StoryEditorOCM
LifestyleVRATIT ĆU SE FOREVER

Šibenčanin Dinko Bujas Murgaš 20 godina vozi taksi u Americi, a govori kao da je jučer otišao iz Varoša: Tijelo je u Friscu, a duša u našem Šibeniku (FOTO)

Piše Joško Čelar
22. rujna 2017. - 21:34

S Dinkom Bujasom Murgašom, kako ga svi u Šibeniku zovu, prošetali smo gradom do kafića "Giro“, gdje se potom pridružio društvu u susjednome "Castellu“ Siniši Subri, Jeri Čičmirku i Marijanu Gostijanoviću Morgenu. Riječ je o ekipi Šibenčana sa svjetskim pedigreom. Subro 25 godina živi u okolici Durbana u Južnoafričkoj Republici, Čičmirko 48 godina u Londonu, dok se Gostijanović iz Šibenika nigdje nije selio, ali je kao dugogodišnji pomorac više puta oplovio sva mora svijeta.

S Dinkom iz Težačke 55 u Varošu prethodno smo se našli u stanu gdje mu živi i majka Benita, udovica Jakova.
- Zašto ste otišli iz Šibenika u dalek svijet s 24 godine? - pitamo Dinka dok sjedimo u materinu tinelu.
- Nije bilo posebnog razloga. Htio sam vidjeti svijet. Američki way of life me privlačio. A di ću onda nego u San Francisco, gdje sa susjednim San Joseom i drugim gradovima okružja živi više od 100 tisuća Hrvata. Tri godine sam plovio pa radio kao konobar i barmen po restoranima. Onda sam, prije dvadeset godina, kupio auto za taksi-službu i prijavio obrt koji se zove "City Wide“. To i danas radim sa svojom toyotom-hybrid koja ima i posebnu registracijsku oznaku "California - CRO - CAB“, s hrvatskim grbom u sredini. Klijenti su mi pripadnici svih nacija svita, takav je San Francisco. Nikad nikakvi problemi, a upoznaš mnogo ljudi. Tako sam vozio jednu mladu, zgodnu Amerikanku koja se zagledala u hrvatsku zastavu i slike i simbole Šibenika, pa me zapitala odakle sam. Kad sam joj odgovorio, rekla je: - Pa i ja sam prije dvije godine bila u vašem gradu gdje sam pjevala na tvrđavi s jednom američkom rock-skupinom.

Pitao me isto i jedan visoki muškarac, koji je rekao da je u Hrvatskoj igrao košarku.
- Gdje ste igrali košarku, koju ja posebno pratim - pitam ga.
- U gradu Šibeniku - bio je njegov odgovor. Možeš li to zamisliti?

- Ipak, ima i manje vedrih stvari. Kao što je ova navala taksi-sustava Uber koji nam ovdje krv pije, pa nam u poslovanju pada zarada jer oni rade na dosad nepoznati način između zakona i bezakonja. I nitko im ni ovdje ništa ne može. Živa napast. Kažu da je Uber odanle i potekao. Borimo se protiv njih kako možemo. Ni vlast ne zna kako s njima postupati - veli Dinko.

Sjećamo se kad ste kao mladac na šibenskoj Poljani i okolnim diskačima izvodili vratolomije s break-danceom, tada iznimno popularnim plesom. U vašem naglasku nema ni trunke američkog. Kao da ste jučer otišli iz Varoša i Šibenika.
- A šta ćeš. Tako je to u meni. Živim u Americi puno godina. Svake godine letim deset-jedanaest sati do Europe i Hrvatske i moj govor ni za nijansu se nije promijenio. Tijelo je u Friscu, a duša u našem Šibeniku.

Vaš djed Dunko bio je poznati veslač "Krke“, a bavio se vinogradarstvom. Nadimak "murgaš“ potječe mu, kažu, od vinskoga taloga, nakon što se vino pretoči nakon vrenja. I vi ste to naslijedili ?
- Ide to nekako s kolina na kolino. I ćaću su mi tako zvali. Ne smeta mi.

Tko vam je društvo u vašoj drugoj domovini?
- Hrvati u našim klubovima, ali i pripadnici drugih nacija, poput Talijana. Dakako i Ameri. Međutim, stanujem u iznajmljenom stanu s prijateljem Turčinom, Nurtinom Basaranom koji je došao iz Bugarske. Divan čovik također vozi taksi. Inače, razveden sam 13 godina i tamo imam dvoje djece, Dominika i Mateu koje silno volim.

Kanite li se jednom vratiti iz Amerike, "zauvik" ?
- Nego šta. Čim ostvarim mirovinu. Onda se u naš Šibenik vraćam forever!

29. lipanj 2024 21:31