Nije kao bakalar, tuka i gudin, bez kojih naši ljudi ne mogu zamisliti božićnu trpezu, ali je za njihove ljepše i nježnije polovice često važnija i neizostavnija na blagdanskom stolu.
Božićna zvijezda pravi je simbol Božića i Nove godine, a u domove svojom jarko crvenom bojom i raskošnim listovima unosi radost i vedrinu.
Nažalost, mnogima ne potraje dugo, ne izdrži niti vrijeme od Božića, dok drugima uspijeva preživjeti ne samo kraj prosinca, nego i dočekati proljeće.
U čemu je tajna, pitamo Davora Flajšmana, uzgajivača cvijeća iz Črešnjeva, koji je na šibenskoj pijaci već nezaobilazan dio blagdanskog dekora.
Njegove su božićne zvijezde brižno odnjegovane, ‘ko iz figurina‘, pa vrijediu poslušati njegove savjete kako da vam ova – izvorno tropska biljka - traje što duže.
-‘Ovo što ljudi obično misle da su cvjetovi, zapravo su listovi božićne zvijezde, dok su cvjetovi mali i neugledni, pa ih mnogi često i ne primjete. U svakom slučaju, iako mnog misle da biljci koja pretrpi temperaturni šok, kad ih iz hladnog unesete u zagrijani stan, treba puno vode, to je zapravo greška. Jedan do dva puta na tjedan, s jednim do najviše dva decilitra vode, ovisi koliko je toplo u prostoriji.
Puno je više biljaka ubila voda nego suša. To treba zapamtiti. I držati je čim dalje od izvora topline, ne blizu peći ili radijatora, i izbjegavati da klima puše direktno u nju. Isto tako, prostorija u kojoj je držimo ne bi smjela biti prehladna, ispod deset stupnjeva. Neki joj normalni uvjeti najbolje odgovaraju‘ – kazao nam je simpatični Davor, kojeg Šibenčani najčešće zovu samo Varaždinac.
Kratko i već skoro familijarno!