StoryEditorOCM
ZanimljivostiŽivjeli!

Dvije korisnice šibenskog Cvjetnog doma proslavile 100. rođendan: Jedna nam je otkrila svoj recept za dugovječnost

Piše Vjera Zorić
2. ožujka 2020. - 14:04

Dvije najstarije korisnice Ana Kozić i Stana Erceg proslavile su stoti rođendan u ponedjeljak u Cvjetnom domu u Šibeniku. Šibenski dogradonačelnik Paško Rakić i zamjenik župana Nikola Blažević uručili su im rođendanske poklone.

Ana Kozić, jučerašnja slavljenica, osjeća se vrlo dobro. U Cvjetni dom je došla 1. listopada 2019., a Stana Erceg tri dana je starija, ali zbog slabijeg zdravlja nije bila na proslavi. Za razliku od čile bake Ane, ne izlazi iz postelje i potrebna joj je cjelodnevna njega. U dom je došla prije dvije godine - objasnio je Tomislav Ninić, ravnatelj Cvjetnog doma.

- Treba ostati čovjek, dobar, iskren, voljeti sebe ali i ponešto u životu znati pretrpjeti, otkrila je svoju tajnu kako doživjeti stoti rođendan Ana Kozić. Suprug joj je umro prije dvadeset godina i podigli su petero zdrave djece, dva sina i tri kćeri. Od njih imaju sedmero unučadi, te dvanaest praunučadi, šestoricu muških i šest ženskih, ispričala je baka Ana okupljenim novinarima.

Ne može vjerovati, govori, da je doživjela toliko godina. Dobrog je zdravlja, a prije nekoliko dana obavila je medicinske pretrage i pohvalila se odličnim nalazima.

- Ponekad me nešto zaboli, ali prođe samo od sebe. Ne znam što je bolnica, ni operacija, govori baka Ana, uvjerena da za to najviše može zahvaliti prehrani s puno voća i povrća. Meso je oduvijek izbjegavala, ali ga je uvijek bilo za ukućane, a uvjerena je da joj je za dugovječnost najviše koristilo mlijeko. Pila ga je barem pola litre dnevno, za razliku od cigareta i alkohola, koje nikad nije okusila.

- U domu su me lijepo primili, pogotovo ravnatelj koji nas obilazi i zna ispričati poneki vic, a mi se nasmijemo s njim, na kraju je dodala Ana Kozić.

Uz slavljenicu su na njezin 100-ti rođendan bila djeca, unuci, te korisnici Cvjetnog doma. Počastili su se tortom i zapjevali.

- Zadnji naš stogodišnjak je bio Paško Vrcić koji je proslavio 103 godine kod nas u domu, podsjetio je Ninić i napomenuo da je svo osoblje Cvjetnog doma u svakom trenutku na raspolaganju stanarima. Uprava doma trudi se poboljšati standard i uvjete smještaja.

- Na natječaju fondova Europske unije dobili smo novac za energetsku obnovu doma. Postavljamo novu fasadu, prozore i krov, a Dom će radi veće uštede, uskoro biti priključen na plinovod, kazao je Ninić.

20. travanj 2024 02:09