređaja preporučuje da izravno utaknete u zidnu utičnicu umjesto produžnog kabela. Velike kućanske aparate nikada ne bi trebalo spajati na produžni kabel.

Vatrogasci kažu kako su ovo mjere zaštite od požara:

1. Redovito provjeravajte produžni kabel, odnosno sve kabele koji se nalaze u njemu i zamijenite ih ako primijetite da su oštećeni.

2. Držite sve kablove i utičnice podalje od velikih potrošača struje (hladnjak, zamrzivač, štednjak), ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja da se spriječi pregrijavanje. Aparate koji nisu u upotrebi uvijek isključite iz struje.

3. Ne ostavljajte svoje prijenosno računalo i punjač telefona danima uključene u produžni kabel jer se mogu pregrijati i izazvati požar. Izbjegavajte pretjerano savijanje produžnog kabela kako biste izbjegli oštećenje.

4. Ne koristite oštećene utikače i utičnice na produžnom kabelu.

5. Produžni kabel mora biti odgovarajuće duljine. Ako je prekratak, može biti pod velikim opterećenjem i uzrokovati pregrijavanje, prenosi Najzena.

6. Držite produžni kabel podalje od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline (štednjak, na primjer).

17. lipanj 2024 18:49